Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
11.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

top gostilne ocenili smo hotel turizem

Sobota, 8. 10. 2016, 11.47

6 let, 6 mesecev

Najboljše hotelske restavracije v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Hotelske restavracije

Počasi, a zagotovo je tudi iz slovenskih glav začel odhajati stereotip, da so hotelske restavracije nekaj manjvrednega. K temu je zagotovo pripomoglo to, da smo v zadnjih letih dobili nekaj res zanimivih lokalov v tej kategoriji.

Verjetno so kriva leta in desetletja dopustovanja v jadranskih hotelih in prehranjevanje s tamkajšnjo pol- ali kar polnopenzionsko ponudbo, zaradi katere se je pri nas zakoreninilo prepričanje, da so hotelske restavracije enake predimenzioniranim halam s samopostrežnim bifejem in sindromom menze, kjer je vsaka jed enakega okusa.

A v tujini, predvsem v prestolnicah, nikoli ni bilo tako. Restavracije v najprestižnejših hotelih so vedno veljale za izbrane prostore, v novejši zgodovini pa so nekatere najbolje ocenjene restavracije prav hotelske.


Najboljše gostilne v Sloveniji in bližnji okolici

Najboljša restavracija na svetu je v Italiji

Kako je videti večerja v restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami


Pa da ne bomo udrihali po naši deželi – v zadnjih nekaj letih se je tudi v slovenskih hotelih (in gostih) premaknilo na bolje in dobili smo kar nekaj res zanimivih hotelskih obedovalnic.

Tukaj je deset najboljših, med katere nismo uvrstili Aleksandra v Rogaški Slatini, ker ga po menjavi lastnikov še nismo preverili, prav tako pa v izbor nismo uvrščali gostiln, ki imajo nekaj sob za goste. Tokrat nas zanimajo hoteli, ki se resno posvečajo tudi svoji gostinski ponudbi.

Sophia v portoroškem Kempinskem je najdražja, a tudi najboljša restavracija na slovenski obali. | Foto: Ana Kovač Sophia v portoroškem Kempinskem je najdražja, a tudi najboljša restavracija na slovenski obali. Foto: Ana Kovač

1. Kempinski Palace: restavracija Sophia (Portorož)

Najprestižnejši hotel v Sloveniji ima nedvomno tudi eno najprestižnejših restavracij. Kot smo omenili že večkrat, je večerja v Sophii resen finančni zalogaj, kakšnih 80 evrov na osebo vas bo prišla, prav tako pa je lahko peklensko draga tudi vinska spremljava. A v zameno boste dobili zanimive jedi iz vrhunskih sestavin in postrežbo na najvišji ravni v eni najrazkošnejših jedilnic, poleti pa na enem najlepših gostinskih vrtov pri nas.

2. Hotel Perla: restavracija Calypso (Nova Gorica)

Calypso je v množici zelo dobrih gostiln na Goriškem kar nekoliko v ozadju. Pa ne zato, ker bi bila slabša, ampak bolj zato, ker v hotelu Perla svoje najprestižnejše restavracije ne obešajo na veliki zvon. A če si vam uspe izboriti mizo v njej, vas bodo prepričali tako z vinskim izborom kot s pretežno morsko hrano in odlično strežbo, pa še seznam žganja in cigar imajo. Cena petih jedi je okoli 40 evrov.

Hitova Perla ima več restavracij, njihovo najprestižnejšo - Calypso - pa uvrščamo med najboljše v Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Hitova Perla ima več restavracij, njihovo najprestižnejšo - Calypso - pa uvrščamo med najboljše v Sloveniji. Foto: Ana Kovač

3. Vander Urbani Resort (Ljubljana)

Ljubljanski dizajnerski hotel je od samega začetka zastavljen zelo ambiciozno, tudi pri gostinski ponudbi. Restavracijo je sicer po nekaj letih zapustil francoski kuhar, a njegovi nasledniki še naprej držijo kakovost, nove okrepitve ekipe pa obetajo tudi zanimivo vinsko ponudbo. Kosila v Vanderju imajo eno najboljših razmerij med ceno in kakovostjo, večerje pa cenijo na okoli 40 evrov na osebo.

