Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 5. 2021,
14.35

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Henrik Kristoffersen Alexis Pinturault svetovni pokal Marco Odermatt

Torek, 11. 5. 2021, 14.35

2 leti, 11 mesecev

MARCO ODERMATT

Švicarski junak z novimi krili

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Marco Odermatt in Alexis Pinurault | Marco Odermatt in Alexis Pinurault: oba pod okriljem Red Bulla | Foto Guliver Image

Marco Odermatt in Alexis Pinurault: oba pod okriljem Red Bulla

Foto: Guliver Image

Srebrni junak nedavno končane smučarske sezone svetovnega pokala Marco Odermatt bo veliki kristalni globus napadel v znameniti modro-sivi čeladi. Švicar je namreč naznanil partnerstvo z Red Bullom.

Ko je avstrijski šampion Marcel Hirscher na pragu sezone 2019/20 naznanil tekmovalno slovo, je bilo mogoče pričakovati, da se bosta iz njegove sence v boj za veliki globus podala Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen. A to je bilo v zimi, ki jo je sicer skrajšal koronavirus, račun brez krčmarja oziroma v tem primeru Aleksandra Aamodta Kildeja. V drugi sezoni po Hirscherjevi eri je nato Pinturault le prišel do tako želene zmage v skupnem seštevku, a namesto katerega od omenjenih dveh Norvežanov mu je za vrat dihal Marco Odermatt.

Vsega 23-letni Švicar se je v nedavno končani sezoni dokončno uveljavil in nadgradil izjemne uspehe iz mlajših kategorij. Gre namreč za tekmovalca, ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2018 v Davosu stopil na najvišjo stopničko v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, kombinaciji in na ekipni tekmi. Že dve leti pred tem je bil zlat in bronast na MSP v Sočiju. Ob koncu sezone 2018/19 je nato dvakrat stopil na veleslalomske stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu. Sezono pozneje je končal kot 17. v skupnem, 7. v superveleslalomskem in 9. v veleslalomskem seštevku. Letos je dokončno "eksplodiral".

Marco Odermatt | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Novega smučarskega kralja Pinturaulta je ogrožal vse do velikega finala, kjer se je nato moral zadovoljiti s tremi srebrnimi kolajnami. Drugi je bil v skupnem, veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku. Z izjemnim napredkom, nekaj bravuroznimi predstavami, med katerimi je treba navesti veleslalomsko zmago z več kot sekundo prednosti v Kranjski Gori, je jasno sporočil: Zvezda je rojena. Z njo pa tudi kandidat za veliki globus.

Po sezoni ni skrival navdušenja nad napredkom, obenem pa je dal jasno vedeti, da želi v prihodnje poseči še višje. Da gre za smučarja, ki ima v sebi nekaj več, so zdaj pripoznali še pri Red Bullu in z njim podpisali večletno pogodbo. Švicarski mladenič bo tako oktobra v Söldnu že stal z znamenito čelado v barvah proizvajalca energijske pijače. Ta pa je znan tudi po tem, da svojim varovancem izdatno pomaga predvsem na ravni telesne pripravljenosti. V preteklosti sta to s pridom znala izkoristiti Aksel Lund Svindal in Lindsey Vonn. Deloma tudi Marcel Hirscher, ki je imel sicer na čeladi drugega osebnega pokrovitelja, v zadnjem obdobju pa še Pinturault.

Sestra hitro v tekmovalni pokoj

Medtem ko Marco velja za velikega švicarskega aduta za veliki kristalni globus, pa je od svojih smučarskih ambicij hitro odstopila njegova sestra Alina Odermatt. Letos bo dopolnila komaj 21 let, do zdaj je nastopala predvsem na tekmah evropskega pokala in nižje ravni, po objavi seznama švicarskih reprezentanc pa je menila, da je kljub mladosti napočil čas za nove izzive.
Alexis Pinturaul in Petra Vlhova
Sportal Junakinja naroda in gospod Nihče
Marco Odermatt
Sportal Pod masko se skriva obraz, ki si ga bomo zapomnili
Meta Hrovat
Sportal Rekorden ples smučarskih številk
Sportal Ilka Štuhec o solzah, podrtem svetu in koncu kariere
Henrik Kristoffersen
Sportal Henrika Kristoffersena je zaustavila poškodba
Tina Maze in Livio Magoni
Sportal Razkrili karte, med katerimi je tudi Livio Magoni
 
Ne spreglejte