Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 11. 2021,
17.40

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

3

Natisni članek

Lovro Kos Tilen Bartol Cene Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Nižni Tagil smučarski skoki

Sobota, 20. 11. 2021, 17.40

2 leti, 5 mesecev

Smučarski skoki, tekma (m), Nižni Tagil

Nemško veselje, Lanišek in Prevc odlična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

3

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil na sedmem mestu najboljši slovenski skakalec. | Foto Sportida

Anže Lanišek je bil na sedmem mestu najboljši slovenski skakalec.

Foto: Sportida

Junak uvodne tekme smučarskih skokov v Nižnem Tagilu je postal svetovni prvak v poletih Karl Geiger. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Japonec Rjoju Kobajaši in zmagovalec svetovnega pokala v pretekli zimi Halvor Egner Granerud, ki je po prvi seriji vodil. Anže Lanišek in Cene Prevc sta bila odlična na sedmem oziroma osmem mestu.

Prvo preizkušnjo svetovnega pokala v novi sezoni si je ogledalo 500 ljubiteljev tega športa, kolikor prostora so omogočili organizatorji. In ti so imeli kaj za videti. Po prvi seriji je najboljši skok uspel neverjetnemu Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu. Prvi mož zadnje zime ohranja odlično formo tudi ob začetku nove. Doskok je naredil pri 133 metrih. Meter in pol več je v nekoliko boljših pogojih skočil Nemec Karl Geiger, vendar je po prvi seriji zaostajal za 0,7 točke. Tretji je bil japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši.

Tudi v drugi seriji so bila ta imena povsem na vrhu, le da so se nekoliko premešala. Veliki junak je postal svetovni prvak v poletih iz Planice Geiger, ki je v drugo pristal pri 133 metrih. Z veliko prednostjo 8,7 točke je prehitel Kobajašija, medtem ko je Granerud padel na tretje mesto. 

Karl Geiger je zmagovalec prve tekme za svetovni pokal. | Foto: Sportida Karl Geiger je zmagovalec prve tekme za svetovni pokal. Foto: Sportida

Domen Prevc Skakalci trening Planica
Sportal Brata Prevc in dve različni zgodbi

Stoch in Prevc občutno napredovala, Lanišek odličen sedmi

Na petem mestu najdemo zmagovalca petkovih kvalifikacij Kamila Stocha. Poljak bi bil še višje v razpredelnici, če se mu v prvi seriji nastop ne bi ponesrečil. V drugo je tako napadal z 20. mesta in pridobil kar 15 mest.

Velik preskok je uspel tudi Cenetu Prevcu, ki je bil po prvi seriji petnajsti, na koncu pa se je s šestim rezultatom druge serije veselil odličnega osmega mesta in izenačil najboljši dosežek v svetovnem pokalu, potem ko je bil osmi leta 2016 v Oberstdorfu. Na koncu je za mesto zaostal za reprezentančnim kolegom Anžetom Laniškom. Slednji je pri drugem skoku sicer preletel zeleno črto in je bilo videti, da bo prevzel vodstvo, nakar ga je presenetil izplen na semaforju, na katerem se je ob njegovem imenu izpisala številka tri. Kljub vsemu je napredoval po lestvici in je lahko zadovoljen s sedmim mestom.

"Vetrovna tekma, loterija. Moral si imeti malo sreče pri odbitkih, pri vetru. Najbolj pomembno je, da so bili skoki tisti pravi. Sploh finalni je bil zelo lep, zato gremo lahko jutri optimistično v nov dan," je po koncu dneva dejal Lanišek, Cene pa povedal naslednje: "Zelo sem vesel, da se je pokazalo, da sem sposoben poseči visoko. Sicer danes ni bilo najbolj pošteno, veter je krojil same rezultate, a gre za šport na prostem. Da bom jaz s svojimi skoki zadovoljen, pa bomo malo morali še počakati, da bom rekel, da sem res zadovoljen. Že jutri računamo na to."

Cenetu Prevcu se je na osmem mestu smejalo. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Cenetu Prevcu se je na osmem mestu smejalo. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Od slovenskih orlov je kot prvi v prvi seriji nastopil Lovro Kos, ki je kazal dobro formo. Nastop pa se mu ni iztekel po željah. S 113,5 metra je bil za 1,8 točke prekratek za drugo serijo.

Tilen Bartol je skočil sicer dlje od Kosa, vendar je imel na daljavi 116,5 metra odlične pogoje v zraku, ki pa jih ni dobro izkoristil. Zaradi točkovnega odbitka ob dobrih pogojih je pristal med zadnjimi na razpredelnici. 

"Led je prebit, prva tekma je za nami. Dva solidna, luštna rezultata, sedmo mesto Anžeta in osmo Ceneta. Tekma je bila težka, razmere so bile zelo spremenljive, tudi odbitki, a o tem nima smisla izgubljati besed. Pomembno je, da so bili skoki boljši kot včeraj. Pri Cenetu sploh, pri Anžetu pa v finalu. Ostala fanta sta malce pogorela v želji po dokazovanju. To je vendarle prva tekma. Mislim pa, da lahko gre jutri vseh šest fantov z mirno glavo v boj," so bile besede prvega moža stroke Roberta Hrgote.

Ekspresno se je med elito vrnil Daniel Andre Tande, ki je grozljivo padel ob zaključku pretekle sezone v Planici in bil nekaj časa v ljubljanskem Kliničnem centru v umetni komi. Sicer ni bil povsem pri vrhu, a je že to napredek, da je med dobitniki točk - na koncu je osvojil 24. mesto.

V kvalifikacijah sta izpadla Domen Prevc in Timi Zajc, ki bosta imela novo priložnost v nedeljo, ko bodo pred tekmo, ki se bo začela ob 16. uri, nove kvalifikacije.

Izidi, Nižni Tagil:

 1. Karl Geiger (Nem)             252,4 točke (134,5/133,0 metrov)
 2. Ryoyu Kobayashi (Jap)         243,7 (128,0/131,0)
 3. Halvor Egner Granerud (Nor)   239,7 (133,0/125,0)
 4. Naoki Nakamura (Jap)          230,2 (130,0/128,5)
 5. Kamil Stoch (Pol)             221,3 (117,5/125,0)
 6. Markus Eisenbichler (Nem)     219,6 (122,5/119,5)
 7. Anže Lanišek (Slo)            219,1 (126,5/122,5)
 8. Cene Prevc (Slo)              215,5 (121,5/127,5)

 9. Robert Johansson (Nor)        215,3 (131,5/117,0)
10. Yukiya Sato (Jap)             213,4 (119,0/120,5)
...

Brez finala:
34. Lovro Kos (Slo)                92,3 (113,5)
42. Tilen Bartol (Slo)             85,4 (116,5)

...

Svetovni pokal, skupno (1):

 1. Karl Geiger (Nem)               100
 2. Ryoyu Kobayashi (Jap)            80
 3. Halvor Egner Granerud (Nor)      60
 4. Naoki Nakamura (Jap)             50
 5. Kamil Stoch (Pol)                45
 6. Markus Eisenbichler (Nem)        40
 7. Anže Lanišek (Slo)               36
 8. Cene Prevc (Slo)                 32

 9. Robert Johansson (Nor)           29
10. Yukiya Sato (Jap)                26
...

Kaj se je dogajalo v poizkusni seriji

V poizkusni seriji se je najbolj izkazal Norvežan Halvor Egner Granerud, ki brani naslov najboljšega v svetovnem pokalu. Skočil je 133 metrov (69,2 točke), sledila sta Nemec Karl Geiger (130 metrov) in Avstrijec Jan Hörl (128,5 metra). Izmed slovenske četverice je za najboljši skok poskrbel Lovro Kos (117 metrov), ki se je uvrstil na rep najboljše deseterice. Cene Prevc je bil 13. (119 metrov), Anže Lanišek 16. (115 metrov) in Tilen Bartol 27. (114 metrov).

Anže Lanišek Skakalci trening Planica
Sportal Počasi v klanec
Klingenthal 2020 - Timi Zajc
Sportal Tekme smučarskih skokov v Klingenthalu brez gledalcev
Andreas Wellinger
Sportal Branilec olimpijskega naslova znižal pričakovanja za Peking
Ne spreglejte