Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2022,
18.45

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Robert Hrgota Žiga Jelar Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Lovro Kos Oberstdorf smučarski skoki

Petek, 18. 3. 2022, 18.45

2 leti, 1 mesec

oberstdorf, smučarski poleti, kvalifikacije

Odličnega Laniška prehitel le Kraft, vseh sedem Slovencev zanesljivih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Anže Lanišek | Anže Lanišek je zablestel v kvalifikacijah. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je zablestel v kvalifikacijah.

Foto: Guliverimage

Smučarski skakalci so se po svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu v tekmovalni ritem svetovnega pokala vrnili v Oberstdorfu, kjer so danes na letalnici Heini Klopfer že opravili s kvalifikacijami za sobotno posamično preizkušnjo. Vseh sedem slovenskih orlov si je priborilo sobotni nastop, najboljši med njimi pa je bil Anže Lanišek, ki ga je v kvalifikacijah premagal le izvrstni avstrijski as Stefan Kraft.

Urša Bogataj
Sportal Slovenska prevlada v kvalifikacijah, Urša Bogataj zanesljivo najboljša

Pred petkovimi kvalifikacijami na letalnici v Oberstdorfu so skakalci opravili še dva trening poleta. Sobotna tekma se bo začela ob 16. uri. Ob isti uri je predvidena tudi nedeljska tekma, pred njo bodo še kvalifikacije.

Domen Prevc je v kvalifikacijah poletel 211 metrov (190 točk), kar je zadoščalo za uvrstitev na sobotno tekmo, čeprav sam s poletom ni bil zadovoljen. Po 34 skakalcih je žirija znižala zaletno mesto s 25 na 23. Zanesljivo si je sobotni nastop priboril tudi Žiga Jelar (209,5 metra/207,5 točke), še nekoliko bolje pa se je odrezal Peter Prevc (219,5 metra/211,4 točke). Mesto na sobotni tekmi si je priboril še Lovro Kos (209 metrov/205,3 točke), ki pa je zaostal za najstarejšim Prevcem in Jelarjem, prehitel pa je najmlajšega Prevca.

Dolg "spoznavni dan", jutri v napad 

"Spet lep dan za mano na letalnici. Na treningu sem se še malce lovil s počepom, malo sem bil zategnjen, ni še steklo tako kot v kvalifikacijah, ko sem se res sprostil že v početu. Potem je steklo precej gladko in sem lahko še bolj užival v poletih," je po kvalifikacijah povedal Lanišek.

Timiju Zajcu je na treningu pred kvalifikacijami uspel polet dneva v Oberstdorfu. Poletel je kar 232 metrov. "Dan je bil zelo dolg. Začel sem zelo dobro s prvim skokom. Kvalifikacijski skok je bil malenkost slabši, tudi razmere so bile zelo težke. Do jutri se bom skušal spočiti in napasti," obljublja svetovni podprvak v poletih.

Trener Robert Hrgota je dan ocenil takole: "Prvi dan, prvi poleti so za nami. Drugačna letalnica kot v Vikersundu. Danes je bil to spoznavni dan, fantje pa so se kar dobro spoznali z letalnico. Mogoče manjše napake, a pričakovano. Do jutri to odpravimo in se pripravimo za boj.”

Timi Zajc je na prvem treningu poletel kar 232 metra. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je na prvem treningu poletel kar 232 metra. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Timi Zajc je bil nekoliko bolj zadržan kot na prvem treningu, na katerem je poletel 232 metrov, v kvalifikacijah je pristal pri 202 (201,8 točke), kar pa je bilo dovolj za zanesljivo uvrstitev na tekmo. Tik pred Zajca se je uvrstil še Cene Prevc (212 metrov/201,9 točke), izjemen polet pa je uspel Anžetu Lanišku, ki je preletel 220 metrov (221) in z 219,4 točke prevzel vodstvo. 

Laniška je hitro prehitel izvrstni Avstrijec Stefan Kraft (225,5 metra/230,7 točke), a je bil do konca kvalifikacij edini, ki mu je to uspelo. Tretje mesto je zasedel Norvežan Bendik Jakobsen Heggli (226 metrov/215,9 točke). Lanišek je tako osvojil drugo mesto, Peter Prevc je bil sedmi, Jelar in Kos deveti in deseti, Cene Prevc in Zajc 16. in 17., Domen Prevc pa 30. 

Zmagovalec kvalifikacij je Avstrijec Stefan Kraft. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalec kvalifikacij je Avstrijec Stefan Kraft. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Oberstdorf, smučarski poleti, kvalifikacije

Slovenci blesteli na treningu

V prvem skoku za trening je z 232 metri zablestel Timi Zajc in bil najboljši med vsemi. Lovro Kos je z 223 metri dosegel tretji izid prvega treninga, med oba Slovenca se je z 218 metri vrinil Avstrijec Stefan Kraft, ki pa je skočil z dve mesti nižjega zaletnega mesta (17). Peter Prevc (216 metrov) je imel sedmi, Anže Lanišek (201,5 metra) enajsti, Domen Prevc (207 metrov) pa štirinajsti izid. Cene Prevc (181,5 metra) in Žiga Jelar (167,5 metra) nista bila razpoložena. 

Na drugem treningu je Domen Prevc pristal pri 219 metrih, Žiga Jelar pa je z dve mesti višjega zaletišča (21) zmogel meter manj (218). Peter Prevc (21. zaletno mesto) je poletel 213,5 metra, Timi Zajc (21.) pa 208,5. Domen Prevc, Jelar in Peter Prevc so zasedli prva tri mesta, Zajc je bil peti.

Lovro Kos je bil z 201,5 metra enajsti, Anže Lanišek je bil v drugo s 197,5 metra skromen, prav tako tudi Cene Prevc s 193,5 metra.

Timi Zajc | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bodo imele pa tekme v Oberstdorfu in prihodnji konec tedna na Letalnici bratov Gorišek v Planici dodatno draž, saj se bodo skakalci potegovali tudi za mali kristalni globus v razvrstitvi v poletih.

Glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota je v Nemčijo torej odpeljal vse tri brate Prevc, Anžeta Laniška, Lovra Kosa, Žigo Jelarja in Timija Zajca, ki se je z minulega svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu vrnil z dvema odličjema. Z Laniškom, Domnom in Petrom Prevcem je postal ekipni svetovni prvak, na posamični tekmi pa je osvojil srebro.

Prav Zajc bi lahko bil tudi glavno slovensko orožje za zmago na letalnici Heini Klopfer, saj je prav tu poletel do krstne in zdaj še edine zmage v svetovnem pokalu. Vsega 18 let je bil star leta 2019.

"Osvojiti je mogoče še marsikaj" Robert Hrgota bo v Nemčiji računal na sedmerico letalcev. | Foto: Sportida Robert Hrgota bo v Nemčiji računal na sedmerico letalcev. Foto: Sportida

"Po eni strani gremo v Nemčijo sproščeno, po drugi strani pa želim, da so fantje še naprej tako motivirani, kot so bili za Vikersund, ker je mogoče doseči še kar precej stvari, mali kristalni globus v poletih, izboljšati skupno uvrstitev, v pokalu narodov smo 350 točk za tretjim mestom, a tudi to je lahko nek zagon. Ciljev, etap je ostalo še veliko. Pet tekem, pet zmagovalnih odrov. Za vsakega posameznika je tudi to lahko nek cilj. Želja je lahko zelo veliko, zdaj je pomembno, da smo z glavo pri stvari in nadaljujemo v tem ritmu, kot smo bili v Vikersundu," je pred potjo v Oberstdorf dejal Hrgota, ki upa, da bodo njegovi izbranci zadržali fokus še zadnjih deset dni, v katerih je mogoče odkljukati še kakšen cilj. 

Zaključek svetovnega pokala bo zanimiv še z vidika boja za veliki kristalni globus, za katerega se potegujeta Japonec Rjoju Kobajaši (1.478 točk) in Nemec Karl Geiger (1.420). Štiri preizkušnje pred koncem ju loči vsega 58 točk. Med prvo deseterico svetovnega pokala sta dva Slovenca, Lanišek je sedmi, Cene Prevc pa deveti.

Preberite še:

smučarski skoki
Sportal "Mi imamo več Ferrarijev, ki se jih je usmerilo v pravo smer"
Urša Bogataj
Sportal Dvojna slovenska zmaga v Oberhofu! Bogatajeva pred Križnarjevo.
Špela Rogelj
Sportal Čustven dan prve Slovenke z zmago v svetovnem pokalu
svetovno prvenstvo v poletih Anže Lanišek Timi Zajc Peter Prevc Domen Prevc
Sportal Robert Hrgota ponosen, a opozarja, da je treba ostati na realnih tleh
Sportal Prevlada, ki jo bo težko ponoviti
Cene Prevc
Novice Cene Prevc pred Planico: Smo kot sardine v konzervi #intervju
Ne spreglejte