Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
17.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

8

Natisni članek

skoki Domen Prevc

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 17.05

6 let, 5 mesecev

Stanje Domna Prevca je vse prej kot želeno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

8

Domen Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Če smo v zadnjih dveh sezonah z nestrpnostjo pričakovali, kaj bo ob vstopu v zimo pričaral Domen Prevc, letos ne bo tako. Zaradi več razlogov najmlajši od bratov Prevc ni v najboljši formi in izpušča začetek sezone. V prvi vrsti bo moral biti drugačen pristop, poudarja stroka. Sta pa pripravljena njegova kolega iz mlade A-reprezentance Tilen Bartol in Timi Zajc, ki sta si s konstantnim skakanjem izborila mesto v ekipi za uvod svetovnega pokala v Visli.

Pred dvema letoma smo dočakali debi takrat 16-letnega Domna Prevca. Na ekipni tekmi se je najprej razveselil drugega mesta, dan pozneje na posamični je bil osmi.

Vsega mesec je moral počakati na prve posamične stopničke. To se je zgodilo v Engelbergu, ko ga je prehitel le brat Peter. Sezono je končal na 14. mestu, ljubitelji skokov pa so z nestrpnostjo pričakovali naslednjo zimo, v kateri smo na začetku videli eksplozijo.

Do začetka prestižne novoletne turneje je skočil do štirih posamičnih zmag. Zaradi mladosti je pričakovano nekoliko padel, ker je bil ritem tekmovanj naporen, a je sezono končal kot šesti skakalec.

Zanimivo pa je, da najboljšega slovenskega skakalca na začetku nove epizode svetovnega pokala ta konec tedna v Visli ne bomo videli v akciji.

"Na hitro se ne da prav nič narediti"

"Ni naredil koraka naprej. Tudi lansko in prejšnje leto je bilo enako. Celotno poletje je bil povprečen, nato se mu je na hitro zgodil preskok, a to je premalo, da bi se lahko delalo postopno in nadgrajevalo," pravi njegov trener Gorazd Bertoncelj.  | Foto: Sportida "Ni naredil koraka naprej. Tudi lansko in prejšnje leto je bilo enako. Celotno poletje je bil povprečen, nato se mu je na hitro zgodil preskok, a to je premalo, da bi se lahko delalo postopno in nadgrajevalo," pravi njegov trener Gorazd Bertoncelj. Foto: Sportida "Ne najde se čisto. Ob koncu poletne sezone je skakal še kar obetavno, v Kranju pa se zdaj na ledeni smučini ni znašel. Ta teden bomo imeli poudarek na tehniki. Skupaj s šestimi skakalci se bom posvečali napredku," je glavni trener mlade A-reprezentance Gorazd Bertoncelj sprva nekoliko ožje zaobjel sliko Domnovih težav.

Nato je malce bolj razširil obzorja, zakaj njegova forma ni takšna, kot so jo mnogi pričakovali: "Ni naredil koraka naprej. Tudi lansko in prejšnje leto je bilo enako. Celotno poletje je bil povprečen, nato se mu je na hitro zgodil preskok, a to je premalo, da bi se lahko delalo postopno in nadgrajevalo. Njegova linija je bila tudi letos ravna, vendar ni bilo tega buma. Težko je verjeti, da bi se ti to zgodilo trikrat zapored. Pri Domnu je nepredvidljivo. Veliko stvari je bilo, izpit za avto, denar, šola. Veliko stvari ga zanima ... Domen je imel individualno naravnan program. Zaveda se, da ni šlo v pravo smer. Želi si narediti preskok, vendar se na hitro preprosto ne da storiti nič."

"Nenehno opozarjali, da bo treba izboljšati tehniko, a smo se vrteli na mestu"

Prej je bilo pri njem vse z lahkoto in na hitro narejeno, potem pa ne gre več. Ko si mlad, lahko pri skokih hitro napreduješ. A ko si gor, začne vse skupaj iti zares. Postaneš obremenjen, veliko se od tebe pričakuje ..." | Foto: Sportida Prej je bilo pri njem vse z lahkoto in na hitro narejeno, potem pa ne gre več. Ko si mlad, lahko pri skokih hitro napreduješ. A ko si gor, začne vse skupaj iti zares. Postaneš obremenjen, veliko se od tebe pričakuje ..." Foto: Sportida Za razliko od Domna sta njegova kolega v mladi A-reprezentanci, Tilen Bartol (20 let) in Timi Zajc (17), ki sta si z dobrim in konstantnim skakanjem priborila vstopnico za prvo tekmo svetovnega pokala v Visli ta konec tedna, po besedah Bertonclja vse skupaj bolj nadgrajevala: "Ne rečem, da bo njuna sezona super, vendar sta se izpopolnjevala v tehničnem, taktičnem, kondicijskem in tekmovalnem segmentu. Pri Domnu ni bilo tako. Nenehno smo opozarjali, da bo treba izboljšati tehniko, a smo se vrteli na mestu. Ne govorim, da je Domen len. Prej je bilo pri njem vse z lahkoto in na hitro narejeno, potem pa ne gre več. Ko si mlad, lahko pri skokih hitro napreduješ. A ko si gor, začne vse skupaj iti zares. Postaneš obremenjen, veliko se od tebe pričakuje ..."

"Tilen Bartol in Timi Zajc v konstantni formi"

Za Timijem Zajcem je dobro poletje, ta konec tedna pa bo premierno občutil veličino svetovnega pokala. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Za Timijem Zajcem je dobro poletje, ta konec tedna pa bo premierno občutil veličino svetovnega pokala. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zadovoljni smo z njuno ravnjo. Bomo videli, kaj bodo pokazale tekme. Za Timija bo to debi, vendar običajno ni imel nobenih težav, ko je bil pod stresom. V primerjavi z A-reprezentanti sta bila na zadnjih treningih popolnoma konkurenčna. Tilen je imel nekaj zdravstvenih težav, bil je nekoliko utrujen in imel je slabše izvide krvi, a se stanje k sreči izboljšuje. K sreči imamo zdravnike in nutricistko, ki hitro ukrepajo. Spremenili smo prehrano in druge dejavnike, zato gre na bolje."

Se bo pridružil v začetku decembra?

"Če smo dobro delali, se lahko zgodi preskok. Veliko stvari se mora iziti. Tudi za nas je to šola." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Če smo dobro delali, se lahko zgodi preskok. Veliko stvari se mora iziti. Tudi za nas je to šola." Foto: Grega Valančič/Sportida Kdaj bi lahko Domna spet videli na delu skupaj z najboljšimi skakalci sveta, je odvisno od njega. Morda se bo zgodilo, da bo izpustil tudi drugo postojanko v Kuusamu, nato pa v začetku decembra prišel v Rusijo v Nižji Tagil.

Bertoncelj upa, da bo tudi letos naredil preskok, kot mu je to uspelo v zadnjih sezonah, a se zaveda, da bo za dolgoročnejše delo morala biti glava bistveno bolj na mestu. "Če smo dobro delali, se lahko zgodi preskok. Veliko stvari se mora iziti. Tudi za nas je to šola," je še dejal Bertoncelj.

Ne spreglejte