Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
7.32

Osveženo pred

10 ur, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
filmski festival Bosna in Hercegovina Sarajevo nagrada igralka Meg Ryan

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 7.32

10 ur, 42 minut

Meg Ryan dobitnica častne nagrade srce Sarajeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Meg Ryan | Igralka bo imela tudi mojstrski tečaj, ki ga bo moderiral bosanski režiser Danis Tanović, znan po z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja. | Foto Guliverimage

Igralka bo imela tudi mojstrski tečaj, ki ga bo moderiral bosanski režiser Danis Tanović, znan po z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja.

Foto: Guliverimage

Igralka Meg Ryan bo na 30. filmskem festivalu v Sarajevu prejela častno nagrado srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji. Hollywoodska zvezdnica se bo udeležila posebne projekcije romantične komedije Čaka te pošta iz leta 1998.

Ryanova bo tako občinstvo pozdravila na istem prizorišču, na katerem so omenjeni film prikazali pred 25 leti, na 5. sarajevskem filmskem festivalu leta 1999.

Igralka bo imela tudi mojstrski tečaj, ki ga bo moderiral bosanski režiser Danis Tanović, znan po z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja. Kot so zapisali organizatorji festivala, bo mojstrski tečaj ponudil vpogled v ključne vidike igralkine kariere ter njen novi film What Happens Later, ki ga bodo prav tako prikazali na festivalu. Romantična komedija, ki jo je Meg Ryan režirala, zanjo napisala scenarij in v kateri je tudi zaigrala ob Davidu Duchovnyju, je po neodvisnem filmu Ithaca iz leta 2015 njen drugi režiserski projekt.

Festival bo potekal od 16. do 23. avgusta

Ryanova ne le, da nas je očarala s svojimi nepozabnimi vlogami, ampak je svojo spretnost dokazala tudi za kamero kot režiserka in scenaristka, je povedal direktor sarajevskega filmskega festivala Jovan Marjanović. "V čast nam je, da ji lahko podelimo nagrado srce Sarajeva," je dodal.

Nase je opozorila z vlogo Sally Albright v filmu Ko je Harry srečal Sally v režiji Roba Reinerja in po scenariju Nore Ephron. Za vlogo je bila nominirana za zlati globus. Pozneje je zaigrala v uspešnici Nore Ephron Romanca v Seattlu, za katero sta oba s Tomom Hanksom prejela nominacijo za zlati globus. Njeno zadnje sodelovanje z Ephron in Hanksom je bila romantična komedija Čaka te pošta, ki je igralki ponovno prinesla mednarodno priznanje, saj je bila za vlogo v filmu tretjič nominirana za zlati globus.

Priznanje je Ryanova prejela tudi za igro v dramah, med drugim za vlogo vojakinje v filmu Pravi pogum režiserja Eda Zwicka, v katerem je zaigrala ob Denzlu Washingtonu, in ganljivo upodobitev ženske, ki ima težave z alkoholom, v filmu Luisa Mandokija Ko moški ljubi žensko, kjer je zaigrala ob Andyju Garcii.

Nagrada častno srce Sarajeva je bila ustanovljena leta 2005, namenjena je posameznikom za izjemen prispevek k uveljavljanju in razvoju filmske industrije. Letošnji sarajevski filmski festival bo potekal od 16. do 23. avgusta.

Meg Ryan in Michael Kors na letošnji prireditvi Met Gala. | Foto: Guliverimage Meg Ryan in Michael Kors na letošnji prireditvi Met Gala. Foto: Guliverimage

Preberite tudi:

Ryan Gosling in Eva Mendes v Parizu
Trendi Ryan Gosling in Eva Mendes po dolgem času skupaj v javnosti #video
Maruša Majer
Trendi Slovenska igralka Maruša Majer v veselem pričakovanju
Shannen Doherty in Kurt Iswarienko
Trendi Shannen Doherty dan pred smrtjo vložila zahtevo za ločitev
Ne spreglejte