Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2018,
23.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Kristen Wiig Christoph Waltz Alexander Payne Matt Damon TV Telekoma Slovenije

Sreda, 25. 4. 2018, 23.09

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Krčenje (Downsizing)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Krčenje (Downsizing)

Pronicljiva družbena satira Alexandra Payna ponudi nadvse domiselno rešitev za prenaseljenost: namesto da bi zmanjšali svoje apetite, se pomanjšajmo kar sami. Film ob odprtju 74. beneškega filmskega festivala!

ZDA/2017/129 min.
Režija: Alexander Payne
Igrajo: Matt Damon, Hong Chau, Christoph Waltz, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Udo Kier, Laura Dern
Žanr: Komična ZF-drama
Ocena IMDb: 5,7/10│ Rotten Tomatoes: 51 % │ Uporabniki Googla: 43 %

V iskanju rešitve za prenaseljenost norveški znanstveniki odkrijejo, kako človeka skrčiti na dober decimeter višine. Ljudje kmalu ugotovijo, da je v pomanjšanem svetu njihov denar vreden precej več.

Obljuba o boljši prihodnosti premami tudi Paula Safraneka in njegovo ženo Audrey. Odločita se zapustiti enolično življenje v Omahi, se pomanjšati in preseliti v luksuzno miniaturno skupnost.

A stvari ne gredo čisto po načrtih …



"Znanstvenofantastična satira, za katero se zdi, da govori o ekologiji in koncu ameriških potrošniških sanj, v resnici pa pripoveduje o nečem veliko bolj intimnem in hkrati širšem." Kevin Maher, The Times


"Payne, eden redkih režiserjev, ki še nikoli ni posnel slabega filma, je tokrat morda ustvaril svojega najboljšega – delo, ki z lahkoto zajame številna razpoloženja, okuse, cilje in ambicije." Todd McCarthy, The Hollywood Reporter


Krčenje (Downsizing) | Foto:


Zanimivosti:

Krčenje je sedmi in do zdaj najdražji celovečerec Alexandra Payna (Nebraska, Potomci). Proračun filma je znašal 68 milijonov ameriških dolarjev.

• Združenje ameriških filmskih kritikov je Krčenje razglasilo za enega od desetih najboljših celovečercev leta 2017, Hong Chau pa je bila nominirana za zlati globus za najboljšo igralko v stranski vlogi.

• Pod scenarij sta se podpisala Payne in Jim Taylor. To je že njun peti skupni projekt po filmih Citizen Ruth (1996), Volitve (1999), Gospod Schmith (2002) in Stranpota (2004).

Krčenje (Downsizing) | Foto:

• V filmu igrata dva prejemnika oskarja, Matt Damon in Christoph Waltz, ter dve nominiranki za to nagrado – Kristen Wiig in Laura Dern.

• Kristen Wiig in Matt Damon sta bila soigralca že v Marsovcu (2015), Christoph Waltz pa je z Damonom igral v Ničelnem teoremu (2013).

• Za projekt so se zanimali številni sloviti igralci, kot so Meryl Streep, Reese Witherspoon, Paul Giamatti in Sacha Baron Cohen.

• Oče Matta Damona Kent Damon je umrl za posledicami raka samo osem dni pred ameriško premiero filma – 14. decembra 2017.


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Krčenje:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte