SiolNET. Sportal Zimski športi
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenske smučarke tudi o Millerju in Hirscherju

1,19

termometer

Ana Bucik
Ana Bucik je ena od treh slovenskih smučark, ki so se po olimpijski sezoni odločile za menjavo opreme. Foto: Sportida

Po Ilki Štuhec, ki te dni trenira na ledeniku Stelvio, se bo prihodnji teden na sneg vrnila še glavnina njenih reprezentančnih sotekmovalk. V Argentino letos le četverica.

Ob naraščajočih poletnih temperaturah bi bila načrtovana selitev v litovsko smučarsko dvorano Druskininskai za slovenske alpske smučarke sicer zelo dobrodošla, a po strnjenem sklopu kondicijskih priprav je glavni trener reprezentance Denis Šteharnik baltsko pot odpovedal. Reprezentantke se bodo tako na sneg vrnile prihodnji teden v Ushuaii. V Argentino bodo odpotovale Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klara Livk, medtem ko pa bosta Tina Robnik in Ana Drev ostali doma. Prva po poškodbi kolena sledi rehabilitacijskim postopkom, druga pa bo snežne treninge pod vodstvom trenerja Roberta Žana opravljala na švicarskem ledeniku Saas Fee.

Ana Drev Sportal "Preprosto, nisem bila pripravljena na slovo"

Denis Šteharnik Denis Šteharnik Foto: Stanko Gruden, STA Argentinski obeti

"Tritedenski sklop smučarskih treningov je za dekleta zelo naporen, kar se je v preteklih letih videlo pri popuščanju v zadnjem delu. Letos želim zgodbo obrniti. Začeli bomo bolj previdno, torej z uvodnim uvajalnim delom, nato stopnjevali s splošnim treningom in na koncu postavili piko na i z individualnim delom. Tam si obetam korak naprej," proti južni polobli, kamor se bo ekipa odpravila prihodnji četrtek, pogleduje trener Šteharnik in dodaja: "Za Drevovo je bolje, da ostane doma in v krajših sklopih trenira na ledenikih, saj smo prepričani o tem, da bi se ji v Ushuaii koleno znova vnelo."

Osvajanje nove opreme

Trening na ognjeni zemlji, ki so postali stalnica slovenskih priprav, bo pomemben tudi zaradi prilagajanja na novo opremo. Ferkova, Bucikova in Hrovatova so se namreč po olimpijski sezoni poslovile od Stöcklija in se preselile na Salomonove smuči. Ker je bil prav Šteharnik med zimo pogosto kritičen do opreme, je razumljivo, da si od trojne selitve veliko obeta. "Proces osvajanja nove opreme se je začel že spomladi. Zdaj smo prejeli še nekaj opreme. Res je, zaradi tega bodo treningi še toliko bolj pomembni. Stalno bodo prisotne tudi ure, tako da bomo lahko črpali želene podatke," pravi šef slovenskih smučark.

Meta Hrovat s eje v pretekli zimi prvič zavihtela na zmagovalne stopničke. Meta Hrovat s eje v pretekli zimi prvič zavihtela na zmagovalne stopničke. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Okrepitev: nekoč z Millerjem, zdaj s Hrovatovo

Medtem ko bo za smuči Ane Bucik skrbel Andrej Čerin, pa pomembno okrepitev ženske reprezentance je serviser Robert Kristan, ki je nazadnje deloval na Finskem, pečat pa je pustil v ZDA. Tam je sodeloval z Bodejem Millerjem. Zdaj so se v njegovih rokah znašle smuči Ferkove in Hrovatove. "S svojimi izkušnjami nam bo v veliko pomoč. Če smo se v preteklosti večinoma poslavljali od serviserjev, ki so se podajali v tujino, je zdaj res lepo videti, da se kakšno uveljavljeno ime tudi vrne," o novincu v ekipi, za katerega se je z denarnim prispevkom zavzel tudi Salomon, razmišlja Šteharnik, zadovoljen z opravljenim delom na kondicijski ravni. Tam je imela letos glavno besedo trenerka Nika Radjenovič, ki je še lani delala s slovensko moško ekipo za hitri disciplini.

Ilka Štuhec smučanje Sportal Smučarska budnica za Ilko Štuhec

Tudi z nasveti iz Hirscherjevega tabora

"Poleg opreme in sprememb v procesu dela na snegu pomemben temelj za korak naprej vidim tudi v kondicijski pripravljenosti. Verjamem, da bodo to potrdili tudi testi. Sicer pa so bila dekleta pred časom na obisku tudi pri osebnem serviserju Marcela Hirscherja. Z njim se je srečala tudi Nika. Osnovo torej imamo. Zdaj pa nas čaka delo. Podrobno se bom pogovoril tudi z vsako smučarko posebej, vse v želji po napredku in najboljših predstavah na vrhuncu zime, torej v času svetovnega prvenstva," je krajši poletni pogovor sklenil Denis Šteharnik.

Hadalin Kranjec Sportal Sneg znova "kliče" Kranjca in Hadalina #video Andrea Massi Sportal Massijeva vrnitev: Smučanje imam v krvi, nisem pa obseden

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin