Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Goran Janus Maciej Kot grand prix Domen Prevc skoki

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 13.21

6 let, 7 mesecev

Po koncu poletnega grand prixa

Dobri obeti za Petra Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Foto: Grega Valančič/Sportida

Skakalnega poletja je konec. V Klingenthalu smo dobili zadnje odgovore na vprašanje, kako so skakalci delali poleti. Dobrodošlo je, da junak zadnje zime Peter Prevc ves čas kaže dobre predstave.

V zadnjih letih poletni grand prix za najboljše skakalce ni bil zelo pomemben, zato so ti tekme izpuščali in imeli nenehno v mislih zimo. Najboljši skakalec v pretekli sezoni Peter Prevc je tako letos izpustil pet tekem in nastopil na štirih.

Povsem ob koncu je dvakrat končal na tretjem mestu, pred tem pa bil dvakrat četrti in peti. Kako slovenski skakalni šampion ocenjuje izkupiček poletnega grand prixa, bomo lahko izvedeli šele v soboto na državnem prvenstvu, torej teden dni po zadnji tekmi v Klingenthalu.

Skakalci imajo namreč dogovor, da z mediji v tem času ne komunicirajo, so nam sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

V nasprotju z lani poleti še bolj konstanten

Poletni dosežki so dober obet za zimsko sezono. | Foto: Grega Valančič/Sportida Poletni dosežki so dober obet za zimsko sezono. Foto: Grega Valančič/Sportida Prevc je tudi lani poleti nastopil na petih tekmah. Očitno se je letos odločil za enak recept, saj je imel lani izjemno zimsko sezono. Razlika med lanskimi in letošnjimi poletnimi rezultati je, da je lani še nekoliko nihal, saj je bil na prvih dveh preizkušnjah 14. in 18., nato pa nanizal dve drugi in tretje mesto.

Letos ni bil slabši od petega mesta, njegova najvišja uvrstitev pa je bilo tretje mesto. Kar je najpomembneje, je to, da je stopnjeval dosežke in bil vseskozi konstanten. To si želi tako sam kakor tudi strokovni štab, zato je lahko v zadnjih dveh mesecih priprav mirnejši.

Sprehodite se po prizoriščih nove sezone – v začetku decembra morajo nadomestiti tekmi v Nižnem Tagilu

Vsi namreč vedo, da je v prejšnji zimi zmagoval kot po tekočem traku prav zato, ker je omejil nihanja, ki so bila pred tem še prisotna. Poletni dosežki so torej dober obet za svetovni pokal, ki se bo začel 25. novembra v Kuusamu na Finskem.

Kot vsem vrgel rokavico

Maciej Kot je poleti deklasiral konkurenco. | Foto: Sportida Maciej Kot je poleti deklasiral konkurenco. Foto: Sportida Od slovenskih skakalcev sta Robert Kranjec in Jurij Tepeš na zadnjih tekmah pokazala, da lahko pozimi spet računamo na kakšno od njunih eksplozij. Dobrodošlo bi bilo, če bi se trojici priključil še kdo. Zaradi odlične zadnje sezone je tu v prvi vrsti treba pogledati proti najmlajšemu Domnu Prevc, morda pa uspe še komu.

Junak letošnjega poletja je postal 25-letni Poljak Maciej Kot. Nastopil je na petih tekmah in štirikrat zmagal ter bil enkrat drugi. Zanimivo je predvsem to, kako suvereno je v zadnjem delu premagoval konkurenco. V Klingenthalu je najbližjega zasledovalca prehitel za skoraj 30, v soboto v Hinzenbachu pa za deset točk.

Če bi gledali zadnja leta, ga pozimi ne bi smeli pričakovati visoko, a je treba dodati, da je v preteklosti veliko skakalcev po izjemni poletni sezoni kraljevalo tudi pozimi.

Petkrat zapored zmagovalec grand prixa tudi najboljši v svetovnem pokalu

Ali se bo Kranjcu pri dobrih rezultatih v svetovnem pokalu priključil kdo od trojice Tomaž Naglič, Jaka Hvala in Rok Justin? | Foto: Grega Valančič/Sportida Ali se bo Kranjcu pri dobrih rezultatih v svetovnem pokalu priključil kdo od trojice Tomaž Naglič, Jaka Hvala in Rok Justin? Foto: Grega Valančič/Sportida Prvi, ki mu je ta podvig uspel, je bil Avstrijec Andreas Goldberger, ki je bil zmagovalec poletnega obdobja leta 1995, nato pa se je veselil tudi velikega kristalnega globusa v svetovnem pokalu (1995/96). Naslednji v vrsti je Adam Malysz, ki mu je podvig uspel dvakrat (v sezonah 2001/02 in 2002/06), kar je edini primer med skakalci.

Za Malyszem so dvojni zmagovalci postali še Jakub Janda (2005/06), Thomas Morgenstern (2007/08), Gregor Schlierenzauer (2008/09) in Simon Ammann (2009/10). Zadnji je v poletnem obdobju slavil zmago pred našim Kranjcem. Kar petkrat zapored med letoma 2005 in 2010 so bili torej zmagovalci grand prixa tudi zmagovalci svetovnega pokala.

Od Slovencev je največje poletno tekmovanje osvojil le Jernej Damjan. Podvig mu je uspel leta 2014, vendar je bil nato pozimi 14. v skupnem seštevku.

Janus na Finsko s šestimi skakalci

Skakalci imajo zdaj osem tednov časa, da izpilijo zadnje popravke, nato bodo obrnili kolesje naporne zime. V vsega štirih mesecih - priprave trajajo kar sedem mesecev - bodo nastopili na prvotno načrtovanih 33 tekmah, vmes pa bo še nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju.

Kvote za prvo periodo svetovnega pokala - od Kuusama do začetka novoletne turneje

Država Število skakalcev
Nemčija 7
Norveška 7
Poljska 7
Slovenija 6
Avstrija 6
Češka 6
Japonska 5
Švica 4
Francija 3
Kanada 3
Rusija 3
ZDA 3
Ostale države 2

Slovenija bo imela v prvi periodi zimske sezone od Kuusama do začetka novoletne turneje šest skakalcev. Želja je bila, da bi nastopili s sedmimi, a sta bila Rok Justin in Domen Prevc v celinskem pokalu za las prekratka, da bi naši državi zagotovila dodatno kvoto.

Ne spreglejte