Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
17.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

25

Natisni članek

diskvalifikacija Peking 2022 Peking 2022 olimpijske igre dresi Sara Takanaši

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 17.46

2 leti, 2 meseca

Čustveno se je zlomila in v joku zapustila iztek skakalnice: "Žalosten dan za skakalni šport"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

25

Sara Takanaši | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zgodovinska tekma mešanih ekip na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je bila s slovenskega zornega kota sanjska. Naša ekipa je suvereno osvojila zlato medaljo, sicer pa je bila preizkušnja v znamenju številnih diskvalifikacij. Zaradi nepravilnega dresa je bila diskvalificirana tudi Sara Takanaši, ki je doživljala težke trenutke, saj se Japonski posledično ni uspelo uvrstiti med dobitnice medalj. Strokovnjaki tega športa so bili zgroženi nad početjem kontrolorjev opreme.

mešana ekipna tekma
Sportal Slovenci na tekmi zmešnjav spisali zgodovino in osvojili zlato olimpijsko kolajno!

Slovenija v sestavi Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc je prepričljivo pokorila konkurenco na tekmi mešanih ekip in se zasluženo veselila novega zlatega skakalnega odličja.

In kdo je našim skakalkam in skakalcem delal družbo na zmagovalnem odru? Reprezentanci Rusije in presenetljivo Kanade. Kontrolorji opreme so se namreč odločili, da bodo strogi pri opravljanju svojih nalog in so imeli ničelno toleranco. Zaradi nepravilnih dresov so diskvalificirali kar pet skakalk iz različnih držav. Tako so upi na medaljo splavali po vodi pri Nemcih (Katharina Althaus), Japoncih (Sara Takanaši), Avstrijcih (Daniela Iraschko-Stolz) in Norvežanih (Anna Odine Stroem in Silje Opseth).

Najtežje je diskvalifikacijo sprejela japonska skakalna kraljica Sara Takanaši. Če ne bi bilo tovrstnih odločitev kontrolorjev, bi bila Japonska srebrna, na koncu pa je ostala brez odličja.

Norvežanka opozorila na nov postopek merjenja opreme

Ob zabojniku, kjer pregledujejo opremo, se je vidno tresla po prvem skoku in prav tako po drugem, po katerem se je čustveno zlomila in v joku zapustila iztek skakalnice.

Sara Takanaši | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je noro. Tri skakalke so bile diskvalificirane. Tri profesionalne skakalke, ki zmagujejo v svetovnem pokalu," je bil v prenosu na Eurosportu besen glavni trener moške nemške reprezentance Stefan Horngacher: "Katharina je na posamični tekmi skakala z istim dresom, ki je bil takrat v redu. Kako se je lahko to zgodilo?"

Norveška skakalka Silje Opseth je za norveški VG poudarila, da kontrolorji opreme niso spoštovali običajnih postopkov pri merjenju dresov, kot to počnejo sicer: "Ne vem, kaj naj rečem. Merili so povsem drugače in uporabili nov postopek. Dejali so nam, naj stojimo v drugačnem položaju, v katerem še nikoli nismo."

mešana ekipna tekma
Sportal "Uprizorili smo šolo skokov"

"To ni dobro za naš šport"

Presenečen je bil tudi športni direktor pri norveški reprezentanci Clas Brede Braathen: "Brez besed sem. Za športnike in športnice je to zelo boleče. Svetu bi morali predstaviti novo disciplino, nato pa se zgodi to. To je žalosten dan za naš šport."

Sara Takanaši | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tekma mešanih ekip je bila prav v Pekingu premierno izvedena na zimskih olimpijskih igrah, podobno kot Braathen pa je razmišljal tudi naš nekdanji vrhunski skakalec Robert Kranjec, ki skrbi za drese naših najboljših skakalk in skakalcev: "Kar se je zgodilo, je sramota za olimpijske igre in skoke. Da se to dogaja na tekmi mešanih ekip … Morali bi jih opozoriti. To ni dobro za naš šport. Ne strinjam se s tistimi, ki so odgovorni za to. Bolno je, kar se je zgodilo. To se preprosto ne dela na takšen način. To ni športno. Takanašijevo bodo na Japonskem pojedli."

NIka Križnar Peter Prevc
Sportal "Že vse od leta 2013 smo favoriti na ekipnih tekmah, a tokrat nam je prvič uspelo"
Nika Križnar Urša Bogataj Peter Prevc Timi Zajc
Sportal Mazeja navdušena nad slovensko prelomnico, Pahor ponosen do neba
Ne spreglejte