Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 10. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Maciej Kot Severin Freund Cene Prevc Domen Prevc Jurij Tepeš Robert Kranjec skoki Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Četrtek, 6. 10. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

Intervju z Goranom Janusom

Goran Janus vidi pred seboj še eno letvico

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Foto: Vid Ponikvar

Ob pogledu na preteklo skakalno zimo se marsikomu še zdaj naježi koža. Peter Prevc je podiral rekorde, slovenska reprezentanca pa je v pokalu narodov zasedla izvrstno drugo mesto. Letvice so postavljene visoko, kar se zaveda tudi glavni trener Goran Janus, ki je poleti z ekipo, kot pravi sam, dobro in trdo delal. Da bi postavili še kakšen mejnik ...


Sezona 2015/16 bo ljubiteljem skokov za vedno ostala v spominu. Peter Prevc se je zapisal pod največje dosežke, potem ko je osvojil novoletno turnejo, postal svetovni prvak v poletih, osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov kakor tudi velikega za skupno zmago v svetovnem pokalu. Pri tem je z 2303 točkami postavil rekord, kar ni prej uspelo še nikomur. Slovenija je tudi po njegovi zaslugi v pokalu narodov zasedla drugo mesto in zaostala le za Norvežani. Vsi ti dosežki so pohvala, hkrati pa nalagajo veliko bremena za prihodnjo sezono. Goran Janus je na treningu zadovoljen z vnemo skakalcev, pri Prevcu pa izpostavil, da je bil poleti še nekoliko bolj konstanten kot lani, kar je le dober znak za zimsko sezono, ki se bo začela 25. novembra v Kuusamu na Finskem.


Goran Janus še naprej sodeluje z Nejcem Frankom in Janijem Grilcem. | Foto: Vid Ponikvar Goran Janus še naprej sodeluje z Nejcem Frankom in Janijem Grilcem. Foto: Vid Ponikvar Ste v letošnji program treningov vpeljali kakšno novost?

Novost je bila na začetku sezone, ko se je Elan umaknil in ukinil proizvodnjo skakalnih smuči. Vesel sem, da je prišel Peter Slatnar in zbral toliko poguma. Smuči so se do tega trenutka izkazale za dobre. Večjih težav ne vidim. Smuči delujejo, kar je najbolj pomembno. Pri treningu smo imeli izhodišče iz prejšnje sezone. Pri določenih tekmovalcih smo delali na njihovih pomanjkljivostih, da bi jih izboljšali. Na treningu nam to uspeva, na tekmah še ne.

Kaj ste prilagodili?

Načina treninga nismo spremenili. Pilili smo podrobnosti pri položaju v počepu, fazi leta … Poizkušali smo zapeljati drugače. Na treningu so skoki dobri, na tekmah še ne. Zanimivo je, da smo v tem poletju, kadar je bila konkurenca na tekmah najboljša, dosegli boljše rezultate kot v prejšnjem letu. To se je pokazalo v Klingenthalu. Prej smo imeli enega, dva med točkami, zdaj tri med deset.

Če gledamo dosežke poletnega grand prixa in zadnje predstave, je videti, da bodo v zimi gonilna sila Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš.

Ti trije so konstantni. Upam, da se bo še kdo pridružil. V Klingenthalu je imel Anže Lanišek težke pogoje in ni mogel pokazati, kar bi lahko.

Ne prezrite

Domen Prevc se bo A-reprezentanci priključil konec oktobra na pripravah v Oberstdorfu. Prav lani je v tem nemškem skakalnem središču prepričal Janusa, da ga je odpeljal na prvo tekmo svetovnega pokala in hitro navdušil skakalno javnost.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Domen Prevc se bo A-reprezentanci priključil konec oktobra na pripravah v Oberstdorfu. Prav lani je v tem nemškem skakalnem središču prepričal Janusa, da ga je odpeljal na prvo tekmo svetovnega pokala in hitro navdušil skakalno javnost. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kako je z Domnom Prevcem? Po lanskem izvrstnem vstopu v svetovni pokal lahko verjetno tudi letos pričakujemo dobre predstave …

Z nami še ne trenira, ker je v mladinski reprezentanci, kar smo bili zaradi načina treningov dogovorjeni. Ko se bo približevala zima, se nam bo priključil. Podobno je bilo lani, ko je bil konec oktobra z nami na pripravah v Oberstdorfu in nato skakal v svetovnem pokalu. Letos bo stvar podobna. Kakšna bo raven skakanja, pa bomo potem videli. 

Koliko ste kaj v navezi z Gorazdom Bertoncljem, ki skrbi za naše mladince?

Smo v stiku. Nekaj treningov imamo tudi skupaj. Bil sem na tekmah celinskega pokala v Klingenthalu z Igorjem Medvedom, ki vodi B-ekipo, in tam lahko videl naše mlajše skakalce. Vsake toliko časa  jih preverimo.

Sprehodite se po prizoriščih nove sezone – Nižji Tagil je izključen

Cene Prevc je redno končal prvi letnik elektro fakultete. | Foto: Vid Ponikvar Cene Prevc je redno končal prvi letnik elektro fakultete. Foto: Vid Ponikvar Kako je s Cenetom Prevcem?

Sicer ima status B-reprezentanta, a je od 20. aprila z nami na vseh treningih. Ko se bo zima približevala, se bo priključil B-ekipi na tekmah celinskega pokala. Potem bomo videli, kako naprej. Dogovorjeni smo bili, da poleti ne bo imel tekem. V šoli je priden. Končal je prvi letnik elektro faksa v Ljubljani. Zelo je priden. Prvi letnik je naredil v rednih rokih.

