Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
20.55

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Eirin Maria Kvandal Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec RAW AIR Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Petek, 8. 3. 2024, 20.55

1 mesec, 3 tedne

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Oslo, prolog (ž)

Norvežankama uvod, najboljša Slovenka sedma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
Nika Prevc | Nika Prevc je bila najboljša Slovenka na prologu, na sedmem mestu. | Foto Guliverimage

Nika Prevc je bila najboljša Slovenka na prologu, na sedmem mestu.

Foto: Guliverimage

S kvalifikacijami oziroma prologom na Holmenkollnu v Oslu se je začela turneja Raw-Air še za skakalke. Te v desetih dneh čaka šest posamičnih tekem. Na zadnjih dveh izvedbah sta skupno zmago turneje slavili Nika Križnar (2022) in Ema Klinec (2023). S prednostjo osmih točk je prolog dobila domačinka Eirin Maria Kvandal (128.5 m). Slovenke niso bile v ospredju, še najboljša Nika Prevc na sedmem mestu (118 m), Ema Klinec je dosegla 11. rezultat (115 m), Nika Križnar pa je bila 15. (111,5).

Peter Prevc, Lahti 2024
Sportal Vpeljana bo revolucionarna sprememba v skokih

To je peta ženska izvedbo "turneje surovega zraka", ki bo obe skakalni karavani odpeljala od Osla do Trondheima in Vikersunda, kjer bosta dve tekmi na letalnici. Skakalke čaka šest tekem, prva v soboto na Holmenkollnu, a še pred tem so v petek zvečer opravile kvalifikacije oziroma prolog, na katere je bilo prijavljenih 53 skakalk.

V seštevek turneje šteje 16 serij skokov na treh prizoriščih (šest v Oslu, šest v Trondheimu in štiri v Vikersundu, kjer bo letelo največ 20 tekmovalk). Za skupno zmago, ki prinaša 40 tisoč evrov, se bo treba izkazati tako na srednji kot veliki skakalnici in velikanki. Na prvih dveh izvedbah se je skupne zmage veselila Maren Lundby, leta 2022 je slavila Nika Križnar, lani pa Ema Klinec, ki je v Vikersundu z 226 metri postavila ženski svetovni rekord.

Eirin Maria Kvandal | Foto: Guliverimage Eirin Maria Kvandal Foto: Guliverimage Norveška skakalka Eirin Maria Kvandal (126,5 točke) je bila najboljša v kvalifikacijah. Tudi drugo mesto v kvalifikacijah, ki štejejo kot prva tekmovalna serija na peti ženski norveški turneji, je zasedla Norvežanka, in sicer Silje Opseth (118,4). Tretja je bila prva izzivalka Nike Prevc v skupnem seštevku, Avstrijka Eva Pinkelnig (117,2).

Na sobotno tekmo svetovnega pokala so se uvrstile štiri Slovenke, najboljša med njimi je bila na sedmem mestu vodilna v skupnem seštevku Nika Prevc (108,6). Ema Klinec (102,6) je bila v kvalifikacijah 11. Zmagovalka zadnje tekme v finskem Lahtiju Nika Križnar (96,1) pa je bila 15. Taja Bodlaj (79,6) je zasedla 27. mesto, Katra Komar (70,1) pa je za las ostala brez nastopa na tekmi z 41. mestom.

Sobotna posamična preizkušnja se bo začela ob 16.45. 

smučarski skoki
Sportal "Surovi izziv" in branjenje rumene majice: Časa za taktiziranje in počitek ni
Raw-Air, Oslo, kvalifikacije/prolog (Ž):

Timi Zajc
Sportal Vsak ima svoj razlog za zadovoljstvo

Kaj so Slovenke povedale pred začetkom turneje

Nika Prevc je za zdaj zanesljivo v rumenem. | Foto: Guliverimage Nika Prevc je za zdaj zanesljivo v rumenem. Foto: Guliverimage

Slovenski tabor v Skandinaviji, kjer časa za počitek ne bo, sestavljajo vodilna skakalka svetovnega pokala Nika Prevc, Nika Križar, Ema Klinec, Katra Komar in Taja Bodlaj. Sile so usmerjene v to, da Prevčeva, ki bo sploh prvič letela, rumeno majico uspešno pripelje na sklep letošnje sezone v Planico. 18-letnica ima sedem tekem pred koncem pred najbližjo zasledovalko Evo Pinkelnig 174 točk prednosti.

"Ampak ne, jaz se s tem ne bom obremenjevala in bom naredila vse, da rumeno majico obdržim do konca. Trenutno mi kaže zelo dobro. Zdaj moram samo še ohraniti zaupanje vase in zdržati do konca," pred začetkom zadnjega dela sezone pravi Prevčeva. Ob tem dodaja, da ima še dovolj svežine in da je izziv letalnice prav nič ne skrbi: "Morda imam celo malo premalo strahu za letalnico, ker res že težko čakam polete."

Rumena majica 

Nika Prevc ima v skupnem seštevku svetovnega pokala 1.105 točk, druga Eva Pinkelnig je pri 931, tretja Juki Ito pa pri 876. Nika Križnar (687) je 7., Ema Klinec (375) 16., Katra Komar (160) 25., Taja Bodlaj (47) pa 33.

V pokalu narodov so v zajetnem vodstvu Avstrijke (3.021 točk), druge Slovenke zaostajajo za 354 točk, tretje Japonke pa že za 1.145.

smučarski skoki, Zoran Zupančič
Sportal Napornih deset dni: Program še težji kot za skakalce

Križnarjeva upa, da se vrne z (osebnim) rekordom

Nika Križnar turnejo začenja na krilih zmage v Lahtiju. | Foto: Guliverimage Nika Križnar turnejo začenja na krilih zmage v Lahtiju. Foto: Guliverimage

Križnarjeva bo turnejo začela z najboljšo mogočo popotnico, v Oslo je odpotovala na krilih zmage na zadnjem prizorišču na Finskem. "Upam, da mi ostanejo občutki iz Lahtjia za na norveško turnejo, da nekako skačem najbolj sproščeno, kar se da, saj takrat pridejo najlepši skoki in rezultati. Če bom pokazala take skoke, kot sem jih tam, mislim, da bo turneja lahko res zelo dobra. Ne smem pa se preveč obremenjevati, saj me lahko hitro odnese. Ne bom si sploh zadala nekih ciljev za turnejo, predvsem si želim uživati in sproščeno skakati," pravi 23-letnica, ki pa en jasen cilj vendarle pove na glas. Poskušala ga bo uresničiti v Vikersundu. "Upam, da pade rekord, vsaj moj osebni, ki je zdaj pri 193,5 metra. Upam na vsaj 200 metrov."

Na letalnici bo veliko odvisno od žirije

Lanska zmagovalka turneje in svetovna rekorderka Ema Klinec je zaradi zdravstvenih težav izpustila nekaj tekem, a se konec februarja vrnila v tekmovalni ritem.

Ema Klinec je zadnja zmagovalka norveške turneje. | Foto: Sportida Ema Klinec je zadnja zmagovalka norveške turneje. Foto: Sportida

"Rada bi nekako ostala osredotočena na ta proces, na naloge, ki jih imam, in se prepustila temu ritmu. Želim si, da na koncu čim večkrat dvignem pesti v znak zadovoljstva. Na norveški turneji želim ostati predvsem zbrana. Dobro se počutim, tudi fizično sem stabilna, nimam kaj dodati, samo še tehnično si želim še kaj dodati, da se stvari poklopijo. To so pač skoki, ki so zelo zanimivi," pravi s 25 leti najstarejša skakalka v slovenski ekipi, o tekmah na letalnici v Vikersundu pa dodaja: "Moje mnenje je, da bo odvisno od žirije, kako bo regulirala tekmo in kako dolge polete bo pustila. To bi izpostavila kot glavni dejavnik."  

Skakalke bodo v tej sezoni na letalnici tekmovale na dveh tekmah, malega kristalnega globusa za polete (še) ne bodo podelili.

Program turneje Raw-Air:

Oslo (HS 134)

Petek, 8. marec
20.00 kvalifikacije

Sobota, 9. marec
16.45 posamična tekma

Nedelja, 10. marec
11.30 kvalifikacije
17.00 posamična tekma

Trondheim 

Torek, 12. marec (HS 105)
11.00 kvalifikacije
18.00 posamična tekma

Sreda, 13. marec (HS 138)
11.00 kvalifikacije
18.15 posamična tekma

Vikersund (HS 240)

Petek, 15. marec
10.00 trening

Sobota, 16. marec
10.00 posamična tekma

Nedelja, 17. marec
10.00 posamična tekma

Engelberg Anže Lanišek
Sportal Sveži Lanišek odpira vrata na široko
Ne spreglejte