Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca risi Kari Savolainen Pjongčang 2018 olimpijske igre

Sreda, 31. 1. 2018, 13.15

6 let, 2 meseca

Intervju s pomočnikom selektorja hokejske reprezentance Nikom Zupančičem

Ris proti OI z zamudo, Zupančič brez ovinkarjenja: Ni mi všeč, gre za podcenjevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
risi | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca bo v torek odpotovala v Južno Korejo, kjer bo še drugič zapored sodelovala na olimpijskih igrah. Večjih težav s poškodbami v našem taboru ni, je pa nekaj jeze, saj vsi risi 6. februarja ne bodo na letalu za Azijo. Branilec Blaž Gregorc se jim bo zaradi zahtev kluba pridružil z zamudo. Pomočnik selektorja Nik Zupančič meni, da gre za podcenjevalen odnos nekaterih do slovenskega hokeja in da bi se morala v pogovore vključiti tudi Mednarodna hokejska zveza. Slovenski tabor se te dni sicer najbolj osredotoča na uvodno tekmo z ZDA, ključ Slovenije pa vidi v neobremenjenosti.

Še drugič v samostojni državi bodo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopali hokejisti. Pred štirimi leti so spisali lepo zgodbo v Sočiju, kjer so se prebili vse do četrtfinala in končali na sedmem mestu. Tokrat bodo risi olimpijsko doživetje izkusili še v Južni Koreji, kjer jih v skupinskem delu čakajo isti nasprotniki kot leta 2014, Američani, Rusi in Slovaki. Kot pomočnik selektorja bo tudi tokrat sodeloval Nik Zupančič, s katerim smo se na ponedeljkovi predstavitvi olimpijske reprezentance pogovarjali o pripravah, nasprotnikih, težavah in prednostih risov, olimpijskih ciljih ...

Do vašega odhoda na olimpijske igre je še nekaj dni. Nestrpnost, pozitivna nervoza naraščata?

"Če so olimpijske igre zame kot trenerja zelo velika motivacija, mislim, da mora biti enako tudi za igralce." | Foto: Vid Ponikvar "Če so olimpijske igre zame kot trenerja zelo velika motivacija, mislim, da mora biti enako tudi za igralce." Foto: Vid Ponikvar Vedno bolj ko se igre približujejo, bolj se osredotočamo na malenkosti, na podrobnosti. Ne samo v povezavi z nasprotniki in igro, ampak tudi z vsem, kar se dogajal okoli tega. Tudi motivacijskih stvari, ki jih pripravljamo. Tudi s tem se trenutno ukvarjajo. Seveda pa smo vsi že v pričakovanju. Za nas hokejiste so olimpijske igre velika stvar. Vemo, da se je težko uvrstiti tja, nam je uspelo drugič zapored. Je pa to tekmovanje, na katerem nihče nikamor ne izpade, zato, vsaj za nas, naj ne bi bilo tako stresno, ampak bolj pozitivno in morda še z več užitka.

Omenili ste, da pozornost posvečate tudi motivacijskim stvarem, a verjetno so že olimpijske igre dovolj velika motivacija?
Vsekakor se s tem strinjam. Če so zame kot trenerja zelo velika motivacija, mislim, da mora biti enako tudi za igralce. Tisti, ki na olimpijskih igrah ni motiviran, je bolje zanj, da ostane kar doma. Mislim, da imamo mi skupino fantov, ki je motivirana, ki je to enkrat že doživela. Že v Minsku (na olimpijskih kvalifikacijah, na katerih so si priigrali OI, op. a.) so pokazali, da si tega želijo še enkrat in se tja zasluženo uvrstili. Kot sem že omenil, zdaj fante čakata užitek in sproščeno igranje.

Nekateri so že opravili klubske obveznosti pred OI, nekatere te še čakajo. So kakšne težave s poškodbami?
Ne. Za zdaj so vsi zdravi, tako da s tem nimamo težav. Upam, da bo tako ostalo tudi do konca, saj bo nekaj fantov pred olimpijskimi igrami odigralo še eno ali pa dve tekmi.

Je pa nekaj težav pri tem, da celotna ekipa ne bo odpotovala skupaj 6. februarja. Blaž Gregorc bo zaradi zahtev kluba prišel naknadno. V Južni Koreji naj bi bil dan za vami, torej na dan edine pripravljalne tekme Slovenije pred OI. Z vsemi klubi se torej ni dalo dogovoriti za predčasen odhod?
To so pač Čehi. Nič ne bom ni ovinkaril, preprosto mi ni všeč, ampak smo pri tem precej nemočni. Odnos Mednarodne hokejske zveze bi se moral spremeniti, ampak mi smo verjetno premajhni, da bomo kaj premaknili. Bi se pa morali oni ob takih stvareh vmešati. Iz njihove strani bi bil večji pritisk … Imajo pač taka pravila, da lahko klub igralca izpusti sedem dni pred tekmovanjem (hokejski turnir se začne 14. februarja, op. a.). In ta klub (HK Mountfield Hradec Kralove, op. a.) se tega povsem drži in pritiska. Imajo še nekaj igralcev, ki bodo igrali na olimpijskih igrah, predvsem Slovakov, in tudi zanje pravijo, da jih ne bodo izpustili prej.

Blaž Gregorc se bo soigralcem pridružil z enodnevno zamudo. V Južno Korejo naj bi pripotoval dopoldan 8. februarja po lokalnem času. Tisti dan bo Slovenija zvečer odigrala edino pripravljalno srečanje. Nasprotniki bodo gostitelji olimpijskih iger. | Foto: Vid Ponikvar Blaž Gregorc se bo soigralcem pridružil z enodnevno zamudo. V Južno Korejo naj bi pripotoval dopoldan 8. februarja po lokalnem času. Tisti dan bo Slovenija zvečer odigrala edino pripravljalno srečanje. Nasprotniki bodo gostitelji olimpijskih iger. Foto: Vid Ponikvar

Ste že zgodaj v sezoni poskušali doseči dogovor s Čehi?
Seveda. Tudi Kari (selektor Kari Savolainen, op. a.) pozna trenerja in je z njim govoril. Za novembrski turnir se je vse skupaj precej pozitivno rešilo in ni bilo težav. Zdaj pa imajo spet svoje zamisli. Ponavljam, da mi to ni všeč in da gre za podcenjevanje. To kaže na neki podcenjevalen odnos – ne bom rekel vseh klubov, ampak tega kluba – do našega hokeja in naše reprezentance.

Avstrijci so nakazovali, da naj bi tudi Dornbirn delal težave pri odhodu Žige Panceta na olimpijske igre. Govorilo se je tudi, da naj bi Pance zapustil klub. Kako je s tem?
Za zdaj nimam nobenih informacij, da bi Dornbirn povzročal težave.

"Američani bodo zagotovo zelo nevarna ekipa, ki bo igrala zelo agresiven hokej. Mi bomo morali biti proti njim zelo kompaktni." | Foto: Reuters "Američani bodo zagotovo zelo nevarna ekipa, ki bo igrala zelo agresiven hokej. Mi bomo morali biti proti njim zelo kompaktni." Foto: Reuters O sestavah ekip ni več neznank. Kaj pravite o nasprotnikih Slovenije v skupini, ZDA, Rusiji in Slovaški?
Najbolj nas trenutno zanimajo Američani. Odigrali so en turnir, nemški pokal. Od tam poskušamo izvedeti čim več, naštudirati čim več stvari. Gre za mešanico mladih in izkušenih igralcev, ki so igrali že zelo veliko tekem na zelo visoki ravni. Zagotovo bo to zelo nevarna ekipa, ki bo igrala zelo agresiven hokej. Mi bomo morali biti proti njim zelo kompaktni.

Preostali dve ekipi pa bomo videli na prizorišču, zato se bo nanju nekoliko lažje pripraviti. Pred tekmama z njimi bomo imeli še en dan premora, tako da ga bomo izkoristili za pripravo na naslednji dve.

Vsekakor pa za favorite naše skupine izpostavljam Ruse.

Selektor Savolainen si želi, da bi slovenska igra rasla iz tekme v tekmo. Vrstni red v skupini, ZDA, Rusija in na koncu Slovaška, ki jo je Slovenija premagala v Sočiju, je torej iz tega pogleda ugoden.

"Slovaki so igrali najboljši hokej, ko so na sceno prišli še kot povsem neznana ekipa." | Foto: Reuters "Slovaki so igrali najboljši hokej, ko so na sceno prišli še kot povsem neznana ekipa." Foto: Reuters Mislim, da je vrstni red kar v redu. Če že hočemo nekje iskati priložnost, da premagamo koga v naši skupini, je dobro, da je tretja tekma s Slovaško. Nikakor pa nismo v položaju, nimamo osnov, da bi kogarkoli vzeli na lažji način, da bi o kom razmišljali, da je lažji nasprotnik. Daleč od tega. Za nas so vsi trije nasprotniki močni.

Je pa res, da bomo do tretje tekme s Slovaško odigrali že dve tekmi, zagotovo se bomo do takrat že dobro ogreli, "udomačili" z olimpijskimi igrami. Mislim, da bi lahko na tretji in četrti tekmi prikazali najboljše predstave.

Slovaki so se odločili za zanimivo potezo in doma pustili skorajda vse hokejiste lige KHL …
Slovaki so leta in leta stavili na izkušene, malo starejše hokejiste, ki so že nekaj naredili, zdaj so se pa odločili, da bodo naredili mešanico tudi z manj znanimi imeni. Prepričan sem, da gre za zelo kakovostne hokejiste, ki se bodo na teh olimpijskih igrah hoteli dokazati. Kot poznamo zgodovino njihove reprezentance, je, ko je prišla na svetovno sceno povsem neznana, Slovaška igrala najboljši hokej. Tudi v vodstvu imajo zelo izkušene ljudi, ki so orali ledino slovaške reprezentance, ko so se osamosvojili. Verjamem, da vlečejo prave poteze.

"Ker na zadnjih olimpijskih igrah niso odigrali, kot znajo, bodo najverjetneje to poskušali popraviti s predstavami na teh olimpijskih igrah," o Rusih razmišlja Zupančič. | Foto: Reuters "Ker na zadnjih olimpijskih igrah niso odigrali, kot znajo, bodo najverjetneje to poskušali popraviti s predstavami na teh olimpijskih igrah," o Rusih razmišlja Zupančič. Foto: Reuters Rusi, ki veljajo za glavne favorite, so v Sočiju razočarali. Bi jih domači neuspeh in zadnje dogajanje okoli dopinga in nastopanja pod nevtralno zastavo lahko še bolj podžgala?
Spet so nekako v vlogi favoritov. Ekipa je sestavljena praktično le iz dveh klubov, igralci se med seboj dobro poznajo, uigravanja ne bo potrebnega, tako da bodo zelo nevarni.

Na njih je včasih negativno vplivalo kakšno nesoglasje v ekipi. Zadnje čase jim na velikih tekmovanjih ni bilo ravno najbolj usojeno. A morda ravno zato, ker na zadnjih olimpijskih igrah niso odigrali, kot znajo (v domačem Sočiju so končali na petem mestu, op. a.), bodo najverjetneje to poskušali popraviti s predstavami na teh olimpijskih igrah. Verjamem, da bodo šli v vsako tekmo stoodstotno. Slovenci bodo uvodno tekmo skupine odigrali z ZDA, sledili bosta tekmi z Rusijo in Slovaško. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenci bodo uvodno tekmo skupine odigrali z ZDA, sledili bosta tekmi z Rusijo in Slovaško. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

S čim boste po igrah zadovoljni? Bo veselje prinesla zmaga na četrti tekmi (s to bi si zagotovili četrtfinale, v katerem je Slovenija igrala že v Sočiju, op. a.)?
Vsekakor bi bili tega vsi veseli. A kot sem že rekel, na olimpijskih igrah ne sme biti nobenega pritiska, saj tukaj nihče ne izpade. Vsako tekmo, ki jo igraš, lahko igraš neobremenjeno. Mislim, da je neobremenjenost naš ključ za uspeh. Ob tem bomo seveda morali biti konstanti. Kot vedno ponavljam, kakovost imamo. Če nam bo uspelo skozi 60 minut vsake tekme biti čim bolj konstantni, s čim manj padci, ki jih bodo nasprotniki zagotovo kaznovali, potem se lahko nadejamo dobrega razpleta.

Ne spreglejte