Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
12.14

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

17

Natisni članek

Sara Takanaši olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 diskvalifikacija dresi Mika Jukkara Sepp Gratzer

Sreda, 9. 2. 2022, 12.14

2 leti, 2 meseca

Nadaljevanje farse z dresi: legendarni Gratzer kritiziral naslednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

17

Sepp Gratzer | Sepp Gratzer je do konca pretekle sezone skrbel za kontrolo opreme pri fantih. | Foto Sportida

Sepp Gratzer je do konca pretekle sezone skrbel za kontrolo opreme pri fantih.

Foto: Sportida

Skakalna polomija s smučarskimi dresi na tekmi mešanih ekip na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu še vedno odmeva. Oglasil se je do lanske sezone prvi mož kontrole opreme v moški konkurenci smučarskih skokov Sepp Gratzer, ki je kritičen do svojega naslednika Mike Jukkare: "Imam občutek, da želi vse spremeniti čez noč."

Sara Takanaši
Sportal Potrta Japonka poslala opravičilo: Vem, da to ne bo spremenilo dejstva, da smo izgubili kolajno

V kaosu na tekmi mešanih ekip v Pekingu je bilo zaradi nepravilnih dresov diskvalificiranih kar pet skakalk: Katharina Althaus (Nemčija), Sara Takanaši (Japonska), Daniela Iraschko-Stolz (Avstrija), Anna Odine Stroem in Silje Opseth (Norveška).

Kontrolorka opreme pri dekletih Agnieszka Baczkowska je spregovorila, da so vse reprezentance dobile natančno obrazložitev, zakaj so bile skakalke diskvalificirane, a podrobne razlage sama ne sme podati javnosti. Ekipe in tekmovalke se bodo same odločile, ali želijo spregovoriti o razlogih za diskvalifikacijo. Poljakinja je dejala, da je imela ena skakalka celo deset centimetrov prevelik dres.

Sara Takanaši
Sportal Diskvalifikacije še burijo duhove: stroga kontrolorka dresov spregovorila

Izkušena Iraschko-Stolzeva pa je na primer poudarila, da je bil njen dres pri obsegu okoli pasu preširok za en centimeter.

Zaradi diskvalifikacij so se v boju za medaljo odprla vrata manjšim skakalnim nacijam. Zmaga in posledično zlata medalja Slovenije v sestavi Nike Križnar, Timija Zajca, Urše Bogataj in Petra Prevca je bila čista kot solza, srebra so se veseli vroči Rusi, zmešnjavo pa so s pridom izkoristili Kanadčani, ki so se ob uspehu zahvaljevali tudi slovenskim trenerjem.

Japonka Sara Takanaši je bila ena izmed tistih, ki je bila diskvalificirana zaradi nepravilnega dresa. | Foto: Reuters Japonka Sara Takanaši je bila ena izmed tistih, ki je bila diskvalificirana zaradi nepravilnega dresa. Foto: Reuters

Kaos je odmeval v skakalnem svetu, za Tiroler Tageszeitung je spregovoril legendarni Sepp Gratzer, ki je vse do konca prejšnje sezone nadzoroval opremo pri fantih, zdaj pa je v zasluženem pokoju.

Njegov naslednik je postal Finec Mika Jukkara in Avstrijec je s prstom pokazal nanj: "Občutek imam, da želi vse spremeniti čez noč. To, kar se je zgodilo v Pekingu, je bila katastrofa."  

V njegovih očeh je prav Jukkara osrednji krivec, čeprav so se diskvalifikacije zgodile v ženskih vrstah, saj naj bi želel na tekmi mešanih ekip vpeljati podoben način merjenja, kot je pri moških, česar dekleta v tej sezoni niso bila vajena: "Videti je, da želi zapeljati nadzor opreme na drugačen način. Zame ni pravi mož za to delo v tem trenutku."

Zdaj 66-letni Gratzer je še izpostavil, da je bilo v preteklosti venomer vodilo, da kontrola materiala ni smela biti osrednji fokus na tekmi.

Robert Kranjec
Sportal Ob osvojenih medaljah izpostavili tudi Kranjca, ki je bil zaradi farse z dresi negativno presenečen
Sara Takanaši
Sportal Čustveno se je zlomila in v joku zapustila iztek skakalnice: "Žalosten dan za skakalni šport"
Ne spreglejte