Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Oljarna JERUZALEM SAT

Natisni članek

poletje recepti solata bučno olje Jeruzalem SAT advertorial

Ponedeljek, 22. 8. 2022, 7.00

2 meseca

DOMAČA SUPERHRANA − BUČNO OLJE

Recepti za solate: popoln poletni obrok

Vsebino omogoča Oljarna JERUZALEM SAT

Ko govorimo o okusih poletja, se nam v misli prikradejo solate z okusnimi prelivi, s katerimi jim dodamo najrazličnejše odtenke okusov. Mednje zagotovo spada tudi bučno olje, ki je hkrati prava zakladnica nenasičenih maščob, vitaminov in mineralov. Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam, ki predstavljajo priljubljen poletni obrok, saj so hitro pripravljene, poleg tega pa so polne hranljivih snovi.

Priprava solate vam ne vzame veliko časa, hkrati pa je lahko polnovreden obrok v poletnih mesecih. | Foto: Shutterstock Priprava solate vam ne vzame veliko časa, hkrati pa je lahko polnovreden obrok v poletnih mesecih. Foto: Shutterstock

Kljub dejstvu, da je bučno olje največkrat uporabljeno v solatah, pa ga lahko dodamo tudi marinadam, omakam, prelivom za testenine in rižote, hladnim mesnim jedem, juham, namazom in celo sladicam. Med slednjimi je pravi gurmanski užitek vaniljev sladoled, prelit z bučnim oljem.

Bučno olje je ena največjih kulinaričnih dragocenosti severovzhodne Slovenije

Oljarna JERUZALEM SAT iz Središča ob Dravi že desetletja proizvaja naravno Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija, ki slovi po prijetnem vonju in polnem okusu. Odlična bučna semena iz krajev z največ sonca v Prlekiji in Prekmurju dajejo olju osnovo za kakovost. Kakovost bučnega olja pa je tesno povezana z načinom predelave in izvorom bučnih semen. Štajersko prekmursko bučno olje je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu prednikov.

Jeruzalem SAT | Foto: V svoj jedilnik ga vključujejo vsi ljubitelji zdrave prehrane. Bučno olje je lahko dodatek različnim jedem in solatam, uporabljamo pa ga lahko v vsaki prehrani in si ustvarimo pravi gurmanski užitek.

Dokaz za pravo bučno olje je oznaka na etiketi "zaščitena geografska označba". Pri tej oznaki ste lahko prepričani, da je olje pridelano iz semen buč, ki so zrasle v Sloveniji. S tem je zagotovljeno, da je olje iztisnjeno brez kemijskih dodatkov, torej na star tradicionalen način.

Od leta 2012 je Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija zaščiteno tudi na območju EU in vpisano v EU-register zaščitenih kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Jeruzalem SAT | Foto:

Solate so prava osvežitev v poletnem času

Poleti so solate pogosto na meniju tudi kot samostojen polnovreden obrok. Ta hitra in preprosta jed je prijetno hrustljava in polna svežih sestavin – prav tisto, po čemer hrepenimo poleti in nas ne bo obtežilo. Pripravljena v kombinaciji s stročnicami, žiti, rižem, sadjem ali popečenim mesom namreč predstavlja polnovreden obrok, ki nas dodobra nasiti in hkrati osveži. Možnosti, kako si pripraviti solato, so neskončne, vse je odvisno od naših želja in kombinacij okusov, ki so nam všeč. Če ne veste, kako začeti, je prvi korak lahko ta, da preprosto svoji priljubljeni solati dodate eno novo sestavino. Lahko pa poskusite z enim od preverjenih receptov, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

jeruzalem sat | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija – 10 % popusta

Bučno olje je dober vir nenasičenih maščob. Vonj in okus, ki spominja na orehe, se odlično obnese v solatnih prelivih ali kot samostojno olje pri pripravi solat.

KUPI ZDAJ | Foto:

Solata s piščancem in mangom

Sestavine:

Solata s prelivom iz bučnega olja Oljarna JERUZALEM SAT bo navdušila vaše brbončice. | Foto: Shutterstock Solata s prelivom iz bučnega olja Oljarna JERUZALEM SAT bo navdušila vaše brbončice. Foto: Shutterstock 200 g piščančjih prsi, narezanih na trakce
sol
sveže mleti črni poper
½ srednje velike glave ohrovta zelja, narezanega na tanke rezine
1 velik ali 2 manjša zrela manga, narezana na polmesece
2 manjši kumari
1 zrel avokado, narezan na kocke
grobo sesekljani praženi soljeni arašidi za okras
sveži listi bazilike

Sestavine za preliv:

1 žlica sveže naribanega ingverja
2 žlici medu
2 žlici soka limete
1 žlica bučnega olja Oljarne SAT
1 čajna žlička praženega sezamovega olja
sol

Priprava:

Sestavine za preliv združimo v manjši skledi. Piščanca začinimo s soljo in poprom ter ga v ponvi popečemo. V večji skledi zmešamo ohrovt, mango, kumare in avokado. Dodajmo preliv in nežno premešamo, da se sestavine prekrijejo in premešajo. Na koncu solato okrasimo s sesekljanimi arašidi in baziliko.

Poletna testeninska solata

Sestavine:

Bučno olje Oljarne SAT Jeruzalem je zelo bogatega okusa in popestri okuse poletnih solat. | Foto: Shutterstock Bučno olje Oljarne SAT Jeruzalem je zelo bogatega okusa in popestri okuse poletnih solat. Foto: Shutterstock 200 gramov testenin
3 kumare, narezane na tanke polmesece
10 češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
1 pločevinka čičerike
½ lončka oliv brez koščic
1 lonček zdrobljenega feta sira

Sestavine za preliv:

2 žlici svežega limoninega soka
1/2 žličke gorčice
2 dcl bučnega olja Oljarne SAT
2 žlici sveže sesekljanega kopra
1 nasekljana rdeča čebula
sol
poper

Priprava:

V loncu skuhamo testenine. Medtem pripravimo preliv za solato. V skledi zmešamo limonin sok in gorčico. Med mešanjem počasi dodajamo olje, da se popolnoma združi. Vmešamo koper in rdečo čebulo, nato pa začinimo s soljo in poprom.

Ko je preliv pripravljen, mu dodamo oprane in odcejene testenine, kumare, češnjeve paradižnike, čičeriko in olive ter vse skupaj dobro premešamo. Po vrhu posujemo feta sir. Ta solata bo v hladilniku zdržala tudi do 4 dni.

Jeruzalem SAT | Foto: Vsako leto v začetku septembra Oljarna Jeruzalem SAT odpira svoja vrata

Oljarna JERUZALEM SAT 10. septembra med 9. in 14. uro vabi na dan odprtih vrat. Lahko boste degustirali različna olja, namaze iz olja ali bučnice ter celo sladice, pripravljene iz bučne moke, pokazali pa vam bodo tudi predelavo olja. Okusili boste lahko še pravo prleško jüžino.

Med obiskom čarobnega kraja sredi sončne Prlekije, ki velja za deželo z največ sončnimi dnevi pri nas, boste od blizu spoznali, kako se prideluje bučno olje, ki mu z razlogom pravimo tudi eliksir mladosti, saj ima tako bogato sestavo hranilnih snovi, da ga moramo nujno vključiti v svojo prehrano.

Kraljevska solata s stročnicami, jajci in pečeno panceto

Sestavine:

Bučno olje Oljarne SAT Jeruzalem se lahko uporablja tudi kot dekoracija najrazličnejših jedi. | Foto: Bučno olje Oljarne SAT Jeruzalem se lahko uporablja tudi kot dekoracija najrazličnejših jedi. čičerika
rdeč fižol
rjav fižol
koruza
manjši koromač
100 g rukole
100 g motovilca
2 jajci
nekaj rezin hamburške slanine
10 češnjevih paradižnikov

Sestavine za preliv:

sok polovice limone
bučno olje Oljarne SAT
sol

Priprava:

Koromač očistimo, narežemo na rezine in skuhamo v slanem kropu, potem ga odcedimo in ohladimo. Jajca skuhamo, ohladimo in narežemo na polovico. Medtem pripravimo stročnice in koruzo, očistimo rukolo in motovilec ter razpolovimo češnjeve paradižnike. Hamburško slanino narežemo na manjše, malce debelejše rezine in jih popečemo. Nato na večji servirni krožnik razdelimo vse sestavine na način, da se med seboj ne mešajo. Zelenjavo solimo, pokapljamo z nekaj limoninega soka ter prelijemo z bučnim oljem. Čisto na koncu dodamo še rezine pečene slanine.

Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Izkoristite 10-odstotni popust pri nakupu Štajersko prekmurskega bučnega olja Slovenija, ki se uvršča v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke.

KUPI ZDAJ | Foto:

Preverite še druge recepte z bučnim oljem: 

Bučno olje sufle
Trendi Omamno dober in otročje lahek čokoladni sufle #video
bučno olje Oljarna SAT
Trendi Imenitna in otročje preprosta jed, ki vas bo zasvojila #video

 

Ne spreglejte