Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Kamil Stoch Stefan Kraft Daniel Andre Tande Andreas Wellinger skoki napoved

Petek, 17. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Pred začetkom skakalne sezone

Negotovost slovenskih skakalcev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Z današnjimi kvalifikacijami v Visli se bo začela nova sezona smučarskih skokov, ki prinaša številne vrhunce, vključno z olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Ob pogledu na poletno obdobje pri slovenskih orlih vlada negotovost, saj v večini niso ravno blesteli. Zato ne vemo natančno, kaj lahko od njih pričakujemo. A v skakalni karavani večkrat poudarjajo, da ima zima drugačen obraz. Že prve tekme bodo pokazale obrise, česa so zmožni.

Skakalci bodo v svetovnem pokalu od novembra do konca marca, ko se bo sezona tradicionalno končala v Planici na Letalnici bratov Gorišek, zamenjali 18 prizorišč. Medtem jih čakajo kar trije vrhunci. Prvi bo prestižna novoletna turneja, sledilo bo svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu in februarja olimpijske igre v Pjongčangu.

Peter Prevc in ključna mirnost

Prostora za osvajanje lovorik in medalj je dovolj, cilj slovenskega tabora pa je, da bi jo osvojili na svetovnem prvenstvu v poletih in na olimpijskih igrah.

Če gledamo predstave slovenskih orlov v poletnem obdobju, ne moremo biti pretirano optimistični. Izjema je bil Anže Lanišek, ki je zmagal dvakrat v grand prixu in bil drugi obraz poletnega tekmovanja, v zimo pa se podaja optimistično razpoložen.

Naš prvi adut Peter Prevc poleti ni blestel. A kot je dejal sam, naj bi se mu obzorja pred vstopom v sezono razvedrila, kar je dobrodošel podatek, potem ko je lani po sanjski sezoni doživel boleč padec. Pri njem bo ključno, da bo našel sproščenost in mirnost, saj je sicer dobro natreniran. In z mirnostjo bo lahko spet adut za najvidnejša mesta na olimpijskih igrah v Pjončangu in ob drugih vrhuncih.

Domen Prevc za zdaj preskromen, a ...

Domen Prevc se še išče. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc se še išče. Foto: Grega Valančič/Sportida

Čeprav smo pričakovali, da bo še kakšno stopničko višje stopil Domen Prevc, za zdaj ni videti tako, saj je njegova trenutna forma preskromna. Glavni trener Goran Janus ga zaradi tega sploh ni uvrstil med sedmerico slovenskih skakalcev za začetek svetovnega pokala. Glede na njegov talent in če bo glavo usmeril v pravo smer, lahko v nadaljevanju pričakujemo kakšno eksplozijo. Morda celo takšno kot v začetku zadnje sezone, ko je štirikrat zmagal.

Mlada garda na pohodu, Kranjec za prekinitev uroka

Zanimivo bo videti, kaj bo prinesla mlada garda, ki vadi pod taktirko Gorazda Bertonclja. 17-letni Timi Zajc je skakalec v vzponu in bi bil lahko pozitivno presenečenje. Ob njem bo na prvi tekmi svetovnega pokala tudi Tilen Bartol.

Timi Zajc bo v Visli pri 17 letih doživel krst v svetovnem pokalu. | Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc bo v Visli pri 17 letih doživel krst v svetovnem pokalu. Foto: Vid Ponikvar

Kot smo bili vajeni v zadnjih letih, je bil v olimpijskih sezonah vedno razpoložen izkušeni Robert Kranjec, zato se nadejamo njegovega novega poskusa. Na samih olimpijskih igrah je imel nato dvakrat obilico smole. V Vancouvru 2010 mu je ponagajala narava, v Sočiju pred štirimi leti pa si je poškodoval koleno.

Tako kot Kranjec je zadnji dve postaji poletnega grand prixa izpustil tudi Jurij Tepeš. Njegov osrednji cilj bo svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, ob tem pa bo imel v svetovnem pokalu še sedem tekem na letalnicah (Kulm, Vikersund in Planica), kar bo dovolj manevrskega prostora za dobre dosežke.

Poljska vojska na čelu s Stochom v lov na Krafta

Ob pogledu v tuje tabore je v prvi vrsti treba izpostaviti Poljake, ki se pod taktirko Stefana Horngacherja dvigujejo. Poleti so blesteli. Dawid Kubacki je na primer zmagal na vseh petih tekmah, na katerih je nastopil, in bil kralj grand prixa. Gostitelji prvih dveh tekem ta konec tedna največ upov polagajo na Kamila Stocha, ki je letos premierno osvojil novoletno turnejo, na koncu pa bil drugi skakalec zime. Napredek v svetovnem pokalu je naredil tudi Maciej Kot, ob trojici pa sta še Piotr Zyla in Stefan Hula.

Stefan Kraft tudi v novi sezoni želi osvajati medalje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Stefan Kraft tudi v novi sezoni želi osvajati medalje. Foto: Grega Valančič/Sportida

Osrednji favorit bo Avstrijec Stefan Kraft, za katerim je sanjska sezona, v kateri je ob velikem kristalnem globusu med drugim osvojil še dve zlati medalji na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju in mali kristalni globus v razvrstitvi poletov.

Če si nedavno ne bi zvil gležnja, bi lahko odlične nastope na začetku sezone pričakovali tudi od njegovega velikega prijatelja Michaela Hayböcka.

Čas za Wellingerja ali Tandeja?

V nemškem taboru bodo pogrešali Severina Freunda, ki si je strgal kolensko križno vez in ostal brez sezone. Zato pa Nemci veliko upov polagajo na Andreasa Wellingerja, ki je blestel v drugem delu pretekle sezone. Mnogi menijo, da bi lahko ob odsotnosti Freunda prevzel dirigentsko palico.

Bi lahko Andreas Wellinger naredil preskok k vrhu? | Foto: Sportida Bi lahko Andreas Wellinger naredil preskok k vrhu? Foto: Sportida

Kot vsako zimo imajo svoje močne adute tudi Norvežani. Potem ko je odlično kazalo z vrnitvijo Kennetha Gangnesa med najboljše, sta mu še četrtič v karieri načrte prekrižali poškodba kolena in operacija križnih vezi.

Kljub njegovi odsotnosti imajo dva aduta za visoke uvrstitve. Daniel Andre Tande je bil tretji skakalec zadnje zime, trener Alexander Stöckl pa pričakuje napredek tudi od Johana Andreja Forfanga. Z Andreasom Stjernenom, Andersom Fannemelom in Robertom Johanssonom imajo spet odlično zasedbo.

Japonski veteran Kasai še ni rekel zadnje

Zanimivo bo videti, kaj pripravljajo Japonci na čelu z zimzelenim Noriakijem Kasaijem, ki bo v sezono vstopil star 45 let.

Zimzeleni Noriaki Kasai želi še mešati štrene mladim. | Foto: Vid Ponikvar Zimzeleni Noriaki Kasai želi še mešati štrene mladim. Foto: Vid Ponikvar Ker so skoki nepredvidljiv šport, ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi kdo od mlajših obrazov naredil preskok med najboljše. Dejstvo je, da se obeta pestra skakalna zima.

Ne spreglejte