Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

olimpijske igre Pjongčang 2018 risi slovenska hokejska reprezentanca Jan Muršak

Sreda, 7. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Intervju s članom olimpijske hokejske zasedbe Janom Muršakom

"Francija nas je streznila, na OI bomo pravi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
hokejska reprezentanca odhod OI | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Glede na to, da smo avtsajderji, je za nas najbolj pomembno, da damo vse od sebe in da po ne tako dobrem turnirju maja v Franciji odigramo čim bolje. Verjamem, da lahko ponovimo uspeh iz Sočija (končali so na sedmem mestu, op. a.), če se nam vse poklopi," pred drugim nastopom na olimpijskih igrah razmišlja v zadnjih sezonah kapetan slovenske hokejske reprezentance Jan Muršak, ki je zgodaj zjutraj po slovenskem času z risi že pristal v Seulu. 

Jan Muršak je že v Južni Koreji. | Foto: Vid Ponikvar Jan Muršak je že v Južni Koreji. Foto: Vid Ponikvar Pred torkovim poletom slovenske hokejske reprezentance, ta bo na olimpijskih igrah nastopila drugič zapored, smo olimpijsko popotnico in cilje v Pjongčangu prečesali z Janom Muršakom. Za 30-letnim napadalcem je turbulentna sezona, ki sta jo zaznamovali tako poškodba kot selitev iz Kontinentalne hokejske lige med švedsko elito. V Skandinaviji se je vrnila samozavest, ki mu bo še kako prav prišla na tekmovanju petih krogov v Južni Koreji. Tam se bo s soigralci v skupinskem delu pomeril z Američani, Rusi in Slovaki. Štajerec se je ob olimpijskih tekmecih razgovoril tudi o tem, kako različni sta Rusija in Švedska, kaj jih je naučilo spodletelo majsko svetovno prvenstvo, in o prihodnosti. 

Fantje ste po dolgem času spet zbrani. Kmalu vas čaka edina pripravljalna tekma na olimpijske igre (v četrtek proti Južni Koreji). Koliko že občutite olimpijsko vročico?
Malo že. A menim, da se bom začel zavedati šele ob slovesnosti ob odprtju. Že tako nisem preveč čustven človek za takšne stvari. Včasih me doleti, ko je česa že konec. Bomo videli, kdaj bom občutil ta olimpijski duh. Je pa lepo biti znova spet skupaj s fanti. Sploh če se zbereš zaradi olimpijskih iger. Ko sem bil mlajši, si nikoli nisem mislil, da bom kadarkoli igral na olimpijskih igrah, zdaj pa bom na drugih. Vesel sem, da je ekipa videti dobro, da so fantje zdravi in da bomo pokazali čim boljše predstave.

Težav z roko med tekmami nima, pravi. | Foto: Vid Ponikvar Težav z roko med tekmami nima, pravi. Foto: Vid Ponikvar Kako je z vašim zdravjem? Poškodbe se vas v zadnjem obdobju niso izognile. Tudi letos ste morali uvodni del sezone izpustiti zaradi poškodbe, tokrat zapestja.
Za zdaj brez pritoževanja. Roka sicer ni stoodstotna. Imam težave, ki pa me pri igranju ne ovirajo. Več bolečin je po tekmah. Na tekmi pa to ni ovira. Moram paziti, da zunaj ledu (pred tekmo, po njej) naredim vse pravilno.

Po sezoni pa bom verjetno potreboval strokovno pomoč, operacijo, ampak za zdaj o njej še ne razmišljam. To sezono želim odigrati do konca v tem ritmu, upam in verjamem, da bom zdržal. Na Švedskem je, kar mi je zelo všeč, tudi zdravstvo zelo dobro urejeno. Če je kakšna manjša težava, jo takoj odpravijo. V Rusiji je včasih niso odkrili pravočasno in potem je bilo že prepozno. Sem pa sicer zdrav, upam, da tako tudi ostane.



"Turnir za nas kljub odsotnosti NHL igralcev ne bo nič lažji. Rusi so favoriti skupine." | Foto: Getty Images "Turnir za nas kljub odsotnosti NHL igralcev ne bo nič lažji. Rusi so favoriti skupine." Foto: Getty Images

Tekmeci v skupinskem delu na olimpijskih igrah so enaki kot v Sočiju: ZDA, Rusija in Slovaška. Kaj pravite o postavah, v katerih bodo nastopili?
Vse reprezentance so močne. Ruse poznam vse, saj prihajajo iz dveh ekip, proti katerim sem igral v zadnjem obdobju. So favoriti olimpijskega turnirja. Američani imajo veliko kakovostnih igralcev, ki igrajo v Evropi. Pri Slovakih sem slišal, da ni igralcev iz lige KHL iz Slovana Bratislave, kar me je malo presenetilo. Je pa včasih proti takšnim igralcem celo težje igrati, ker dajo več od sebe, se bolj borijo. Verjamem pa, da turnir za nas kljub odsotnosti NHL igralcev ne bo nič lažji.



S čim boste zadovoljni po olimpijskem turnirju?

"Francija nas je streznila, zdaj bomo dali vse od sebe." | Foto: Vid Ponikvar "Francija nas je streznila, zdaj bomo dali vse od sebe." Foto: Vid Ponikvar
Glede na to, da smo avtsajderji, mislim, da je za nas najpomembnejše to, da damo vse od sebe, da po ne tako dobrem turnirju maja v Franciji (izgubili so vseh sedem tekem in se na najhitrejši mogoč način vrnili v nižjo divizijo, op. a.) odigramo čim bolje.

Mislim, da je bil tisti turnir dober, da smo se malo zavedli, da nismo tako dobri, če ne damo vsega od sebe. Verjamem, da bomo zdaj dali in da bomo pustili srce na ledu. Verjamem, da lahko ponovimo uspeh iz Sočija, če se nam bo vse skupaj lepo sestavilo.

Ob mejnikih, ki jih je postavljala ta reprezentanca, smo vselej omenjali močno kemijo, ekipni duh. V Franciji smo ga pogrešali. Bo v Južni Koreji drugače?
Saj ni bil slab duh v Parizu. Rezultat ni bil pravi, morda je kdo zato mislil, da je bil duh slab. Morda je kdo videl dva igralca tu, dva tam, pa si je mislil, da nismo kot ekipa. Duh v slačilnici in ob ledu v ekipi je vedno enak. Vedno smo dobra klapa, vsi se razumemo, brez prepiranja. Kaj takega se ni nikoli dogajalo. Kot sem rekel, morda smo v Franciji mislili, da smo boljši, kot smo, tako da nas je Francija malo streznila. Verjamem, da bomo znova pravi, da bomo pokazali to našo igro, ki nas je zaznamovala pretekla leta.



Po selitvi iz Rusije na Švedsko k Frölundi se res zdi, da ste spet "zaživeli", da spet uživate v hokeju.
Da. Slog igre je povsem drugačen, mentaliteta ljudi je povsem drugačna, tudi organiziranost je povsem druga. Sploh v naši ekipi je organizacija na ravni lige NHL. Ne vem, ali smo imeli v Detroitu (Detroit Red Wings, op. a.) takšne pogoje, kot jih imamo tukaj. Morda mi je tako všeč, ker mi gre tudi na ledu zelo dobro. Sistem igre mi je bolj všeč, veliko je "pressinga", veliko je drsanja, v Rusiji pa je bilo veliko čakanja, ko ekipa ni imela ploščka.

"Na Švedskem je vse bolj umirjeno, ljudje se s teboj pogovarjajo kot z normalnim človekom, ne pa kot z živaljo. Ne želim reči, da je povsod po Rusiji slabo, a to je pač njihov način treniranja." | Foto: Vid Ponikvar "Na Švedskem je vse bolj umirjeno, ljudje se s teboj pogovarjajo kot z normalnim človekom, ne pa kot z živaljo. Ne želim reči, da je povsod po Rusiji slabo, a to je pač njihov način treniranja." Foto: Vid Ponikvar

Moja forma je zelo dobra. Na Švedskem se je vrnila samozavest. K temu je verjetno pripomoglo tudi, da so me soigralci sprejeli, da sem na prvi tekmi dosegel dva zadetka, kar ti takoj dvigne samozavest. Tudi trenerju sem všeč, veliko igram.

Mesto mi je zelo všeč. Morda bi se lahko pritožil le nad vremenom, če bi iskal pomanjkljivosti, saj vseskozi rahlo dežuje. Ni ravno sončnega vremena, ki ti včasih da dodatno energijo. Snega sploh ni, ker smo ob morju, stopinje pa so tam okrog ničle.

Gre za organizacijo, ki stremi k visokim ciljem. Kako visoko je vodstvo postavilo letvico?

"Verjamem, da lahko pridemo do finala in tam tudi zmagamo," o klubskih ciljih med švedsko elito. | Foto: Vid Ponikvar "Verjamem, da lahko pridemo do finala in tam tudi zmagamo," o klubskih ciljih med švedsko elito. Foto: Vid Ponikvar
V švedski ligi so si vse ekipe zelo blizu, saj so si zelo konkurenčno. Dve tekmi zmagaš, si drugi, dve izgubiš, si šesti. Vsi smo zelo blizu, le vodilni so oddaljeni od vseh. Verjamem, da lahko pridemo do finala in tam tudi zmagamo. Bo pa seveda vse odvisno od forme v tistem trenutku. Za zdaj igramo malo toplo, hladno. Eno tekmo v redu, druge ne, tako da …

V tem klubu imajo vsako leto visoke ambicije, ni pa enako, kot je bilo v Rusiji. Tukaj vseeno želijo razviti igralce, jih narediti boljše, bolj jih usmerjajo v to, kot pa da bi zgolj gledali rezultate. Seveda so ti pomembni, a tudi če je igra dobra in izgubiš, ni konec sveta. Za zdaj je vse v redu.

Potem je tudi glava na Švedskem lahko precej bolj sproščena?
Vsekakor. Mentaliteta je res povsem drugačna. V Rusiji sem na začetku užival, a čez nekaj let tega norenja nisem mogel več prenašati. Težko je razložiti, kaj se tam vse dogaja. Na Švedskem je vse bolj umirjeno, ljudje se s teboj pogovarjajo kot z normalnim človekom, ne pa kot z živaljo. Ne želim reči, da je povsod po Rusiji slabo, a to je pač njihov način treniranja.

Morda na ruske igralce sproščen slog ne bi dobro vplival. Sprememba je bila tako dobra zame, da se malo spočijem. Bomo videli, kaj bo v prihodnosti. Vem, da me v Frölundi želijo obdržati. Ponujajo mi večletno, mislim, da triletno pogodbo, a za zdaj se še nisem odločil, kje bom nadaljeval kariero.

"Verjamem, da bo trener izbral dobro," o tem, komu bo pripadla črka C, pravi Štajerec. | Foto: Vid Ponikvar "Verjamem, da bo trener izbral dobro," o tem, komu bo pripadla črka C, pravi Štajerec. Foto: Vid Ponikvar

Zadnje čase je kapetanska vloga v reprezentanci pripadla vam. Kako bo s tem v prihodnje?
Nisem jaz tisti, ki odloča. Meni je bila kapetanska vloga v čast. Ko sem bil sam kapetan, sem večkrat povedal, da je v tej reprezentanci več fantov, ki bi lahko bili kapetan. Nihče ni sebičen. Je pa nekoliko večje breme. Če so uspehi, je vse dobro, če niso, je veliko odvisno od kapetana. Meni je v čast, verjamem, da je tudi drugim. Verjamem, da bo trener izbral dobro. Je pa tako, da ni pomemben samo kapetan, ampak tudi pomočniki kapetana, ki lahko zelo pomagajo, in tudi preostali igralci.

Pripravljalna tekma Slovenije pred OI:


Četrtek, 8. februar:
*11.30 Slovenija - Južna Koreja (Seul)


*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

 

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Ne spreglejte