Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
11.40

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Pesem Evrovizije Izrael

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 11.40

1 mesec, 3 tedne

Izrael namignil, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na Evroviziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Eden Golan, Izrael, Evrovizija | "Če bo pesem iz kakršnegakoli razloga ocenjena za nesprejemljivo, ima nacionalna televizija možnost, da predlaga novo pesem ali spremenjeno besedilo," so sporočili z EBU. KAN pa je sporočila, da se dogovarja z EBU glede nastopa na Evroviziji. Rok za prijavo se sicer izteče 11. marca. | Foto Reuters

"Če bo pesem iz kakršnegakoli razloga ocenjena za nesprejemljivo, ima nacionalna televizija možnost, da predlaga novo pesem ali spremenjeno besedilo," so sporočili z EBU. KAN pa je sporočila, da se dogovarja z EBU glede nastopa na Evroviziji. Rok za prijavo se sicer izteče 11. marca.

Foto: Reuters

Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji oziroma Evropska radiodifuzna zveza (EBU) zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč politično. Pevka Eden Golan naj bi maja v Malmöju na Švedskem nastopila s pesmijo October Rain.

Po poročanju medijev naj bi pesem, katere besedilo je pretežno v angleščini in z nekaj besedami v hebrejščini, namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. S tem bi kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju.

"Bili so dobri otroci, prav vsak med njimi," se glasi stavek iz pesmi, je razvidno s spletne strani izraelske javne radiotelevizije KAN, kjer je pesem objavljena v celoti. Pesem se konča z besedami: "Ni več zraka za dihanje, ni prostora zame."

EBU je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila le, da je "trenutno v postopku preučevanja besedila" in da končne odločitve še ni sprejela.

"Če bo pesem iz kakršnegakoli razloga ocenjena za nesprejemljivo, ima nacionalna televizija možnost, da predlaga novo pesem ali spremenjeno besedilo," so sporočili z EBU. KAN pa je sporočila, da se dogovarja z EBU glede nastopa na Evroviziji. Rok za prijavo se sicer izteče 11. marca.

Baby Lasagna, hrvaški predstavnik
Trendi Pri naših sosedih slavil divji glasbenik, ki je med favoriti za zmago na Evroviziji #video

KAN je navedla, da ne namerava zamenjati pesmi

Ob tem je KAN navedla, da "ne namerava zamenjati pesmi". "Če je EBU ne bo odobrila, Izrael ne bo mogel sodelovati na tekmovanju," so dodali v četrtkovi izjavi.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo potekalo od 7. do 11. maja v Malmöju na Švedskem. Ker je Evrovizija uradno nepolitično tekmovanje, so, kot je znano, na tekmovanju prepovedane skladbe, ki bi v besedila ali sam nastop neposredno vključevale politiko.

Izrael je doslej štirikrat zmagal na tekmovanjih za pesem Evrovizije.

Pred letošnjim tekmovanjem za pesem Evrovizije so se sicer zaradi vojne v Gazi pojavili pozivi, naj EBU izključi Izrael s tega glasbenega tekmovanja, podobno kot so Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. Vendar je EBU sprejela odločitev, da Izrael lahko sodeluje na letošnjem tekmovanju.

Baby Lasagna
Trendi Presenečenje: Hrvaška na tretjem mestu evrovizijskih stavnic
Eden Golan, Izrael, Evrovizija
Trendi Organizatorji Evrovizije pod drobnogled vzeli besedilo izraelske pesmi
Booom!
Trendi Slovenci na Evroviziji za San Marino? Malo je zmanjkalo.
Ne spreglejte