Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 11. 2016,
20.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

poškodba koleno Robert Kranjec

Torek, 1. 11. 2016, 20.53

6 let, 6 mesecev

Šok za Roberta Kranjca: čaka ga operacija, sezone je že konec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Foto: Vid Ponikvar

Najizkušenejši slovenski skakalec Robert Kranjec bo moral na operacijo. Strgana križna vez v kolenu pomeni, da bo v prihodnjih dneh moral na operacijsko mizo, nato pa ga čaka daljše obdobje rehabilitacije.

Na zadnji tekmi poletnega grand prixa v Klingenthalu v začetku oktobra se je Robert Kranjec normalno ogreval. Skupaj z Anžetom Semeničem sta si na pesku podajala žogo, pri enem gibu je pesek odneslo, Kranjcu pa je klecnila noga.

A to ga ni oviralo, da na tisti tekmi ne bi skakal: "Nogo sem razmigal in je bilo vse v redu. Nič ni zatekla. Ob vrnitvi v Slovenijo sem obiskal reprezentančnega zdravnika Tomaža Silvestra in mu povedal, kaj se je zgodilo. K njemu sem prišel celo s treninga, pa je rekel, da ni videti nič, saj se ni nikjer nič poznalo ali bilo zatečeno," je Kranjec dejal o začetku težav z desnim kolenom.

Ko ga je poneslo daleč, je vedno padel in se peljal po hrbtu

Ob daljših skokih koleno ni zdržalo in je vedno padel na hrbet. | Foto: Vid Ponikvar Ob daljših skokih koleno ni zdržalo in je vedno padel na hrbet. Foto: Vid Ponikvar Nato se je skupaj s strokovnim vodstvom reprezentance odločil, da izpusti državno prvenstvo v Kranju, zato ni skakal dvanajst dni. Sledil je odhod na priprave v Garmisch-Partenkirchen in Innsbruck.

"V Garmischu sem skakal normalno. Težave so se pojavile le pri dobrem skoku. Ko me je poneslo daleč, nisem mogel normalno stati na nogah. Potegnilo me je nazaj, da sem se odpeljal po hrbtu. Normalno sem treniral tako v Nemčiji kakor nato v Innsbrucku. Kadar sem šel predaleč, sem vedno padel," se spominja težav.

Logična reakcija je bila pregled z magnetno resonanco, ki pokaže, kakšno je stanje z vezmi: "Ko sem čakal na rezultate, sem šel na nove priprave v Oberstdorf, kjer smo testirali ledeno smučino. Skakal sem super, a spet vedno padel, ko sem šel daleč."

Operiran bo v Ljubljani

V težkih časih mu bosta ob strani stali žena Špela in hčerka Pika. | Foto: Ana Kovač V težkih časih mu bosta ob strani stali žena Špela in hčerka Pika. Foto: Ana Kovač Ko je sredi Oberstdorfa izvedel, kaj so pokazali izvidi, ga je šokiralo. Nemudoma je odpotoval v Slovenijo. Križna vez v desnem kolenu je namreč strgana.

Odločil se je še za dva pregleda pri Klemnu Stražarju na Ortopedski kliniki v Ljubljani, ki ga je pregledal že na olimpijskih igrah v Sočiju, ko si je prav tako poškodoval koleno, a takrat levo. Nato pa je pregled opravil še Bogdan Ambrožič v Valdoltri.  

"Sam sem se moral odločiti, ali grem na operacijo ali ne. Če ne bi šel in bi me na kakšni od tekem zagrabil sneg, se ne bi dobro končalo. V kolenu bi mi lahko vse potrgalo. Če bi imel smolo, še hrustanec. Ne da bi bilo potem moje kariere konec, težave bi imel še pri hoji," je nesrečni Kranjec razložil, zakaj se je odločil za operacijo.

Na skakalnico verjetno šele čez pol leta, v olimpijsko sezono s posebno energijo

V mislih ima olimpijsko sezono. | Foto: Vid Ponikvar V mislih ima olimpijsko sezono. Foto: Vid Ponikvar Na koncu se je odločil za operacijo pri Stražarju: "Na podlagi mnenj sem se odločil, da grem pod nož. Eden od razlogov je tudi ta, da letos ni olimpijska sezona. Oba zdravnika sta vrhunska, dogovoril pa sem se za operacijo na Ortopedski kliniki v Ljubljani. Po operaciji naj bi bila rehabilitacija hitrejša."

Kranjec bo šel pod nož 8. ali 9. novembra, nato pa ga čaka dolgotrajna rehabilitacija. Po 14 dneh po posegu naj bi odpotoval na rehabilitacijo v Čateške toplice. Njegov cilj je, da pride čim prej nazaj v fazo treninga.

"Januarja bi rad začel trenirati, vendar ne bom skakal. Motivacijo imam. Morda bom imel za olimpijsko sezono posebno energijo. Skakati bom verjetno začel konec maja," je še dejal Kranjec in se zahvalil sponzorjem, ki mu bodo tudi v teh časih stali ob strani.

Ne spreglejte