SiolNET. Sportal Zimski športi
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Uradna maskota SP 2023

Dekle sijočega pogleda, ki zna teči in leteti

0,37

termometer

Vita Planica Maskota | Vita je uradna maskota SP 2023 v Planici. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Vita je uradna maskota SP 2023 v Planici. Foto: Grega Valančič/Sportida

V Sloveniji ne manjka čapelj. Iz družine teh velikih ptic z dolgim vratom je na sončni strani Alp najpogostejša siva čaplja. Zelo so si podobne, ena izmed njih pa vendarle izstopa. To je čaplja Vita, uradna maskota SP 2023 v nordijskem smučanju, ki jo v zadnjih dneh razganja od ponosa. V Planici je opozarjala mimoidoče na športni spektakel, kakršnega Slovenija še ni videla. Najmlajši jo obožujejo, slovenskih letalcem, ki so beležili prvovrstne rezultate, pa je očitno prinesla veliko sreče!

Planica navijači Sportal Prav poseben dogodek v Sloveniji, ki ga bo spremljalo kar 500 milijonov ljudi!

Brez maskot, najbolj pogoste so tiste iz živalskega sveta, ni največjih športnih tekmovanj. So nepogrešljive promotorke. Najbolj sežejo do srca najmlajšim, ponujajo več kot imeniten razlog za nakup spominka, ob katerem si kar najhitreje prikličeš v spomin vse užitke, ki so te obdajali na športnem dogodku. SP 2023 v nordijskem smučanju, ki ga bo prihodnje leto gostila Planica, ne predstavlja prav nikakršne izjeme.

Krajše Vita, daljše Viktorija

Čaplje imajo v letu izrazito nazaj iztegnjene noge in skrčen vrat. | Foto: Guliverimage Čaplje imajo v letu izrazito nazaj iztegnjene noge in skrčen vrat. Foto: Guliverimage Tudi prireditelji SP 2023 v Planici so za maskoto izbrali žival. Odločili so se za čapljo in jo poimenovali Vita. S tehtnimi razlogi, ki so jih obrazložili ob predstavitvi: ''Je dekle sijočega pogleda in z neverjetnim smislom za nordijske športe. Je postavna čaplja, ki zna teči in leteti in se neustrašno spopada z zimo. Ime je dobila zaradi izrednega veselja do življenja. Njeno daljše ime je Viktorija in skriva neizmerno željo po zmagovanju,'' so je predstavili prireditelji največjega nordijskega spektakla, ki bo leta 2023 prvič potekal na slovenskih tleh.

SP 2023 bo tako ali drugače spremljalo vsaj 500 milijonov ljubiteljev športa po vsem svetu. | Foto: Grega Valančič/Sportida SP 2023 bo tako ali drugače spremljalo vsaj 500 milijonov ljubiteljev športa po vsem svetu. Foto: Grega Valančič/Sportida ''Skrbela bo za vzdušje in dobro voljo vseh obiskovalcev, še posebej najmlajših, ki imajo Planico tako zelo radi,'' je Enzo Smrekar, ki je nedavno vstopil v nov mandat predsednika Smučarske zveze Slovenije, opravlja pa tudi vlogo Organizacijskega komiteja Planica, predstavil maskoto, nepogrešljiv del svetovnega prvenstva. V Sloveniji bo potekal med 21. februarjem in 5. marcem 2023, tako ali drugače pa ga bo spremljalo vsaj 500 milijonov ljubiteljev športa po vsem svetu!

Poimenovala jo je Špela Rogelj

Prvič je bila javnosti predstavljena 19. januarja, ravno ob Svetovnem dnevu snega, natanko 400 dni pred začetkom SP. Zdaj nas do velikega spektakla, na katerega je zibelka smučarskih poletov v dolini pod Poncami čakala tako dolgo, loči še manj kot 11 mesecev. Vita komaj čaka.

Vita | Foto: R. P. Foto: R. P.

Maskoto je poimenovala zdaj že nekdanja smučarska skakala Špela Rogelj, ki je pred kratkim sklenila bogato kariero. Prihodnje leto bo lahko tako svetovno prvenstvo v Planici spremljala kot gledalka. In slovenska navijačica.

Sivo-črna ptica z dolgim vratom

V Sloveniji je veliko sivih čapelj. V Planici pa prebiva prav posebna, ki bo v središču pozornosti prihodnje leto. Takrat, ko bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. | Foto: Guliverimage V Sloveniji je veliko sivih čapelj. V Planici pa prebiva prav posebna, ki bo v središču pozornosti prihodnje leto. Takrat, ko bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Foto: Guliverimage Iz družine čapelj je v Sloveniji najpogostejša siva čaplja (ardea cinerea). V Sloveniji gnezdi do 800 parov, prezimuje pa do 1800 osebkov. Je velika, sivo-črna ptica z dolgim vratom, ki pa ga lahko povsem skrči.  Živi v gozdovih blizu rek, jezer, morja ali drugih mokrišč, veliko jih je tudi na travnikih, kjer prežijo za glodavci, kače ali dvoživke. Teh v Planici in okolici ne manjka.

Odrasla siva čaplja je visoka slab meter in ima premer kril skoraj dva metra. Podobno, kot so visoki smučarski letalci, ki v teh dneh navdušujejo v Planici. Čaplja ima sicer v letu izrazito nazaj iztegnjene noge in skrčen vrat, maskota Vita pa si bo prihodnje leto prizadevala, da bi bila prisotna pri čim večjih uspehih domačih tekmovalcev in tekmovalk.

Rjoju Kobajaši Sportal Manj zmag in točk, a več denarja Planica: posamična tekma (petek) Sportal Obeta se velik zaslužek, v Planici si manejo roke Daniel Andre Tande Sportal Čustven vrtiljak Norvežanov v Planici: Hvala, Slovenija, izjemni ste Robert Hrgota Sportal Kaj takega se v slovenski skakalni reprezentanci še ni zgodilo Robert Meglič Sportal "Planica je skakalna pravljica, igračka in balzam" #video Planica, četrtek Sportal ''Bili smo blizu katastrofi, na koncu pa čista evforija'' Cerknica Rdeči križ Planica Sportal Daleč od neslavnega rekorda Planice, zdravniki presrečni Planica nedelja Sportal Junak Žiga izmučen, Timi gre na pivo, Cene slišal dobro jutro ... Rjoju Kobajaši Sportal Junak se ima za sodobnega Japonca: Sem nor Japonec Cene Peter Domen Prevc Sportal Jelar z globusom, P. Prevc na stopničkah, C. Prevc z najdaljšim poletom!  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin