SiolNET. Trendi Kulinarika
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova svetovna priznanja za vina iz Goriških brd in Haloz

0,75

termometer

Goriška brda
Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Na enem najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu so tri vina iz Goriških brd in eno iz Haloz dosegla pomemben uspeh.

Vinska revija Decanter vsako leto priredi veliko ocenjevanje vin z vsega sveta, na katerem podeli bronaste, srebrne, zlate pa tudi platinaste medalje - te dobijo najvišje ocenjena vina, ki so jim strokovni žirantje prisodili od 97 do sto točk.

To so bili lanski platinasti nagrajenci:

vino, Goriška brda Trendi Platinaste vinske medalje v Istro, Brda in Haloze

Na letošnjem ocenjevanju so si prestižno platinasto medaljo prislužila tri vina iz Goriških brd in eno iz Haloz.

Edino platinasto vino z vzhoda Slovenije je pridelal Michael Gross, Avstrijec, ki vino prideluje v Halozah. Gross je na Decanterju slavil že lani, ko je platinasto medaljo osvojil njegov sauvignon Colles, letos pa jo je dobil za furmint (šipon) Iglič.

Nagrade za cabernet franc in dve rebuli

Platinasto Decanterjevo medaljo je prejel tudi cabernet franc 2017 iz linije vin, ki jih v sodelovanju s Kletjo Brda in njihovim enologom Darinkom Ribolico prideluje priznani slovenski vinski strokovnjak Gašper Čarman.

Ta cabernet franc sodi v linijo Gašper Selekcija, visoko linijo Čarmanovih vin, ki bo na trg prispela šele prihodnji teden, že zdaj pa si je prislužila obetavno popotnico.

Platinum Medal @decanter for Gasper Cabernet Franc 2017 🏅! I am really proud of amazing success of Cabernet Franc - a...

Posted by eVino on Tuesday, May 21, 2019

 

Platinasta je postala tudi rebula Up 2013, prestižno belo vino Stojana Ščurka, ki ga je postavil ob bok svoji rdeči zvrsti Up, enemu najbolj cenjenih rdečih vin iz Goriških brd.

Rebula je zakon!!!!!

Posted by Stojan Ščurek on Tuesday, May 21, 2019

 

Tretjo platinasto medaljo pa je v Brda odnesel Leonardo 2013, sladko vino iz sušene rebule, ki ga v Goriških brdih prideluje Marjan Simčič.

𝕋𝕠𝕕𝕒𝕪 𝕚 𝕒𝕞 𝕣𝕖𝕒𝕝𝕝𝕪 𝕡𝕣𝕠𝕦𝕕 𝕠𝕗 𝕞𝕪𝕤𝕖𝕝𝕗 & 𝕞𝕪 𝕥𝕖𝕒𝕞 𝕗𝕠𝕣 𝕒𝕔𝕙𝕚𝕖𝕧𝕚𝕟𝕘 DECANTER ℙ𝕝𝕒𝕥𝕚𝕟𝕦𝕞 𝕞𝕖𝕕𝕒𝕝 𝟡𝟟𝕡 𝕗𝕠𝕣 𝕃𝕖𝕠𝕟𝕒𝕣𝕕𝕠 𝟚𝟘𝟙𝟛! #leonardo2013 #marjansimcic #brdahomeofrebula #ifeelslovenia #naturalwine #brda

Posted by Marjan Simčič on Tuesday, May 21, 2019

 

Če je rebula v preteklosti veljala za namizno vino nižje kakovosti, pri katerem se je bolj poudarjala količina kot kakovost, so v Goriških brdih to v zadnjih nekaj desetletjih popolnoma spremenili. Tamkajšnji vinarji vedno znova dokazujejo, da je rebula lahko veliko vino in da jo je mogoče pridelati v najrazličnejših oblikah - kot peneče, sveže, zorjeno, močno macerirano ali sladko vino. S tem pa je ta briška avtohtona sorta vse bolj prepoznavna tudi na mednarodnih vinskih trgih in pri pivcih po vsem svetu.

Brda rebula masterclass Trendi V Brdih z rebulo navdušili vplivne kritike z vsega sveta #foto

Ste ljubitelji briških vin? Ne zamudite naše dobrodelne dražbe:

Goriška brda, vino Trendi Dobrodelna dražba vin je končana - hvala vsem, ki ste sodelovali!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin