SiolNET. Sportal Zimski športi
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ramsau, smučarski skoki, posamična tekma (ž)

Znova slovenski uspeh in zmaga Kramerjeve, Križnarjeva rekordno, a ...

1,65

termometer

Urša Bogataj | Urša Bogataj je v Ramsauu končala na tretjem mestu. | Foto: Sportida
Urša Bogataj je v Ramsauu končala na tretjem mestu. Foto: Sportida

Zmagovalka petkove tekme v Ramsauu je vodilna skakalka svetovnega pokala Marita Kramer, na drugem mestu je pristala Nemka Katharina Althaus, na tretjem pa Urša Bogataj. Slovenski ekipni uspeh sta s petim in šestim mestom dopolnili Ema Klinec in Nika Križnar. Zadnja je s finalnim skokom, dolgim 96 metrov, izenačila ženski rekord skakalnice Kramerjeve, a sta ji slabša doskoka odnesla precej točk. Do točk je prišla tudi 17. Špela Rogelj.

Smučarke skakalke so opravile z edino preizkušnjo v Ramsauu, na vrhu pa nič novega. Znova je z vso konkurenco opravila domačinka Marita Kramer, ki je na sedmi tekmi letošnjega svetovnega pokala še petič zmagala, le enkrat do zdaj ni končala na stopničkah, in sicer ko je v Nižnem Tagilu zasedla četrto mesto.

Kramerjeva je vodila že po prvi seriji, ko je pristala pri 92 metrih in imela pred najbližjo zasledovalko Nemko Katharino Althaus slabih osem točk prednosti. Ta je v finalu nekoliko skopnela, Althausovo - obe sta v finalu skočili 90 metrov - je na koncu prehitela za dobre štiri točke.

Še 3,6 točke več je zaostala trenutno najboljša Slovenka v seštevku te zime Urša Bogataj, ki je tretji položaj držala že po prvem skoku (90 metrov), v drugo pa skočila meter manj. "Na tekmi sem naredila dva dobra skoka, sem vesela. Razmere so bile kar zelo težke, veter v hrbet, sem vesela, da mi je tudi v teh razmerah uspelo sestaviti dva dobra skoka," je po četrtih stopničkah v sezoni povedala Bogatajeva.

Marita Kramer je zmagala še na peti od sedmih tekem. | Foto: Sportida Marita Kramer je zmagala še na peti od sedmih tekem. Foto: Sportida

Križnarjeva najdaljša, a sta ji doskoka odnesla dragocene točke

Na nehvaležnem četrtem mestu je končala Sara Takanaši, za njo pa sta se zvrstili Ema Klinec in Nika Križnar. Obe sta zadržali mesti iz prve serije. Križnarjeva je prav v obeh serijah skočila najdlje (93,5 metra in 96 metrov), imela kot ena od redkih pri obeh skokih malce pomoči vzgornika, a pri obeh poskusih se ji doskok ni izšel, telemarka ni bilo, tako da ji je doskok odnesel dragocene točke. S finalnim skokom, dolgim 96 metrov, je izenačila ženski rekord skakalnice Kramerjeve in prireditelje prisilila, da so za zadnjih pet tekmovalk znižali zaletno mesto.

Nika Križnar lahko obžaluje izgubljene točke ob doskokih, ki se ji nista izšla. | Foto: Sportida Nika Križnar lahko obžaluje izgubljene točke ob doskokih, ki se ji nista izšla. Foto: Sportida

"Zadovoljna sem z današnjim izkupičkom. Razmere so bile spet izjemno težke, majhna skakalnica, vsaka napaka se zelo pozna. Nekako sem danes iztržila največ in sem zadovoljna s 5. mestom. Zdaj pa v boj, da pridem spet nazaj na stopničke," je povedala Klinčeva, Križnarjeva pa je obžalovala slabša doskoka: "Povedano z enim stavkom: če bi bil telemark, bi bilo vse malce drugače. Tako pa je telemark manjkal. Rezultat je še vseeno lep, med deseterico, tega sem lahko zelo vesela. Vem, da so bili skoki trenutno na zelo visoki ravni. Žal mi je edino, da spodaj ni bilo lepega podpisa. Trudimo se za to in upam, da bo na Ljubnem kaj drugače."

Videli smo, kje so rezerve

Do točk je prišla še četrta varovanka Zorana Zupančiča. Špela Rogelj je v finalu izgubila štiri mesta in končala na 17. Preostali Slovenki, na kateri je računal v Avstriji – Katra Komar in Maja Vtič – sta obstali v kvalifikacijah.

"Po včerajšnjih kvalifikacijah, kjer smo izgubili dve tekmovalki, so bile danes štiri z lepimi uvrstitvami. Tri tekmovalke v šesterici in ponovne stopničke Urše Bogataj. S tem moramo biti zadovoljni. Videlo pa se je, kje imamo največ rezerv za naprej. Izgubljali smo preveč, kljub temu, da smo videli dva najdaljša skoka in rekord skakalnice. Da, tu so rezerve in gremo dalje na delo," pa je o nastopih menil trener Zoran Zupančič.

Kramerjeva z zajetno prednostjo

Kramerjeva je z novo zmago še povečala prednost v svetovnem pokalu. Trenutno je pri 630, druga Althausova jih ima skoraj 170 manj, Bogatajeva je ostala tretja (395), Klinčeva je napredovala na četrto mesto (360), Križnarjeva ostaja sedma (271), Rogljeva je 14. (101).

V pokalu narodov vodijo Avstrijke (1.449 točk), druge so Slovenke (1.257), tretje pa Nemke (734).

Ramsau in Hinzenbach v skupni akciji za Alpsko krono

Avstrijski organizatorji so predstavili novost, imenovano Alpska krona. Skakalka, ki bo na treh tekmah (petkove v Ramsauu in dveh februarskih v Hinzenbachu) zbrala največ točk, bo zmagovalka tako imenovane Alpske krone. Za nagrado bo prejela deset tisoč evrov. Avstrijska zveza upa, da bo Alpska krona tudi v prihodnjih sezonah del programa svetovnega pokala.

Pred Ljubnim še državno prvenstvo

Skakalke bodo imele zdaj dvotedenski tekmovalni premor v svetovnem pokalu, ta se bo konec leta nadaljeval na Ljubnem ob Savinji, kjer bodo 31. decembra in 1. januarja opravile dve preizkušnji.

Slovenke bodo 22. decembra v Planici tekmovale še na zimskem državnem prvenstvu.

Izidi, Ramsau:

 1. Marita Kramer (Avt)          261,0 (92,0/90,0 m)
 2. Katharina Althaus (Nem)      256,9 (88,5/90,0 m)
 3. Urša Bogataj (Slo)           253,3 (90,0/89,0 m)
 4. Sara Takanashi (Jap)         251,3 (90,5/88,0 m)
 5. Ema Klinec (Slo)             240,5 (88,5/84,5 m)
 6. Nika Križnar (Slo)           238,2 (93,5/96,0 m)

  . Daniela Iraschko-Stolz (Avt) 238,2 (87,0/90,5 m)
 8. Eva Pinkelnig (Avt)          227,3 (86,0/84,0 m)
 9. Thea Minyan Bjoerseth (Nor)  225,2 (89,0/83,0 m)
10. Yuka Seto (Jap)              224,3 (89,5/83,0 m)
...
17. Špela Rogelj (Slo)           207,0 (86,0/78,0 m)


Svetovni pokal, skupno (7):

 1. Marita Kramer (Avt)                  630 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)              461
 3. Urša Bogataj (Slo)                   395
 4. Ema Klinec (Slo)                     360

 5. Silje Opseth (Nor)                   336
 6. Sara Takanashi (Jap)                 302
 7. Nika Križnar (Slo)                   271
 8. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)         253
 9. Eva Pinkelnig (Avt)                  191
10. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)     157
...
14. Špela Rogelj (Slo)                   101
17. Jerneja Brecl (Slo)                   81
26. Nika Prevc (Slo)                      49
...

Preberite še:

Wisla Sportal Se bodo skakalci kmalu spet vrnili v Wislo? Maja Vtič Sportal Spremembe v slovenski moški in ženski reprezentanci Športnik leta 2021 Sportal Najboljše, kar premore slovenski šport #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin