Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

Nika Tomšič Anja Oplotnik alpsko smučanje slalom Neja Dvornik Ana Bucik Levi

Sreda, 16. 11. 2022, 12.00

1 leto, 5 mesecev

Pred slalomom v Leviju

Konec čakanja za slalomistke, bo kateri uspelo prekiniti prevlado Slovakinje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Ana Bucik Kranjska | Ana Bucik bo glavno slovensko orožje v Leviju. | Foto Guliver Image

Ana Bucik bo glavno slovensko orožje v Leviju.

Foto: Guliver Image

Potem ko so odpadli uvodni ženski veleslalom v Söldnu ter tekme v Lechu in Zermattu, se bo ta konec tedna v Leviju vendarle začela sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske. Okrnjeno slovensko žensko ekipo bosta na obeh slalomih zastopali Ana Bucik in Neja Dvornik, priložnost pa bosta dobili tudi Anja Oplotnik in Nika Tomšič.

Prvo ime slovenske reprezentance bo izkušena Ana Bucik, ki je bila lani najboljša slovenska slalomistka sezone, zato ima tudi na dveh slalomih v Leviju ta konec tedna visoke cilje ter si želi še nagraditi lansko 11. in sedmo mesto.

Ob Bucikovi bo na obeh slalomih nastopila še Neja Dvornik. Dvojici bo v soboto na startu družbo delala še Anja Oplotnik, v nedeljo pa bo priložnost dobila Nika Tomšič, so sporočili s slovenske smučarske zveze.

Ana Bucik je preteklo sezono končala v elitni sedmerici, kot šesta najboljša slalomistka sezone. V najboljši sezoni so Goričanki manjkale zgolj stopničke, najvišje je posegla s četrtim mestom na finalu v Meribelu.

V Leviju bo nastopila tudi Neja Dvornik. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida V Leviju bo nastopila tudi Neja Dvornik. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Na zadnjem slalomu pretekle sezone je zmagala Andreja Slokar, ki je sezono končala kot druga najboljša Slovenka, na osmem mestu v slalomu. Ajdovki pa so sklepne oktobrske priprave prinesle pretresljiv zasuk, ko si je na treningu v Val Senalesu poškodovala kolensko križno vez, kar je pomenilo, da je za njo tekmovalne sezone 2022/23 z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Courvchevelu/Meribelu konec. Slokarjeva trenutno okreva po operaciji. Meta Hrovat pa je konec oktobra sporočila, da je sklenila tekmovalno pot.

Vlhova rekorderka

Levi, ki je skoraj 200 kilometrov severno od polarnega kroga, je že tradicionalna finska slalomska destinacija na začetku sezone od leta 2004. Na prizorišču se bodo tekmovalke potegovale tudi za "lastništvo" laponskega severnega jelena. Severni jeleni sicer po tekmovanju ostanejo na Laponskem, lanska slalomska zmagovalka Petra Vlhova iz Slovaške trenutno vodi z največjo čredo, z rekordnimi petimi zmagami v Leviju.

Vlhova je lani v Leviju zmagala na obeh slalomih, kar je bilo odlično izhodišče za nadaljevanje sezone, v kateri je zmagala na petih od devetih slalomov, kar je zadostovalo tudi za skupno zmago v slalomu. Mali globus je dodala slalomskemu zlatu na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Vlhova je v Leviju zmagala že petkrat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vlhova je v Leviju zmagala že petkrat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Američanka Mikaela Shiffrin se je lani na obeh slalomih v Leviju uvrstila na drugo mesto tik za Vlhovo, ki jo je prehitela kot rekorderka tega prizorišča pod polarnim soncem. Pred tem je bila Američanka najboljša s štirimi zmagami, v letih 2013, 2016, 2018 in 2019, in štirimi severnimi jeleni.

Američanka je sicer branilka naslova zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala. Z osupljivimi 74 zmagami, ki jih je zbrala v dozdajšnji karieri, od tega 47 na slalomih, kar je absolutni rekord, očitno hrepeni po še več.

Ena od dvojice Vlhova - Shiffrin je bila v Leviji na najvišji stopnički zadnjih šest sezon, zadnja zmagovalka zunaj tega dvojca je bila Slovenka Tina Maze, ki je na "črni progi" slavila zmago leta 2014.

Avstrijka Katharina Liensberger in poškodovana Andreja Slokar sta bili poleg Vlhove in Shiffrinove v pretekli sezoni edini slalomski zmagovalki.

Liensbergerjeva je sezono 2020/21 v slalomskem seštevku svetovnega pokala in z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo osvojila v osupljivem slogu, vendar je v pretekli sezoni zdrsnila na četrto mesto v slalomu.

Preberite še:

Sportal Kostelić jadra čez Atlantik: Nevarno je, zagotovo je nevarno #video
Ana Bucik Levi
Sportal Končno dobre novice za alpske smučarke
Ne spreglejte