Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
11.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Tomaž Razingar Pjongčang 2018 #zanase slovenska hokejska reprezentanca olimpijski spomini

Sreda, 7. 2. 2018, 11.24

6 let, 2 meseca

Olimpijski spomini (8.) - Tomaž Razingar

"Napovedal sem dve zmagi, pa se mi je novinar smejal v obraz"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Tomaž Razingar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanjega hokejista Tomaža Razingarja, ki je januarja spremljal potovanje slovenske olimpijske bakle po krajih z največ olimpijci, je v Sočiju doletelo več časti. Bil je zastavonoša slovenske reprezentance in kapetan hokejske reprezentance, ki se je prvič po letu 1984 uvrstila na olimpijske igre, tam pa pripravila presenečenje hokejskim prvokategornikom.

"Bil sem neizmerno ponosen, da sem lahko prvi vkorakal na štadion," se Razingar spominja protokolarnega dogodka izpred štirih let.

"Zavedal sem se, da bi si prav vsi člani odprave zaslužili čast biti zastavonoša, zato sem se imel za povsem enakega kot ostali," se je dolgoletni hokejski reprezentant razgovoril ob robu sprejema slovenske olimpijske bakle v Črni na Koroškem.

Tomaž Razingar | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Dokazali smo, da smo si igre zaslužili"

Že sama uvrstitev na olimpijske igre je bila za nas velik dosežek, se spominja Razingar, ki bo na prizorišče letošnjih olimpijskih iger v Južni Koreji odpotoval kot vodja navijačev.

"Dokazali smo, da si tudi Slovenci po dveh desetletjih odsotnosti z olimpijskih iger zaslužijo tak nastop," se pomena kvalifikacij na olimpijske igre spominja hokejist, ki je z rekordnima 202 nastopoma v slovenski hokejski reprezentanci in vlogo v hokejskem klubu Jesenice, pustil velik pečat v slovenskem hokeju.

Tomaž Razingar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Neobremenjeni, a odločni

Pravi, da so hokejisti v Soči odpotovali povsem neobremenjeni, a hkrati zelo odločni. "Čeprav nam nihče ni napovedoval niti najmanjšega uspeha, smo razmišljali drugače. Odločeni smo bili, da v Sočiju zmagamo. Sam sem že po uvrstitvi na olimpijske igre napovedal dve zmagi, pa se mi je novinar smejal v obraz. To sem resnično mislil in ko v nekaj verjameš in to verjame celotna ekipa, potem so presenečenja možna."

In res, presenetili so tudi svoje nasprotnike. Najprej Slovake, ki so jih ugnali s 3:1, nato še Avstrijce, ki so jih ponižali s 4:0 in se uvrstili v četrtfinale olimpijskih iger. Tam so se za uvrstitev v polfinale pomerili s Švedi. Parirali so jim vse do zadnje tretjine, nato pa izgubili s 5:0

Tomaž Razingar | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pjongčang? Konkurenca bo okrnjena ...

"Na olimpijskih igrah smo se uvrstili v četrtfinale, česar nam nihče ni napovedal. Verjamem, da lahko tudi zdajšnji reprezentanci uspe nekaj velikega. Če bodo fantje verjeli,  … Konkurenca bo namreč dokaj okrnjena," se je na odločitev vodstva lige NHL, ki v času iger ne bo prekinila tekmovanj v ligi, hkrati pa igralcem ne bo dovolila nastopa na igrah, ozrl Razingar.

"Ko si po kvaliteti za kakšen centimeter prekratek, lahko to s trdo garderobo, ki pa mora biti tudi dobro vodena s strani trenerskega štaba, dosežeš marsikaj," je prepričan. "Mislim, da so ti v življenju stvari res namenjene, če verjameš vanje. Spoznal sem marsikaterega vrhunskega športnika, ki je cilje postavljal res visoko. Po drugi strani pa, če pa si zadaš majhnega, potem nikoli ne boš pogledal čez goro."

Bakla Ljubljana Razingar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Spominja se, da je o vsem odločala četrta tekma, tekma z Avstrijo, ki so jo risi premagali s 4:0. "Ko smo izvedeli, da nas čaka tekma z Avstrijo, smo vedeli, da je zmaga dosegljiva," se spominja 39-letni Gorenjec, ki se danes ukvarja z gostinstvom, iz hokejskih časov pa najbolj pogreša soigralce. "Sam sem neizmerno ponosen, da sem bil del te ekipe in fante neznansko pogrešam."

Zgodba o vinjenih Avstrijcih

Govorice, ki so krožile po porazu Avstrijcev, češ da so se njihovi hokejisti večer pred tekmo s Slovenijo pregloboko pogledali v kozarec, zavrača kot neutemeljene.

"Mislim, da v teh govoricah ni nobene resnice. V olimpijski vasi ni alkohola, športniki so tam zaradi rezultata in ne zaradi zabave. Res je, da so se Avstrijci udeležili dogodka, ki ga je organiziral eden od njihovih sponzorjev, vendar so povsem normalno odšli domov. Seveda pa so pozneje, ko so visoko izgubili na tekmi proti Sloveniji, nekateri ta dogodek izkoristili tako, da so jim naredili negativno reklamo."

Tomaž Razingar | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Srčno verjeli v polfinale

Razingar pravi, da so tudi pred tekmo s Švedsko, dolgoletno hokejsko velesilo, verjeli, da lahko zmagajo. "Ko enkrat padeš v ta rezultatski lonec in začneš verjeti, je možno vse. Na koncu smo sicer proti Švedom izgubili, ampak po dveh tretjinah je bilo še vedno možno zmagati. Švedi so vodili samo z 1:0 in to proti "majhni" Sloveniji in z vsemi najboljšimi igralci. Na koncu smo bili razočarani, ko smo izpadli … Seveda pa, če bi nam pred olimpijskimi igrami kdo dejal, da se bomo borili za polfinale, bi si mislili, da je čez les."

Tudi v Pjongčangu bomo imeli svoje predstavnike v hokeju. Slovenske hokejiste, ki so ravno včeraj odpotovali proti Korejskemu polotoku, v prvem delu olimpijskega turnirja čakajo isti nasprotniki kot v Sočiju. V skupini B se bodo pomerili z Rusijo, Slovaško in ZDA.

Na svoje druge zaporedne olimpijske igre so se septembra 2016 uvrstili na kvalifikacijskem turnirju v Minsku.

Preberite še:

- Andrea Massi: Nova dimenzija z enim nabojem
- Ivo Čarman: Slovenec, ki je na olimpijski stadion prinesel olimpijsko baklo
- Bojan Križaj: Šampionov, ki bi jim šlo vse življenj dobro, preprosto ni
- Vesna Fabjan: Bili so povišani toni in udarci

- Alenka Dovžan: Pred olimpijskimi igrami življenja še na testiranje spola
- Dejan Košir: Slovenski junak zime, ki se izogiba žarometom


Ne spreglejte