Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
4.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Slovenska Istra

Četrtek, 28. 2. 2019, 4.10

5 let, 1 mesec

Restavracija Brič: morska pojedina na poti na Obalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
Ocena gostilne: Brič | Foto Miha First

Foto: Miha First

Ekipa, ki je tako z morskimi dobrotami kot z vinsko ponudbo še pred kratkim presenečala v Primorki pri strunjanski plaži, se je preselila v Dekane.

V novem, manj idiličnem okolju utegnejo imeti sicer izkušeni mojstri (pri)morske kuhinje nekaj težav pri privabljanju ljudstva. Če so se v Primorko, ki so si jo novomeški lastniki na hitro zaželeli nazaj (in je še vedno zaprta), turisti dobesedno valili, jih bodo morali za Dekane dobesedno prepričati. Nekaj reklame so si gotovo naredili z dobrim delom v Strunjanu, ampak v Dekanih žal ni strunjanske romantike. Po drugi strani bo poleti veliko lepše na prostornem vrtu, ki ga imajo tudi na novi lokaciji.


Restavracija Brič

Dekani 3b, Koper 6271

Telefon: 059 138 819


Ocena gostilne: Brič | Foto: Miha First Foto: Miha First

Upamo tudi, da se vinska karta v prihodnosti ne bo preveč skrčila. Trenutno je še takšna, kot smo jo občudovali že v Primorki, pregledna in obsežna, pa tudi ne predraga. V njej je na desetine najboljših istrskih vin, kakšnih trideset malvazij z obeh strani meje, recimo. Posebne polnitve koprske kleti, magnume iz Brd, vina naših zamejcev (med njimi je največ Kanteja), imajo francoska in italijanska, celo gruzijska vina in seveda vina z vseh koncev Slovenije.

vino
Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo

Mi smo si za začetek privoščili Veuve Clicquot, nato pa udarili po malvaziji, ki jo je koprska klet leta 2015 posebej napolnila za Primorko - izjemno vino, ki ga velja ujeti, dokler je še na zalogi -, pri mesu pa je tekel Krapežev merlot.

Ocena gostilne: Brič | Foto: Miha First Foto: Miha First

Iz kuhinje so najprej pozdravili s kepico tuninega namaza, solidnega spodbujevalca apetita, ki smo ga nato začeli tešiti s trisom morskega življa: hobotnico, rakovico in sipo, ki so jim dodali mangovo kremo in majonezo z limono.

Z leve proti desni: hobotnica, rakovica in sipa | Foto: Miha First Z leve proti desni: hobotnica, rakovica in sipa Foto: Miha First

Če boste naročili brancinov karpačo, boste deležni spektakla, pripravijo ga namreč pri mizi, kot nekoč v Pikolu. Rezine surove ribe začinijo s hišnim olivnim oljem, limono in pomarančo, veliko popra, granatnim jabolkom in akacijevim medom.

Brancinov karpačo | Foto: Miha First Brancinov karpačo Foto: Miha First

Mesojedci so večerjo medtem začeli z desko, ki so jo krasili domač pršut, klobasa in panceta ter nekaj kolobarjev temnordeče, skoraj vijoličaste jelenove klobase, v spremstvu so bili olive in domač zorjen sir. Natančen narezek, ki ga celo v notranjosti Slovenije težko najdete.

Istrski narezek | Foto: Miha First Istrski narezek Foto: Miha First

Kuharji iz Briča pripravljajo tudi obe na Obali najbolj tipični juhi - škampovo, bogato z repki, in ribjo, v kateri skuhajo kar brancina. Drži, nobenih odpadkov, nobenih sestavin z naslovom "revna kuhinja". In podobno gre naprej. Tris testenin sestavljajo pljukanci in špinačni rezanci, oboji z mešanico škampov iz Jadrana in kozic iz bolj oddaljenih morij, ter fuži, na katere pri mizi obilno naribajo črne tartufe.

Tris testenin: fuži s tartufi ter špinačni rezanci in pljukanci s škampi in gamberi | Foto: Miha First Tris testenin: fuži s tartufi ter špinačni rezanci in pljukanci s škampi in gamberi Foto: Miha First

Morda smo v predtekmovanju nekoliko pretiravali s predjedmi, a ideja o jadranskih lignjih, ki jih s krompirjem in korenasto zelenjavo pripravijo v pečici, je bila mamljiva. Vse prevečkrat se nam namreč na Obali zgodi, da v rubriki lignjev ponujajo le patagonske pritlikavce, tudi zdaj, ko so jadranski velikani na vrhuncu sezone.

Jadranski lignji iz pečice | Foto: Miha First Jadranski lignji iz pečice Foto: Miha First

Brancin na drugi strani je prispel z žara. "Fonda ali divjaki?" se je pri mizi razvilo vprašanje, ki mu, kot vedno, tudi na tem mestu odgovarjamo: divjaki so morda večji, gojeni brancini pa nimajo možnosti plavati v kanalizacijskih vodah. Kakorkoli, riba je bila odlična, s tisto žlahtno skorjico, ki jo v gostilnah marsikdaj pogrešamo.

Brancin Fonda z žara | Foto: Miha First Brancin Fonda z žara Foto: Miha First

In ne, ni še bilo konec. Čeprav je ekipa iz Primorke v Brič pripeljala svojo morsko filozofijo, so se v Dekanih začeli bolj resno ukvarjati tudi z mesom. Ob številnih možnostih smo se odločili za zorjeno govedino, menda iz okolice Idrije. Tak florentinec, kak kilogram ga je bilo, pravzaprav ne potrebuje priloge, le malce omake z žara z medom ali gorčičnih semen.

Florentinec slovenskega goveda | Foto: Miha First Florentinec slovenskega goveda Foto: Miha First

V skoraj preširoki ponudbi sladic smo se odločili za korektno hišno tortico iz treh čokolad, bele, temne in gianduje, kakijev zavitek z jabolki in borovničev mousse, najbolj sitemu članu odprave pa so priporočili sorbet po lastnem receptu – iz jagodičevja, odišavljen s timijanom in zašpičen s teranovim likerjem.

Tortica s tremi vrstami čokolade | Foto: Miha First Tortica s tremi vrstami čokolade Foto: Miha First

Na koncu so, za lažjo prebavo, predstavili Jazbečev vinski destilat iz leta 1994, vsekakor zanimiv napitek. Pa še to: če boste malicali v Dekanih, ob koncu ne pozabite, da je v ekipi Brič tudi mojster, ki kuha uradno najboljšo kavo v Sloveniji. To pa tudi nekaj šteje.

Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri

Povzetek

Ekipa iz strunjanske Primorke je vse svoje znanje prenesla v Dekane. Najboljši so v morski hrani, pa naj gre za juhe, predjedi, testenine ali glavne ribje jedi. Za ribomrzneže imajo paleto istrskih možnosti, predvsem mesnine in tartufe. Za morski scenosled pripravite kakšnih 40 evrov na osebo, zorjena govedina ta znesek še dvigne.

Vinska karta je izvrstna. Upajmo le, da jim je uspelo s prejšnje lokacije odpeljati vse. Na desetine malvazij, vsa pomembnejša istrska vina, primorci, štajerci, italijani, francozi, posebne polnitve in velike steklenice.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte