Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2022,
14.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Levi Fis Neja Dvornik Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Petra Vlhova Ana Bucik slalom alpsko smučanje

Sobota, 19. 11. 2022, 14.00

1 leto, 5 mesecev

Slalom, Levi (Ž)

Američanka že na uvodu pokazala zobe, Bucikova do šestega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
Mikaela Shiffrin Levi 2022 | Mikaela Shiffrin je z zmago začela novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju.  | Foto Guliverimage

Mikaela Shiffrin je z zmago začela novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Foto: Guliverimage

Mikaela Shiffrin je v velikem slogu, z zmago, že peto v Leviju na Finskem, začela novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Drugo mesto je osvojila Švedinja Anna Swenn Larsson (+0.16), tretje pa Slovakinja Petra Vlhova (+0.20). Nemka Lena Dürr, vodilna po prvi vožnji, se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. Za najboljšo slovensko uvrstitev pa je poskrbela Ana Bucik, ki je osvojila šesto mesto (+1.21). Točke je s 23. mestom osvojila tudi Neja Dvornik (+3.51).

Mikaela Shiffrin, ki ji je pripadla čast postati prva zmagovalka sezone, je vpisala 75. zmago v svetovnem pokalu. Pred njo sta zgolj rojakinja Linsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86). To je že 48. slalomska zmaga Shiffrinove v svetovnem pokalu, s čimer 27-letna šampionka za kar osem zmag prekaša prejšnjega rekorderja Stenmarka.

Nosilka velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku v minuli zimi je na Finskem znova odkrila zmagovite občutke, potem ko je bila lani dvakrat druga.

S peto zmago v Leviju se je izenačila z olimpijsko prvakinjo Slovakinjo Petro Vlhovo, dobitnico malega kristalnega globusa v tej disciplini v minuli zimi. Vlhova, ki je lani zmagala na obeh slalomih pod žarometi, tokrat že na prvi progi ni bila najbolj zanesljiva, v finalu je svojo uvrstitev iz prve vožnje izboljšala za eno mesto.

Največja sobotna osmoljenka Lena Dürr iz Nemčije, vodilna po prvi vožnji, je v finalu ostala celo brez stopničk na četrtem mestu.

Ana Bucik je zasedla šesto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ana Bucik je zasedla šesto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bucikovi se napad na prve stopničke ni v celoti izšel

Ana Bucik si je na prvi progi, na kateri je sezono kot članica elitne sedmerice odprla s startno številko štiri, zagotovila peto izhodišče. V finalu je napadala novo vrhunsko uvrstitev. Pred nastopom tekmovalke iz Nove Gorice je novi najboljši čas postavila Švicarka Wendy Holdener, s katero je bila Slovenka izenačena po prvi vožnji. Napad na prve stopničke na klasičnih slalomih se ji ni v celoti izšel po načrtih. Njen zaostanek za Holdenerjevo je znašal 42 stotink sekunde.

Neja Dvornik je v finalu po dobrem zgornjem delu, v spodnjem delu izgubila nekaj zagona, ob prihodu v cilj je vpisala peto mesto z zaostankom 48 stotink sekunde za takrat vodilno. Na prvi progi je bila z zaostankom 1,93 sekunde na 23. mestu, 23. mesto pa je bila tudi njena končna uvrstitev.

Vožnji dobri, a ne vrhunski

"Danes sem lahko zadovoljna z obema vožnjama. Bili sta dobri, ne morem pa reči vrhunski. Dovolj pa za lep rezultat. Kar se tiče ravnine in strmine, bi rekla, da sem bolj zadovoljna z ravnino, kjer mi je uspelo glede na trening celo nekaj dodati. V sami strmini sem bila preveč zadržana in to se je zagotovo poznalo tudi na času. Za jutri si želim dodati še nekaj več sproščenosti na strmini in s tem dobiti tudi nekoliko več hitrosti," je po tekmi razmišljala Ana Bucik.

Neja Dvornik upa, da bo v nedeljo izboljšala današnje 23. mesto: "Z današnjim dnem sem kar zadovoljna, čeprav bi lahko bilo boljše. Ampak kot bi lahko bilo boljše, bi bilo lahko tudi slabše. Za jutri bo treba dati še malce 'gasa' zraven, še eno prestavo višje. Dala bom vse od sebe in bomo videli, kako bo."

Neja Dvornik: Za jutri bo treba dati še malce 'gasa' zraven, še eno prestavo višje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Neja Dvornik: Za jutri bo treba dati še malce 'gasa' zraven, še eno prestavo višje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tretja Slovenka Anja Oplotnik svojega prvega nastopa ni kronala z uvrstitvijo v finalno vožnjo. Debi na črni progi je s startno številko 66 po napaki končala z velikim zaostankom 12,32 sekunde na zadnjem, 61. mestu med tekmovalkami, ki so prvo vožnjo končale v cilju. To je bil njen tretji start v svetovnem pokalu.

"Ana je začela tam, kjer je lani končala" 

"Priča smo bili klasični tekmi v Leviju. Odlični pogoji od prve do zadnje številke in izenačena tekma. Ana je začela tam, kjer je lani končala. Lani je zaključila na četrtem mestu, letos začela na šestem. Prva vožnja se ji je dobro posrečila, v drugi pa morda malenkost premalo napadala, da bi se lahko približala najboljšim trem. Glede na to, da pa je to njena najboljša uvrstitev, ji ni kaj dosti za očitat. Neja Dvornik se je kvalificirala med top 30, kar je bil njen prvi cilj. Anja Oplotnik se je dobro lotila tekme v zgornjem delu, a žal napaka na strmini. Tega v strmina v Leviju ne dopušča, vseeno pa lahko rečemo, da smo z današnjim dnem zadovoljni," pa s Finske sporoča glavni trener Sergej Poljšak.

V Leviju, ki se nahaja v polarnem krogu v božičkovi deželi, bo v nedeljo na sporedu še drugi ženski slalom. Po odpadlem veleslalomu v Söldnu in odpovedi tekem v Zermattu in Lech/Zürsu sta slaloma na Finskem prvi tekmovalni preizkušnji alpskih smučark v sezoni svetovnega pokala 2022/23.

Levi, slalom:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:51,25  
2. Anna Swenn-Larsson (Šve) +0,16 
3. Petra Vlhova (Slk) +0,20 
4. Lena Dürr (Nem) +0,75 
5. Wendy Holdener (Švi) +0,79
6. Ana Bucik (Slo)  +1,21 
7. Sara Hector (Šve)  +1,32 
8. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1,38
9. Hanna Aronsson Elfman (Šve)  +1,44 
10. Leona Popović (Hrv)  +1,70
...
23. Neja Dvornik (Slo) +3,51
Brze finala: Anja Oplotnik (Slo)

Svetovni pokal:

Skupno:
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 100 točk
2. Anna Swenn-Larsson (Šve) 80
3. Petra Vlhova (Slk)  60
4. Lena Dürr (Nem)  50
5. Wendy Holdener (Švi)  45
6. Ana Bucik (Slo)  40
7. Sara Hector (Šve)  36
8. Thea Louise Stjernesund (Nor) 32
9. Hanna Aronsson Elfman (Šve)  29
10. Leona Popović (Hrv) 26
...
23. Neja Dvornik (Slo) 8

Slalom:
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 100 točk
2. Anna Swenn-Larsson (Šve) 80
3. Petra Vlhova (Slk) 60
4. Lena Dürr (Nem) 50 
5. Wendy Holdener (Švi) 45
6. Ana Bucik (Slo) 40
7. Sara Hector (Šve) 36
8. Thea Louise Stjernesund (Nor)  32
9. Hanna Aronsson Elfman (Šve)  29
10. Leona Popović (Hrv)  26
...
23. Neja Dvornik (Slo)  8

Preberite še:

Ana Bucik
Sportal Ne sme se počutiti, kot da mora reševati slovensko ekipo #video

Ana Bucik Kranjska
Sportal Konec čakanja za slalomistke, bo kateri uspelo prekiniti prevlado Slovakinje?
Soelden
Sportal Nič ne bo z ledeniško uverturo: nad Söldnom zmagala narava
Ne spreglejte