SiolNET. Sportal Zimski športi
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Uvod in olimpijska sezona brez nekaterih znanih obrazov

Koga bo skakalni svet pogrešal na uvodu in v olimpijski sezoni?

1,88

termometer

 | Foto: Sportida
Foto: Sportida

S kvalifikacijami za nedeljsko posamično tekmo se v Visli začenja sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, v kateri bo skupno zmago branil Avstrijec Stefan Kraft. Tekmovalno obdobje s številnimi vrhunci – med drugim olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom v poletih – bo minilo brez nekaterih znanih obrazov skakalne smetane.

Val poškodb v alpskem smučanju je s seboj odnesel tudi glavno slovensko kandidatko za najvišja mesta Ilko Štuhec, k sreči pa v slovenski skakalni tabor pred sezono ni pljusknil. Najhuje je udaril v norveškega in nemškega.

Julija prečrtal olimpijske igre

Nemci se bodo morali celotno sezono znajti brez zmagovalca skupnega seštevka 2014/15 Severina Freunda, na katerega se poškodbe v zadnjem času lepijo ena za drugo. Nesrečni 29-letnik si je julija v Oberstdorfu, ki bo v začetku leta gostil SP v poletih, še drugič v zgolj pol leta strgal križne vezi desnega kolena.

Glavni trener Nemcev Werner Schuster je po Freundovem šele drugem treningu na skakalnici po rehabilitaciji lahko le zmajeval z glavo: "Poškodba je tako za Severina kot tudi za vso reprezentanco zelo težka. Pred nami je v olimpijski zimi velik izziv, kako bi nadomestili njegov izostanek. Želimo mu hitro okrevanje."

To bo trajalo kar nekaj mesecev, prehitevanja ne bo, tako da je Nemec že končal sezono: "Ob pristanku sem začutil bolečino v desnem kolenu, ki je bilo nestabilno. Zdravnik Florian Porzig je postavil diagnozo – strgana križna kolenska vez. Rehabilitacija po prejšnji poškodbi je sicer potekala po načrtih, zato je ta poškodba še toliko večji udarec."

"Ko ima hudič mlade ..."

Kennetha Gangnesa v tej sezoni ne bomo videli v svetovnem pokalu. Morda v njem ne bo tekmoval nikoli več. | Foto: Sportida Kennetha Gangnesa v tej sezoni ne bomo videli v svetovnem pokalu. Morda v njem ne bo tekmoval nikoli več. Foto: Sportida

Le dober teden pred začetkom novih skakalnih izzivov je podobna novica kot strela iz jasnega udarila iz Norveške. Še en povratnik je zaradi nove poškodbe smuči pospravil v kot, še preden se je tekmovanje začelo.

Na skakalnici Midtstubakken v Oslu je po skoku bolečino v kolenu začutil Kenneth Gangnes, tretji v skupnem seštevku zlate sezone Petra Prevca (2015/16). Zdravniške preiskave so pokazale, da gre pri Vikingu, ki se je po letu odsotnosti vračal na tekmovališča, za hudo poškodbo križnih vezi v levem kolenu, ki so mu ga operirali že v letih 2010 in 2013.

Eden največjih osmoljencev v smučarskih skokih tega stoletja je tako v zadnjih sedmih letih prestal že štiri operacije kolenskih križnih vezi. Kaj lahko se zgodi, da se z zadnjo poškodbo zanj ni končala le sezona, pač pa kar skakalna kariera. "Težko je reči, zakaj se mi je to spet zgodilo, morda na moje poškodbe kolen vpliva tudi genetika. Mnogi se sprašujejo, kaj sledi. To ni pravi trenutek za dolgoročne odločitve. Boril se bom. Ne želim kar izginiti iz tega športa. Morda bom v prihodnje v njem v drugačni vlogi," je po novem življenjskem preizkusu dejal Gangnes.Schlieri jo je dobro odnesel

Konec oktobra je na treningu v Ramsauu dih zastal Avstrijcem. Skupil jo je mož z največ zmagami v svetovnem pokalu Gregor Schlierenzauer, a na srečo je njegova poškodba precej blažje narave kot Gangnesova in Freundova. Schlieri si je ob padcu poškodoval levo koleno, ki so mu ga operirali že lani.

Gregor Schlierenzauer se bo na skakalne treninge vrnil že konec novembra. | Foto: Gregor Schlierenzauer se bo na skakalne treninge vrnil že konec novembra.

Ob nesrečnem dogodku je bilo takoj jasno, da bo 27-letnik izpustil uvod v Visli. Kdaj se bo vrnil v tekmovalni ritem, uradno še ni znano, je pa pred dnevi svoje privržence pomiril na blogu. Zapisal je, da za 25. novembra načrtuje prvi trening na skakalnici.

Domen še ni pravi

Forma najboljšega Slovenca lanske zime Domna Prevca še ni takšna, kot bi si želeli v slovenskem taboru. | Foto: Grega Valančič/Sportida Forma najboljšega Slovenca lanske zime Domna Prevca še ni takšna, kot bi si želeli v slovenskem taboru. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vislo bo izpustil v večjem delu lanske zime glavni slovenski adut Domen Prevc, a ne zaradi poškodbe, pač pa zaradi nestabilne forme. 18-letnik se po besedah glavnega trenerja mlade A-reprezentance še ne najde povsem.

"Ob koncu poletne sezone je skakal še kar obetavno, v Kranju pa se na ledeni smučini ni znašel. Ni naredil koraka naprej. Tudi lansko in prejšnje leto je bilo enako. Celotno poletje je bil povprečen, nato se mu je na hitro zgodil preskok, a to je premalo, da bi se lahko delalo postopno in nadgrajevalo. Njegova linija je bila tudi letos ravna, vendar ni bilo tega buma. Težko je verjeti, da bi se ti to zgodilo trikrat zapored. Pri Domnu je nepredvidljivo. Veliko stvari je bilo, izpit za avto, denar, šola. Veliko stvari ga zanima ... Domen je imel individualno naravnan program. Zaveda se, da ni šlo v pravo smer. Želi si narediti preskok, vendar se na hitro preprosto ne da storiti nič."

Janda še zadnjič - iz Visle na parlamentarno sejo

Letošnja sezona, pa tudi vse prihodnje, bo minila brez legendarnega Čeha Jakuba Jande. Po več kot 20 letih v smučarskih skokih bo 39-letnik v Visli končal kariero. Želel je izpeljati še olimpijsko sezono, a je politična stranka, katere član je, 20. oktobra dobila zadostno število glasov za vstop v parlament. Rezultat volitev je presenetil tudi Jando, ki je spoznal, da usklajevanje politike in športa ne bo več mogoče.

Jakub Janda bo v Visli skočil še zadnjič. | Foto: Sportida Jakub Janda bo v Visli skočil še zadnjič. Foto: Sportida

"V Visli bom še zadnjič nastopil kot skakalec. To je pač življenje. Da sem za slovo izbral Vislo, je povsem logično. Tam se počutim kot doma. Verjamem, da me bo prišlo spodbujat veliko mojih navijačev," je pred slovesom od svetovnega pokala, v katerem je bil vse od marca 1996, dejal Janda. Le dan po nedeljski posamični tekmi, 20. novembra, ga že čaka prva parlamentarna seja.

Program v Visli

Petek, 17. november:
16.00: uradni trening (2 seriji)
18.00: kvalifikacije

Sobota, 18. november:
15.00: poskusna serija
16.00: ekipna tekma

Nedelja, 19. november:
14.00: poskusna serija
15.00: posamična tekma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin