Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
11.51

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Alexander Stöckl Kenneth Gangnes poškodba Pjongčang 2018 olimpijske igre

Petek, 10. 11. 2017, 11.51

6 let, 5 mesecev

Nov udarec za Norvežana

Kenneth Gangnes spet na operacijsko mizo: Jezen in utrujen sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Kenneth Gangnes | Foto Sportida

Foto: Sportida

Norvežan Kenneth Gangnes, ki je v zadnjem letu zaradi tretje operacije kolenskih križnih vezi preživljal novo težko obdobje in se 16 mesecev pripravljal na olimpijsko sezono, je spet poškodovan. Norvežan si je na četrtkovem treningu v Oslu poškodoval vezi levega kolena. Po prvih ocenah bo odsoten več kot pol leta, kar pomeni, da je sezona, morda pa celo kariera, zanj že končana.

Eden največjih osmoljencev v smučarskih skokih tega stoletja je zagotovo norveški skakalec Kenneth Gangnes. V zadnjih sedmih letih je moral prestati tri operacije kolenskih križnih vezi. Zadnjič se je poškodoval poleti 2016 in tako izpustil celotno lansko sezono. Pred časom se je v pogovoru z norveškimi mediji izpovedal, da je v tem času preživljal pravi pekel, zaradi katerega je skoraj opustil misli na smučarske skoke.

Nova poškodba le teden pred začetkom sezone

A 28-letnik je vztrajal, vse podredil olimpijskim igram v Pjongčangu februarja prihodnje leto, na katerih kot skakalec ne bo sodeloval. Le dober teden pred začetkom svetovnega pokala v Visli se je namreč spet poškodoval. Na skakalnici Midtstubakken v Oslu je po skoku padel in v koleno začutil bolečino. Zdravniške preiskave so pokazale, da gre za hudo poškodbo križnih vezi v levem kolenu, ki so mu ga operirali že v letih 2010 in 2013.

Bo sploh še kdaj skakal? "Ne želim kar izginiti iz tega športa, morda se v prihodnosti vrnem v drugačni vlogi." | Foto: Vid Ponikvar Bo sploh še kdaj skakal? "Ne želim kar izginiti iz tega športa, morda se v prihodnosti vrnem v drugačni vlogi." Foto: Vid Ponikvar

Operacija prihodnji teden

Za okrevanje naj bi potreboval vsaj pol leta. "Jezen sem in utrujen. Potem ko so mi povedali, za kakšno poškodbo gre, nimam kaj reči. Moram počivati in se pripraviti na pot okrevanja, ki me čaka v prihodnjih mesecih. Najverjetneje bom že prihodnjih teden operiran. Težko je reči, zakaj se mi je to spet zgodilo, morda na moje poškodbe kolen vpliva tudi genetika. Nujno moram na operacijo, saj potrebujem zdrava kolena. Vesel sem, da imam okoli sebe ljudi, ki me podpirajo. Cenim njihovo podporo," je nesrečni Norvežan, ki je pred tednom dni postal norveški podprvak, dejal v pogovoru za portala vg.no in nettavisen.no.



Konec kariere? 

Ob tem sicer ni hotel resneje razmišljati, ali bi nova resna poškodba že lahko pomenila konec njegove kariere, je pa namignil v tej smeri: "Mnogi se sprašujejo, kaj sledi. To ni pravi trenutek za dolgoročne odločitve. Boril se bom. Ne želim kar izginiti iz tega športa. Morda bom v prihodnje v njem v drugačni vlogi."

Uspehov polna sezona 2015/16

Gangnes je največje uspehe dosegel v sezoni 2015/16, ko je v skupnem seštevku svetovnega pokala končal na tretjem mestu, na svetovnem prvenstvu v Bad Mitterndorfu pa je postal ekipni svetovni prvak, posamično tekmo pa je končal na drugem mestu.

Glavni trener Norvežanov Alexander Stöckl obžaluje novo nesrečo svojega varovanca. | Foto: Sportida Glavni trener Norvežanov Alexander Stöckl obžaluje novo nesrečo svojega varovanca. Foto: Sportida

Primer kaže, kako brutalen je lahko vrhunski šport

"Res žalostno, kar se je zgodilo Kennethu. Med poletjem se je vestno pripravljal na olimpijsko sezono, deloval je močan, tako v športnem kot zdravstvenem smislu. Zadnjo rehabilitacijo je opravil profesionalno in potrpežljivo sledil načrtu. Nova poškodba le kaže, kako težko breme mora prestajati njegovo koleno," je v sporočilu za javnost poškodbo obžaloval glavni trener Alexander Stöckl, fizioterapevt norveške ekipe Lars Haugvad pa dodal: "Kenneth je garal, da bi se vrnil po zadnji poškodbi. Menim, da je bil v boljši fizični kondiciji kot kadarkoli prej. Ob njegovem primeru vidimo, kako brutalen je lahko vrhunski šport."

Brez Freunda in na uvodu tudi Schlierenzauerja

Celotno sezono bo izpustil tudi Nemec Severin Freund, medtem ko bo začetek novega tekmovalnega obdobja minil brez poškodovanega Gregorja Schlierenzauerja.

Začetek v Visli

Sezona smučarskih skokov se bo začela v petek, 17. novembra, ko bodo v Visli na sporedu kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto bo na sporedu ekipna preizkušnja. Na Poljskem bo še zadnjič v bogati karieri skočil Čeh Jakub Janda, ki se odpravlja v politične vode.

Program

Petek, 17. november:
16:00 Uradni trening (2 seriji)
18:00 Kvalifikacije

Sobota, 18. november:
15:00 Poskusna serija
16:00 Ekipna tekma

Nedelja, 19. november:
14:00 Poskusna serija
15:00 Posamična tekma

Ne spreglejte