4. Hotel Triglav: restavracija 1906 (Bled)

Restavracija z enim najlepših razgledov v deželi – s terase zviška gledate na Blejsko jezero – se ne ustavi pri svojih naravnih danostih, ampak se izkaže tudi na krožniku in v kozarcu. Pri hrani ne zapletajo stvari, a je vedno dobro pripravljena. Dnevni meni dobite za 40, daljšega pa za 65 evrov.

Restavracija v blejskem hotelu Triglav ima najspektakularnejši razgled na jezero, temu pa znajo slediti tudi s ponudbo na krožniku. | Foto: Ana Kovač Restavracija v blejskem hotelu Triglav ima najspektakularnejši razgled na jezero, temu pa znajo slediti tudi s ponudbo na krožniku. Foto: Ana Kovač

5. Grand hotel Sava: restavracija Kaiser (Rogaška Slatina)

Kaiser je po tem, ko ni povsem jasno, kaj se dogaja na hribu v Aleksandru, najboljše, kar lahko ponudi naš zdraviliški biser. Ponudba je jasno oblikovana za premožne ruske goste, vinska karta je ena najboljših v slovenskih hotelih, njihov absolutni zmagovalec pa je tatarski biftek, ki vam ga natakar pripravi pri mizi. Za meni imejte s sabo okoli 30 evrov po glavi – in še enkrat toliko za tatarski biftek, sicer za dve osebi.

6. Hotel Slon: restavracija Slon 1552 (Ljubljana)

V Slonu so restavracijo prestavili na drug konec hotela in v zanimivo opremljenih prostorih ponudili tudi prenovljeno ponudbo hrane. Lotevajo se več tematskih menijev za kakšnih 30 evrov, s katerimi so hitro osvojili občinstvo. Vinska ponudba je ena bolj zanimivih v prestolnici, veliko vin točijo na kozarec in so zato zanimiva izbira tudi za kozarček po službi.

Nova restavracija v ljubljanskem Slonu je v slabem letu od odprtja postala ena pomembnejših postojank v prestolnici. | Foto: Miha First Nova restavracija v ljubljanskem Slonu je v slabem letu od odprtja postala ena pomembnejših postojank v prestolnici. Foto: Miha First

7. Hotel Toplice: restavracija Julijana (Bled)

Blejski hotel s petimi zvezdicami je (končno) dobil tudi primerno prestižno restavracijo. Razgled na jezero je vsekakor krasen, še bolj v toplih mesecih, ko lahko sedite na terasi. Strežejo razmeroma zapletene, a dobro pripravljene jedi z dokaj visokimi cenami – za večerjo pripravite vsaj kakšnih 40 evrov.

8. Hotel Skipass (Kranjska Gora)

V kranjskogorskem Skipassu se že nekaj let trudijo preseči okvire smučarskega hotela. Pohvalno, v Kranjski Gori si vsekakor želimo nekoliko višjo raven gostinske ponudbe. Kaže, da jo je Skipass, sploh odkar imajo mladega nadobudnega kuharja, začel opazno dvigovati. Za chefov meni vam bodo zaračunali 45 evrov, kosilo bo občutno cenejše.

Restavracija v hotelu Skipass je najboljše, kar lahko v tem trenutku ponudi Kranjska Gora. | Foto: Restavracija v hotelu Skipass je najboljše, kar lahko v tem trenutku ponudi Kranjska Gora.

9. Hotel Slovenija: Istrian Tapas (Portorož)

Lifeclassov hotel v središču Portoroža je v sklopu prenove dobil tudi nov gostinski lokal, ki se je izkazal za prijetno popestritev portoroške kulinarične ponudbe. Ob prigrizkih oziroma tapasih z istrskim pridihom, ki jih napovedujejo v imenu, kuhajo tudi obilnejše jedi od testenin in njokov do rib in kosov mesa. Cene so nižje kot pri sosedu Kempinskem, še vedno pa za večerjo pripravite okoli 30 evrov.

10. Grand hotel Union: restavracija Atelje (Ljubljana)

Tam, kjer je bil dolga leta Smrekarjev hram, je pred kratkim zaživel Atelje. Novi kuhar je v Union prinesel nov pogled na ureditev prostora in na to, kaj streči gostom – na primer ajdov močnik z jelenjim srcem in jagnjetino z vongolami. Najedli se boste za okoli 40 evrov na osebo, lahko pa ste tudi bolj ambiciozni in naročite degustacijo devetih jedi za 85 evrov.

Ne spreglejte