Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2017,
10.57

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
Jakub Janda smučarski skoki kariera Wisla parlament

Natisni članek

Sreda, 1. 11. 2017, 10.57

6 let, 9 mesecev

Iz skokov v češki parlament

Jakub Janda se poslavlja: V Visli bom nastopil zadnjič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
Jakub Janda | Foto Reuters

Foto: Reuters

Legendarni češki smučarski skakalec Jakub Janda se je poleti pripravljal na novo, menda zadnjo sezono smučarskih skokov, a po izvolitvi v češki parlament je zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2006 zdaj potrdil, da bo skakalno kariero končal že sredi novembra v Visli.

Še preden je Občanská demokratická strana (ODS), katere član je Jakub Janda, 21. oktobra dobila zadostno količino glasov za vstop v češki parlament, je kleni Čeh dal vedeti, da je usklajevanje politične in športne kariere vse težje. Takrat še ni pričakoval, da bodo s sodelavci že novembra sedeli v domačem parlamentu in da se mu bo življenje povsem obrnilo na glavo.

"Pripravljal sem se na novo sezono z vrhuncem na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Za to sem treniral vse od pomladi. Zadnjih devet let sem vključen v regionalno politiko, a izid volitev me je kljub temu zelo presenetil," je za češke medije dejal Janda.

Slovo na Poljskem, kjer se počuti kot doma

Poslovil se bo v Visli, kjer se počuti kot doma. | Foto: Sportida Poslovil se bo v Visli, kjer se počuti kot doma. Foto: Sportida

Po volitvah najprej ni hotel povsem prečrtati skokov, pred dnevi je s češko reprezentanco še treniral v Oberstdorfu, v začetku tedna pa sporočil, da končuje kariero.

"V Visli bom še zadnjič nastopil kot skakalec. To je pač življenje. Verjamem, da bom še naprej močno vpet v skoke. Moj sin že skače, moj nečak je prav tako že športnik," je zmagovalec skupnega seštevka smučarskih skokov leta 2006 v pogovoru za fis-ski potrdil, da je konec bogate kariere.

"Da sem za slovo izbral Vislo, je povsem logično. Tam se počutim kot doma. Verjamem, da me bo prišlo spodbujat veliko mojih navijačev," se je proti prvi postaji nove sezone smučarskih skokov ozrl 39-letnik.

V Visli bodo 17. novembra kvalifikacije, nato bosta sledili ekipna in posamična tekma. Le dan zatem, 20. novembra, Jando že čaka prva parlamentarna seja.

Več kot 20 let v skakalni karavani

Leta 2006 je v skupnem seštevku svetovnega pokala ugnal vso konkurenco. | Foto: Reuters Leta 2006 je v skupnem seštevku svetovnega pokala ugnal vso konkurenco. Foto: Reuters

Janda je v svetovnem pokalu debitiral 9. marca 1996 v Harachovu in zasedel 44. mesto. Od takrat je nastopil na 361 posamičnih tekmah in 46 ekipnih, šestkrat zmagal in se 20-krat povzpel na zmagovalni oder.

Med največjimi uspehi je zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2005/06. V istem tekmovalnem obdobju je osvojil tudi novoletno turnejo, leta 2005 se je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu na majhni skakalnici okitil z ekipnim srebrom, na veliki skakalnici pa je bil na posamični tekmi bronast.

Ne spreglejte