SiolNET. Trendi Kulinarika
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov mednarodni uspeh slovenskih vin: zlato v Prlekijo in Brda

0,90

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Na enem od najpomembnejših mednarodnih ocenjevanj vin so zlate medalje odnesla vina tako z vzhoda kot zahoda Slovenije.

Mednarodno ocenjevanje, ki ga prireja vinska revija Decanter, velja za eno najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu. Na njem vsako leto sodeluje vrsta slovenskih vinarjev, ki so do zdaj že dosegli nekaj lepih uspehov.

Rezultati letošnjega ocenjevanja bodo javno znani prihodnji teden, medtem ko so vinarje o dosežkih njihovih vin že obvestili - po do zdaj znanih informacijah so zlato medaljo odnesli štiri slovenska vina: eno iz Prlekije in tri iz Goriških brd.

Goriška brda Trendi Kupite steklenico izbranega vina iz Brd in s tem pomagajte Luciji!

Zlato medaljo je tako dobila klet Kupljen iz Jeruzalemsko-svetinjskih goric za njihov renski rizling Aldebaran 2017, ki sodi v najvišjo linijo te kleti. Vino, ki je zorelo v velikih sodih iz slovenskega lesa, je ime dobilo po najbolj svetli zvezdi v znamenju bika, tudi znamenju, v katerem se je rodil prvi mož kleti Samo Kupljen.

Samo Kupljen Trendi Samo Kupljen: direktor, ki vse proste dni preživi v vinogradu

Med dobitnike zlata se je uvrstil tudi sivi pinot Gašper 2017 - gre za eno od vin iz linije Gašper, ki jo je z enologom briške zadružne kleti Darinkom Ribolico ustvaril Gašper Čarman, večkratni nosilec naziva najboljši slovenski sommelier in lastnik vinoteke eVino. "Tisti, ki trdijo, da so Goriška brda eno najboljših območij za sivi pinot, imajo še kako prav," Čarman pravi o vinu, ki je osvojilo Decanterjevo zlato.

Trendi Gašper Čarman: pri vinu hoče argumente, ne le romantike

Zlato Decanterjevo medaljo je dobilo tudi eno do zdaj največkrat nagrajenih slovenskih vin, Leonardo 2011, sladko vino, ki ga iz sušenega grozdja rebule pridelujejo v kleti briškega vinskega zvezdnika Marjana Simčiča v Ceglem.

Trendi Marjan Simčič: vinski Rolling Stonesi ob Beatlih

V Brda je šla še ena zlata medalja - za svojo rdečo Carolino letnika 2015, zvrst cabernet sauvignona, merlota in cabernet franca, jo je dobil Aljoša Jakončič iz Kozane, ki v zadnjih nekaj letih na Decanterjevih ocenjevanjih redno dosega visoka priznanja.

delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin