SiolNET. Sportal Hokej
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pogled Mitje Robarja

Med "afero zastava" postavljen v nelagoden položaj, na OI želi drago prodati kožo

1,20

termometer

 | Foto: Urban Urbanc/Sportida
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pustiti srce na ledu, biti prava ekipa, kot znajo biti, drago prodati svojo kožo, so podčrtane olimpijske želje dolgoletnega hokejskega reprezentančnega branilca Mitje Robarja. S Štajercem, ki mora pred potjo v Pjongčang misli usmeriti še na klubski ustroj, smo se ob tekmovanju petih krogov dotaknili tudi olimpijske zagonetke zastavonoše, pričakovanjih najtrofejnejšega avstrijskega kluba, katerega dres nosi, osebnih ciljih …

Medtem ko so nekateri slovenski olimpijci odpotovali v toplejše kraje na zadnje priprave pred vrhuncem zime ali pa kar že proti Južni Koreji, je večina članov slovenske hokejske reprezentance še v klubskem tekmovalnem ritmu. Tega so pretekli teden prvi za dober mesec končali Rok Tičar, Robet Sabolič in Žiga Jeglič, ki si kruh služijo v Kontinentalni hokejski ligi. Med tistimi, ki jih pred poletom v Azijo čakajo pomembne tekme, pa je Mitja Robar.

Od ponosa do bremena

Za dolgoletnim članom slovenske reprezentance so pestri dnevi, zaznamovani tudi s peripetijami okoli zastavonoše, med katerimi ni mogel ostati ravnodušen.

Bil je eden od treh kandidatov, po odstopu Jakova Faka dveh, na koncu je športno segel v roko izglasovani Vesni Fabjan in občutil olajšanje, da je vendarle konec dogajanja, ki je na trenutke nehote zmanjševalo njegovo osredotočenost na pomembnejše stvari. Ob nominaciji za zastavonošo je občutil ponos, ki se je z razvojem dogodkov spremenil v breme. | Foto: Vid Ponikvar Ob nominaciji za zastavonošo je občutil ponos, ki se je z razvojem dogodkov spremenil v breme. Foto: Vid Ponikvar

"Do olimpijskih iger me čaka še nekaj klubskih obveznosti, tudi dve tekmi. To je moja služba, nanjo moram biti osredotočen. So mi pa misli zaradi zadnjega dogajanja, tudi zaradi nominacije za zastavonošo, zagotovo uhajale k olimpijskim igram," pravi 35-letnik in priznava, da se je zavrtel na vrtiljaku čustev, na katerem je občutil tako ponos kot breme.

"To z Jakovom – njegovo odločitev povsem spoštujem – se ne bi smelo zgoditi. Vsi smo ena reprezentanca, vsi bomo tekmovali za Slovenijo."  | Foto: Žiga Zupan/Sportida "To z Jakovom – njegovo odločitev povsem spoštujem – se ne bi smelo zgoditi. Vsi smo ena reprezentanca, vsi bomo tekmovali za Slovenijo." Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Vem, da ima vsak svoje razmišljanje, a to z Jakovom – njegovo odločitev povsem spoštujem – se ne bi smelo zgoditi. Vsi smo ena reprezentanca, vsi bomo tekmovali za Slovenijo. Olimpijske igre naj bi združevale, vodil naj bi jih športni duh ..."

"Ti dogodki so sprožili verižno reakcijo in tudi mene postavili v nelagoden položaj. Zame je bila že nominacija velika čast, kaj drugega niti nisem pričakoval. A po vsem tem nisem bil več ponosen, ampak sem čutil breme. Razmišljal sem tudi, da bi odstopil, a po pogovoru z nekaterimi prijatelji in nekdanjimi olimpijci, ki so mi vsi rekli, da nisem nič kriv ne dolžen, sem vztrajal. Vesel sem, da je konec. Čestitke Vesni."

Drago prodati svojo kožo

Štajerec bo v Pjongčangu med najbolj izkušenimi člani slovenske izbrane vrste. Olimpijske sanje so se mu izpolnile že pred štirimi leti v Sočiju, kjer je s soigralci spisal novo nepozabno poglavje slovenskega hokeja. Risi, ki bodo na OI na dresih sicer pogrešali risa, so se uvrstili v četrtfinale, tekmovanje pa končali na sedmem mestu.

"Želel bi, da drago prodamo svojo kožo, da pustimo srce na ledu, da bomo prava ekipa, kot znamo biti."  | Foto: Getty Images "Želel bi, da drago prodamo svojo kožo, da pustimo srce na ledu, da bomo prava ekipa, kot znamo biti." Foto: Getty Images

"Olimpijske igre so res nekaj posebnega. Ne želim govoriti o rezultatskih ciljih. Seveda bi si želel ponoviti uspeh iz Sočija. Želel bi, da drago prodamo svojo kožo, da pustimo srce na ledu, da bomo prava ekipa, kot znamo biti. Kaj bo to prineslo, pa bomo videli na koncu. Vemo, da na igrah štejejo kolajne, a mislim, da javnost realno ve, do kod lahko kakšen športnik seže. Po Sočiju sem videl, da je tudi v našem sedmem mestu prepoznala velik uspeh. Če daš od sebe vse, ljudje to vidijo in znajo ceniti. Če bo vsak odigral na ravni, ki je je sposoben, bomo lahko zadovoljni," razmišlja Robar, ki je ob predstavitvi olimpijske reprezentance, na kateri smo pričakovali še koga od njegovih reprezentančnih soigralcev, sam zastopal oklepnike.

Črn januar

Pred torkovim poletom v Azijo ga čakajo še klubske tekmovalne obveznosti. | Foto: Vid Ponikvar Pred torkovim poletom v Azijo ga čakajo še klubske tekmovalne obveznosti. Foto: Vid Ponikvar

Kot pravi, seznamom nasprotnikov v olimpijski skupini (ZDA, Rusija, Slovaška) za zdaj še ni posvečal prevelike pozornosti. Zdaj misli usmerja v klubsko sezono. Pred olimpijskim izzivom bo namreč s Celovcem v razširjenjem avstrijskem prvenstvu prav danes začel drugi del tekmovanja.

Korošci so si končnico že zagotovili, zdaj pa si bodo poskušali priboriti še čim boljše izhodišče pred četrtfinalom. Januar ni ponudil zajetnih razlogov za veselje, na desetih tekmah so izgubil kar osemkrat.

"Zadnje čase nam res ne gre, s tem je prišlo dodatno breme. Kakovosti v klubu ne manjka, imamo dobro ekipo, ampak trenutno nam nič ne steče, nič ne gre po načrtih. Po teh dveh tekmah bo zame morda tudi bolje, da malo zamenjam okolje," se je črnega januarja dotaknil naš sogovornik ter poiskal razloge za rezultatski padec bogatega in najbolj trofejnega avstrijskega kluba. Za Celovcem je rezultatsko porazen januar - na desetih tekmah so zmagali le dvakrat. | Foto: Sportida Za Celovcem je rezultatsko porazen januar - na desetih tekmah so zmagali le dvakrat. Foto: Sportida

"Pogosto se nam dogaja, da dobro igramo, a plošček preprosto ne gre v gol. Priigramo si priložnosti, a zadenemo vratnico, prečko, nasprotniki pa zadevajo iz nekih neizdelanih akcij, včasih je tudi preveč napak … Ko se takšne tekme ponavljajo, začneš morda kar malo dvomiti o sebi, pojavi se psihološko breme. Verjamem, da se bomo pobrali, da bomo resetirali misli in nam bo steklo, ker smo vseeno dobra ekipa, dobro se ujamemo."

Brez dodatnega pritiska

"Verjamem, da se bomo pobrali, da bomo resetirali misli in nam bo steklo. Kakovost imamo," pravi o soigralcih iz najbolj trofejnega avstrijskega hokejskega kluba. | Foto: Sportida "Verjamem, da se bomo pobrali, da bomo resetirali misli in nam bo steklo. Kakovost imamo," pravi o soigralcih iz najbolj trofejnega avstrijskega hokejskega kluba. Foto: Sportida

S Celovčani je lani klonil na zadnji stopnici lige EBEL. V finalu jih je premagal vodilni Dunaj, proti kateremu je Robarju letos najtežje igrati. Kako velik je trenutno pritisk vodilnih ljudi kolektiva, bo le naslov zadovoljil pričakovanja?

"Moram reči, da je vodstvo glede tega 'prijazno'. Ne ustvarja še dodatnega pritiska, ki smo si ga že sami naložili. Vsi smo profesionalci, nihče ni ravnodušen ob porazih, a vodstvo ne vnaša dodatnega nemira. Vemo, kaj v hokeju v Avstriji pomeni Celovec, rekorder po številu naslovov prvaka. Apetiti tako segajo do prvaka, mislim pa, da bi jih tudi finale zadovoljil. Predvsem pa si moramo zagotoviti tudi vozovnico za ligo prvakov," je ob koncu pogovora misli h klubskim ciljem še usmeril branilec.

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije

**pripravljalna tekma četrtek, 8. februar
 11.30* Slovenija - Južna Koreja

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas: +8 ur)
**pripravljalna tekma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin