Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 7. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Grega Koštomaj Anja Šešum Darja Črnko svetovni pokal

Torek, 31. 7. 2018, 12.57

5 let, 8 mesecev

Smučarska budnica za Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Ilka Štuhec smučanje | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Po šesttedenskem sklopu kondicijskih priprav se je Ilka Štuhec, ki se s svojimi sodelavci ne želi več pogovarjati o poškodbi, z vrnitvijo na ledenik Stelvio podala v osrednji del priprav na novo zimo.

Zajtrk ob 4.15, vožnja s smučarskimi sanmi in snežnimi teptalci, trening v zgodnjem jutru in snemanje smuči ob 9.15. Popoldneve zapolnjujejo kondicijske vadbe. Takšen je te dni urnik svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec, ki se je po dvomesečnem premoru vrnila na sneg. Ne sicer na Norveškem, kot so v njenem taboru sprva načrtovali, temveč na ledeniku Stelvio, kjer ob jasnih nočeh visoke temperature niso bile tako neusmiljene do snežne podlage.

"Trenutno se posvečamo smučarskim osnovam, saj želimo zbuditi prave občutke. Sledi veleslalomski trening, nato, če nam bo to dopuščal čas, še slalom in superveleslalom. Vse to je gradnja neke smučarske osnove za treninge v Čilu. Tja želimo s pravo kilometrino in dobrimi občutki," o italijanski smučarski budnici pripoveduje Gregor Koštomaj, smučarski trener v Ilkinem taboru.

Gregor Koštomaj z Ilko te dni dela na Stelviu. | Foto: Ana Kovač Gregor Koštomaj z Ilko te dni dela na Stelviu. Foto: Ana Kovač O poškodbi se ne pogovarjajo

"Ilka na terenu 'grize'. Motiv je izjemno velik. Jasno, želi se vrniti na stare položaje. Ni je treba potiskati ali prepričevati," pristop hvali Koštomaj, prepričan o tem, da je lanska poškodba kolena, zaradi katerega je izpustila celotno olimpijsko zimo, zdaj preteklost. Tudi Ilka pravi, da se o poškodbi ne želi pogovarjati, predvsem pa ne želi biti "uboga rekonvalescenta, ki se vrača", temveč polnokrvna članica smučarske elite.

Po oktobrski poškodbi se je sicer na sneg vrnila že februarja, veliko smučala na Pohorju, se med drugim v času finala svetovnega pokala podala tudi v Aare, kjer je spoznala terene svetovnega prvenstva 2019, predvsem pa je po oddihu na Maldivih opravila celosten sklop kondicijskih priprav. Telo je torej povsem pripravljeno na največje napore.

Elena Fanchini
Sportal Elena Fanchini v boju z zahrbtno boleznijo

"Zadovoljna, ko jo pogledam"

Pod program kondicijskih priprav se je tokrat v celoti podpisala kineziologinja v Ilkini ekipi Anja Šešum. "Ima odlično bazo. Osnovni namen je bil izboljšati vse motorične parametre. Če govorimo o zdravstvenem stanju, je vse potekalo v mejah normale, predvsem pa je pomembno, da je v celoti izpolnila zastavljeni program. Hja, sem zadovoljna, ko jo pogledam," se nasmehne Šešumova.

Zdaj že dodobra uigrani štajerski duet je sprva dva tedna polagal temelje v Mariboru z okolico, nato tri tedne v Dalmaciji in pred vrnitvijo na sneg še en teden v domačem okolju. Tek, sup, veslaški simulator, veslanje, plavanje, delo z utežmi, kolesarjenje … "Urnik je bil kar pester, menjavanje okolij pa dobrodošlo. Na primer ob morju je sicer trdo delala, a v prostem času je imela vendarle občutek oddiha," pravi Anja Šešum, ki trenažni ritem narekuje tudi v popoldanskem delu bivanja na Stelviu.

Ilka Štuhec smučanje | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Na tekmo že poleti

Na omenjenem italijanskem ledeniku, sicer priljubljeni pripravljalni bazi slovenskih smučarjev, bo Štuhčeva ostala vse do 6. avgusta. Že dva tedna pozneje pa se bo odpravila na osrednje priprave v Čile. Tam bo sprva vadila samostojno, nato v povezavi s kanadsko ekipo, v La Parvi pa se bo priključila tudi moški smukaški vrsti pod vodstvom Petra Pena.

Na južni polobli bo sicer preživela kar 33 dni, vmes pa bo po vsej verjetnosti prekinila tekmovalni post. Nastopila naj bi namreč vsaj na eni tekmi južnoameriškega pokala v La Parvi. "Za razbijanje monotonosti in napetosti. Trenirati leto in pol je velik stres. Zato bo dobrodošlo obleči tudi pravo startno številko. To je predvsem psihološka priprava," pojasnjuje Koštomaj.

Ana Drev
Sportal "Preprosto, nisem bila pripravljena na slovo"

Dobrodošla okrepitev

Poleg smučarskega trenerja Koštomaja, kineziologinje Šešumove in mame Darje Črnko v vlogi vodje ekipe s Štuhčevo od letos sodeluje tudi uveljavljeni serviser Aleš Sopotnik. Ta se je po nizu let v tujini vrnil v slovensko smučanje, z njim pa "Ilka team" deluje kot dobro naoljen stroj.

Sportal "Ne želim biti uboga povratnica po poškodbi"
Rok Perko
Sportal Poslovilni smuk: Smučanje je zame življenje, toda ...
Ne spreglejte