Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
25. 10. 2016,
10.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

Robert Kranjec skoki Goran Janus

Torek, 25. 10. 2016, 10.21

6 let, 7 mesecev

Robert Kranjec bolj posluša samega sebe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Foto: Vid Ponikvar

V slovenski skakalni karavani bo tudi v novi sezoni najizkušenejši Robert Kranjec, ki pri 35 letih še vedno zelo uživa v skokih. Veliko zaslug za to ima tudi hčerka Pika, ki ga distancira od nenehnega razmišljanja o skokih.

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus je pohvalil delo Roberta Kranjca v poletnem obdobju in izpostavil, da je bila njegova raven skakanja konstantna, kar je v dolgi zimi zelo pomembno.

Sezona se bo začela čez natanko mesec dni v Kuusamu na Finskem, naš najizkušenejši skakalec pa jo bo dočakal brez poškodbe. Lani se mu je nesreča pripetila na zaključnih pripravah v Innsbrucku, kjer si je poškodoval roko in imel celotno sezono kovino v sebi.

Zdaj je to zgodovina: "Kovine nimam več v sebi. Konec maja so me operirali in jo dali ven. Vsako leto sem imel kaj. Staram se (smeh, op. p.). Skoraj pa se mi je pripetila nesreča v Klingetnhalu. Koleno mi je pri igri na pesku klecnilo in potem 14 dni nisem skakal."

"Zaradi teže moram paziti na prehrano, po drugi strani pa ne zapravim veliko"

"Zaradi teže trpim že od 18. leta. Nič ni bolje. Zelo moram paziti, da sem včasih še nervozen. Po drugi strani pa ne zapravim veliko za hrano (smeh, op. p.)." | Foto: Vid Ponikvar "Zaradi teže trpim že od 18. leta. Nič ni bolje. Zelo moram paziti, da sem včasih še nervozen. Po drugi strani pa ne zapravim veliko za hrano (smeh, op. p.)." Foto: Vid Ponikvar Sicer je svetovni prvak v poletih iz leta 2010 zadovoljen s tem, kar je poleti naredil in lahko optimistično zre proti zimi: "V poletju sem opravil, kar smo si zadali. Večjih nihanj ni bilo. Zaradi tega bom lahko v zadnjem delu priprav bolj umirjen in se bom lahko osredotočil na stvari, ki jih moram še urediti – gibljivost, teža," pravi Kranjec.

Prav teža je tista, s katero se 35-letni skakalec bori že celotno kariero: "Zaradi teže trpim že od 18. leta. Nič ni bolje. Zelo moram paziti, da sem včasih nervozen, ker ne smem jesti. Po drugi strani pa ne zapravim veliko za hrano (smeh, op. p.)."

V novi sezoni bo med najstarejšimi skakalci, a to ne bo ovira, da ne bi pogledoval proti dobrim uvrstitvam. Lani je bil kljub vidnim težavam s komolcem skupno 13. skakalec zime in drugi v razvrstitvi za mali kristalni globus v poletih. Pred njim je bil le Peter Prevc.

"Dobro mi je, ko se popoldne igram s Piko doma. Nisem nenehno osredotočen le na skoke, in to mi ugaja."

Zaradi hčerke Pike ne misli le na skoke kot nekoč. | Foto: Vid Ponikvar Zaradi hčerke Pike ne misli le na skoke kot nekoč. Foto: Vid Ponikvar Drugi del sezone je bil tisti, v katerem je zacvetel, saj je imel pred tem ogromno težav s poškodovanim komolcem. V Saporu je bil konec januarja tretji, nato zmagal na poletih v Vikersundu, kjer je bil tudi tretji. Novo posamično zmago je dočakal še v domači Planici pred velikim številom slovenskih ljubiteljev tega športa, v družbi katerih se je tisti konec tedna v marcu veselil še drugega in tretjega posamičnega mesta.

"Morda se vsako leto bolj poslušam. Kdaj mi ustreza biti popoldne prost. Prej sem šel vedno kaj dodatno delat. Zdaj sem tudi bolj sproščen. Dobro mi je, ko se popoldne doma igram s Piko. Poleti sva veliko prekolesarila. Nisem nenehno osredotočen le na skoke, in to mi ugaja," Kranjec o tem, kako zdaj razmišlja o skokih.

Spodbudo je dobil tudi letos poleti, ko je v Čajkovskem zmagal na tekmi grand prixa. "Poletje se mi je že malce vleklo, zato se zime veselim. Rad bi dobro začel. Če bom skakal med najboljših deset, bo super, ostalo bo pa mega. Užival bi rad," je Kranjec še uperil pogled proti zimi.

Ne spreglejte