Ste zadovoljni z dosežki fantov v letošnjem poletju?

Ne spomnim se, da bi kdaj bolje kazalo. To je bila ena naših boljših poletnih sezon. Kar se tega tiče, sem zadovoljen. Pred nami je veliko tehničnih treningov. Trenirali bomo tudi na objektih v tujini. Tako kot v prejšnji sezoni smo se tudi letos odločili, da do septembra treniramo le doma v Kranju in Planici - odšli smo tudi v Beljak na manjšo napravo -, od takrat naprej pa odpotujemo tudi v tujino na druge skakalnice.

Kakšen je načrt priprav do začetka sezone?

Po državnem prvenstvu ta konec tedna se naslednji teden odpravljamo v Medulin v Istro. Potem sledi odhod v Innsbruck in Garmisch-Partenkirchen. V Nemčiji bomo trenirali že na ledeni smučini. Konec oktobra gremo v Oberstdorf. Tam bomo preizkušali nove materiale, smuči … Po prihodu iz tujine bomo imeli tudi v Kranju pripravljeno ledeno smučino in bomo novembra lahko pri nas trenirali.

Ne prezrite

Verjeli ali ne, slovenske skakalke presenetil sneg
Petru Prevcu vzeli individualno tekmo
Dobri obeti za Petra Prevca

T Sezona za prste oblizniti | Foto: Vid Ponikvar Sezona za prste oblizniti Foto: Vid Ponikvar a tri prizorišča v Avstriji in Nemčiji boste obiskali prav zaradi novoletne turneje?

Da, prav zaradi tega razloga. Lani smo prvič to preizkusili in izkazalo se je za dobro.

Pod vašim vodstvom se vsako leto naredi napredek. V pretekli zimi ste imeli povsem na vrhu Petra Prevca, v pokalu narodov ste zasedli izvrstno drugo mesto. Koliko je še prostora?

Vsaka sezona je zgodba zase. Zame so vrhunski rezultati med deset. Kar je več, je toliko bolje. Pomembno bo, da pridemo v sezono zdravi. Potrpežljivi moramo biti, na prvih tekmah videti, kje smo in nato gledati naprej. Cilji bodo visoki. Želja ostaja. Če smo bili lani v pokalu narodov na drugem mestu, torej je pred nami še ena letvica. Preprosto potrebuješ ekipo šestih skakalcev. Potem se lahko pogovarjaš, ali boš na vrhu ali ne.

Za Petra Prevca je dobrodošlo, da je poletno sezono sklenil z dvema uvrstitvama na stopničkah, da bo lahko mirneje pričakal zimo …

Pomembno je, da se vidi, kako stvari potekajo, ko so na tekmi vsi prisotni. Vsi narodi se bodo zdaj zaprli v svoje prostore in delali na zadnjih podrobnostih. Nič drugače ni pri nas.

Večjo konstantnost sta pokazala tako Robert Kranjec ... | Foto: Vid Ponikvar Večjo konstantnost sta pokazala tako Robert Kranjec ... Foto: Vid Ponikvar Peter je lani naredil velik preskok v konstantnosti. Kako je deloval letos na treningih?

Podobno, morda je še bolj konstanten, kot je bil. Ampak to ne velja le zanj. Zelo blizu sta bila tudi Robert Kranjec in Jurij Tepeš.

Ali se je Peter kaj drugače lotil treningov?

Enak je kot v prejšnjih sezonah. Prisoten je bil na vseh treningih. Edina težava je bila, da si ga je zaradi lanske izvrstne zime privoščila skoraj vsaka hiša v Sloveniji. Povsod je bil. Zdaj se je umirilo. Maja in junija je bilo noro!

Kranjec je videti bolj sproščen, kar je prav tako dobrodošlo …

Robi je naredil napredek. Do zime sta še dva meseca in do takrat bo moral čuvati svoje zdravje. Vesel sem tudi za Jurija, da je v primerjavi s prejšnjo sezono postal bolj konstanten. Namenoma ni skakal na toliko tekmah. Skozi celotno poletje je kazal visoko raven skakanja, kar je pokazal tudi v Klingenthalu, kjer je bil deveti.

... kakor tudi Jurij Tepeš, in to Janusa veseli. | Foto: Vid Ponikvar ... kakor tudi Jurij Tepeš, in to Janusa veseli. Foto: Vid Ponikvar Kako gledate na to, da sta imela največja konkurenta Petra Prevca operacijo poleti? Kenneth Gangnes bo sezono praktično v celoti izpustil, Severin Freund pa je po operaciji kolka šele pred kratkim začel skakati … Lahko pride kdo drug?

Vizionar bi moral biti, da bi videl, kako bo kdo v zimi skakal. Težko rečem. Ni lepo, da imajo ekipe poškodovane skakalce. Tako je bilo lani pri nas, ko smo imeli poškodovanega Kranjca. Pretekli konec tedna sem v Klingenthalu govoril s Freundom in mi je rekel, da je vesel, da so skrbi mimo in da se je veselil te tekme. Gangnes je bil z ekipo na pripravah v Planici. Dolgčas mu je, vendar ta poškodba križnih vezi terja veliko časa za rehabilitacijo. Videli smo, kako je bilo pri našemu  Juretu Šinkovcu.

Kako pa gledate na izvrstno poletje Poljaka Macieja Kota, ki je blestel in v Klingenthalu ter Hinzenbachu za konec grand prixa pometel s konkurenco?

Kot je v odlični formi in mu uspeva vse, kar si želi. Če gledam Klingenthal, lahko rečem, da imamo tudi mi rezerve. Ne bi pa pri tem izgubljal preveč besed.

Ne spreglejte