Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

poškodba operacija skoki Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund

Nedelja, 20. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Sloviti nemški skakalec v pogovoru za Siol.net

Severin Freund opozarja Petra Prevca: Vate bo uprtih veliko oči

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Foto: Sportida

"Poleg stabilnosti so Petru Prevcu do sanjske sezone pomagale tudi težave tekmecev," v intervjuju za Siol.net pripoveduje Severin Freund, tisti Nemec, ki je leta 2015 Prevcu za las izmaknil veliki kristalni globus.

Padec na novoletni turneji v Innsbrucku je nemškemu skakalcu Severinu Freundu prekrižal načrte v pretekli sezoni. Poškodoval si je kolk in si potem večkrat pomagal s protibolečinskimi pripomočki, da je sezono sploh pripeljal do konca. Konec aprila je sledila operacija in pred njim je bilo daljše obdobje rehabilitacije. Po skakalnici se je prvič spustil šele avgusta, zato je v primerjavi s konkurenco s skoki v zaostanku. Če o skupni zmagi v svetovnem pokalu ne razmišlja, pa so njegove misli bolj usmerjene proti nordijskemu svetovnemu prvenstvu v Lahtiju.


O skupnem seštevku svetovnega pokala ne razmišlja, želi pa dobro skakati na svetovnem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar O skupnem seštevku svetovnega pokala ne razmišlja, želi pa dobro skakati na svetovnem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar Koliko ste zaradi aprilske operacije kolka dejansko v zaostanku s treningi?

Zaradi operacije nisem skakal pet mesecev. Veliko časa sem namenil rehabilitaciji. Skakati sem začel šele avgusta, vendar je dobrodošlo, da se tekme začenjajo novembra. Rad bi prišel v dobro formo. Počutim se precej dobro, skoki pa so iz dneva v dan boljši.

V poletni veliki nagradi ste zaradi rehabilitacije skočili le na eni tekmi. Ste zaradi tega kaj bolj lačni preizkušenj?

Seveda bi si želel skočiti večkrat, vendar moraš vsak položaj najbolje izkoristiti. Zato sem zdaj zelo vesel, da se bo začel svetovni pokal v Kuusamu.

Ali je operacija kaj spremenila vaše cilje za sezono?

Zagotovo. Vesel sem, da me ne boli več. Res pa je, da sem izpustil nekaj mesecev treninga, zato ne pričakujem, da bom že v Kuusamu na stopničkah. Iz tekme v tekmo bom skušal priti v pravo formo.

Ste dovolj pripravljeni, da bi lahko ponovili sezono 2014/15, v kateri ste osvojili veliki kristalni globus ter zlato in srebrno posamično medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu?

Rad bi bil, vendar po operaciji in izgubljenih treningih na skakalnici svetovni pokal trenutno ni v moji glavi. Zagotovo pa je cilj dobro skakati na svetovnem prvenstvu v Lahtiju!

Velika tekmeca Freund in Prevc. Leta 2015 je globus za las osvojil Nemec, letos je razlika znašala 813 točk. V slovensko korist. | Foto: Sportida Velika tekmeca Freund in Prevc. Leta 2015 je globus za las osvojil Nemec, letos je razlika znašala 813 točk. V slovensko korist. Foto: Sportida Ali ste s strokovnim vodstvom analizirali Petra Prevca, ki je bil v pretekli sezoni tako dominanten?

Mislim, da je bilo nekaj razlogov, ki so omogočili takšno sezono. Kot prvo je ekstremno dobro skakal v daljšem časovnem obdobju. Le na nekaterih prizoriščih je bilo videti, da ni pravi. Pomagalo mu je tudi dejstvo, da so imeli nekateri skakalci, ki bi se mu lahko zoperstavili, v določenih trenutkih sezone težave. Tudi sam sem jih imel, ko sem padel v Innsbrucku. Kenneth Gangnes je padel v poskusni seriji svetovnega prvenstva v poletih. Po drugi strani pa je Peter z vsako zmago postajal močnejši. Ena stvar pelje k drugi …

Kaj so njegove prednosti?

Preveč stvari je, da bi jih strnili v kratek odgovor. Zagotovo pa je, vsaj tako mislim, njegova najboljša vrlina stabilnost.

O Petru Prevcu govori z izbranimi besedami, ceni pa predvsem njegovo stabilnost. | Foto: Vid Ponikvar O Petru Prevcu govori z izbranimi besedami, ceni pa predvsem njegovo stabilnost. Foto: Vid Ponikvar Mislite, da bo tudi v prihajajoči sezoni najtežji nasprotnik? Vidite na vrhu kakšno drugo ime?

Vsaka sezona je povsem nova, zato bomo morali malce počakati, kako se bo v novi zimi spisala zgodba.

V kakšnem odnosu sta s Petrom? Ali imate kakšno anekdoto v povezavi z njim ali slovenskimi skakalci?

Z vsemi se dobro razumem. S Petrom sva po koncu sezone 2014/15 zamenjala bundi. To je dogodek, ki si ga bom večno spominjal. Aja, in tekma ob koncu sezone 2013/14 na Bloudkovi velikanki. Takrat sem dvakrat skočil do rekorda skakalnice, kar je poseben trenutek.

Dobro veste, kako je splezati na vrh in kako se tekmovalec počuti, ko ga vsi poskušajo zriniti z vrha. Kaj lahko Peter pričakuje?

Veliko oči bo uprtih vanj že na začetku sezone v Kuusamu, ampak že po nekaj tekmah stvari postanejo spet običajne.

Ne spreglejte