Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
12.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

svetovni pokal Sergej Poljšak Gašper Markič Miha Verdnik SZS Matija Grašič Livio Magoni

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 12.50

2 leti, 11 mesecev

Rekorden ples smučarskih številk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Meta Hrovat | Foto Sportida

Foto: Sportida

V senci nedavne naznanitve predloga trenerskih in tekmovalnih smučarskih ekip, pri čemer je bil največje pozornosti deležen Livio Magoni, je vodstvo alpske panoge napovedalo rekordno visok proračun in se zavezalo k odločnejšemu delu z mlajšimi kategorijami.

Tina Maze in Livio Magoni
Sportal Razkrili karte, med katerimi je tudi Livio Magoni

Potrditev prihoda italijanskega trenerja Livia Magonija, ki se iz štaba Petre Vlhove seli v slovensko žensko reprezentanco, kjer bo skrbel predvsem za Meto Hrovat, je bila nemalo odmevov deležna tudi v mednarodnih smučarskih krogih. Navsezadnje gre za trenerja, ki je Slovakinjo popeljal do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zdaj bo njegova primarna naloga delo z najboljšo slovensko veleslalomistko, ki naj bi znova v večji meri delovala znotraj tekmovalne ekipe. Vsaj na papirju. Na tem glavni trener ženske ekipe ostaja Sergej Poljšak, ki bo na terenu skrbel predvsem za Ano Bucik in Tino Robnik, medtem ko se z Andrejo Slokar pod reprezentančno okrilje seli tudi trener Boštjan Božič.

V kratkem naj bi bil sklenjen tudi dogovor o pravilih igre za Nejo Dvornik, ki je bila povabljena v ekipo, a bo kariero nadaljevala v okvirih družinske ekipe pod vodstvom Denisa Šteharnika. Kot smo poročali, bo precej manj sprememb v moški reprezentanci, kjer bo roko nad tehnično ekipo še naprej držal Klemen Bergant, medem ko odgovorni trener ekipe za hitri disciplini ostaja Grega Koštomaj.

Miha Verdnik obljublja rekordno visok proračun. | Foto: SZS Miha Verdnik obljublja rekordno visok proračun. Foto: SZS

Več denarja. Tudi več muzike?

Glede na razmere v gospodarstvu, trende v drugih športnih panogah in tudi črnoglede napovedi, ki jih je potemnila koronakriza, pa se smučarjem obeta zelo zavidljiv finančni položaj. Če so se "alpinci" še pred kratkim ubadali z likvidnostnimi vprašanji, pa je vodstvo v predloženem poročilu podčrtalo informacijo o kar 3,3 milijona evrov prihodkih v pretekli sezoni. Iz tega naslova je panoga sanirala predhodni dolg.

V novi zimi naj bi bilo denarja na voljo še nekoliko več. Po trenutkih napovedih vodje panoge Mihe Verdnika celo 3,5 milijona evrov. "Sponzorsko smo skoraj 90-odstotno pokriti. V teku je še nekaj pogovorov. Po letu 2008 imamo znova generalnega pokrovitelja (Generali, op. a.). Pokritih imamo vseh 470 kvadratnih centimetrov na dresih. Na oblačilih imamo 14 pokroviteljev, zato lahko ocenim, da smo bili jeseni, pozimi in spomladi zelo uspešni," je rekordno visok ples številk naznanil Verdnik.  

Sportal Ilka Štuhec o solzah, podrtem svetu in koncu kariere

Programi so trenutno postavljeni na 3,3 milijona evrov. Največji kos pogače si lahko obetata moški ekipi – 1,1 milijona evrov, dekletom bo pripadlo 0,9 milijona, mladinskemu pogonu pa 750 tisoč evrov. "V večji meri smo se povezali s klubi. Iščemo skupne rešitve. Želimo delati na področju razvoja strokovnega kadra in medsebojnem povezovanju. Ideja je večja homogenost znotraj mladinskih ekip. Cilj pa je zmanjšati zaostanek za ekipami svetovnega pokala. Le tako bomo v prihodnje znova kakšnega tekmovalca pripeljali na najvišjo raven," pravi Verdnik.

V iskanju novih obrazov

V ekipah evropskega pokala in C-ekipah naj bi po novem delovala kar 20 tekmovalcev, kar je devet več kot lani. V medregijske ekipe pa bo vključenih 49 smučarjev, kar je prav tako precej več kot lani. Na celotni ravni naj bi bilo v programe vključenih kar 25 mladincev več kot lani.

Rok Ažnoh in Gašper Markič | Foto: MaPa Foto: MaPa

"Za nas je to fenomenalna številka. Prehod iz otroškega v mladinsko smučanje se povečuje. Baza se krepi. Še vedno pa je ta zelo majhna. Prav zaradi tega moramo vsakega mladinca obravnavati tako, kot da gre za potencialnega kandidata za najvišje cilje. Dali mu bomo širino, ga poskušali zadržati v programu ter z njim delali ciljno in usmerjeno," pravi Verdnik, ki se zaveda, da slovensko smučanje krvavo potrebuje nove obraze.

Ob tem so že znani tudi trenerji, ki naj bi na reprezentančni ravni skrbeli za morebitne bodoče članske reprezentante. Moško ekipo evropskega pokala bo najverjetneje še naprej vodil Gašper Markič, ki ima pod svojim okriljem tudi najobetavnejšega mladega smučarja Roka Ažnoha. Za C-ekipo bo odgovoren Matija Grašič, donedavni trener Mete Hrovat. Za trenerja ženske C-reprezentance pa je predviden Nejc Rebec.

Henrik Kristoffersen
Sportal Henrika Kristoffersena je zaustavila poškodba
Žan Kranjec
Sportal Smučarska reforma, ki vpliva tudi na Slovenijo
Mauro Pini in Tina Maze
Sportal Petra Vlhova še drugič z nekdanjim trenerjem Tine Maze
Ne spreglejte