Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
27. 11. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

Kuusamo Ruka Domen Prevc Anže Semenič Bor Pavlovčič Tilen Bartol Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 27. 11. 2020, 9.00

3 leta, 5 mesecev

Notranji boj v slovenski skakalni reprezentanci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil v Wisli s šestim mestom najboljši slovenski skakalec. | Foto Sportida

Anže Lanišek je bil v Wisli s šestim mestom najboljši slovenski skakalec.

Foto: Sportida

Pred slovenskimi skakalci je naslednja postojanka svetovnega pokala. Predvidevajo, da se bo v Ruki forma dvignila, kajti domače svetovno prvenstvo v poletih v Planici se nezadržno približuje. Prav zato bo zanimivo spremljati razmerje moči med posamezniki, ki si poskušajo zagotoviti vstopnico za prvi vrhunec sezone.

Nekako je že tradicionalno, da skakalnica v Ruki slovenskim skakalcem ugaja. Čeprav je na finski napravi veter velikokrat tisti, ki kroji razplet pri vrhu, pa ima na to skakalno središče lepe spomine kar nekaj naših orlov.

Primož Peterka je zmagal dvakrat, nasledil ga je Robert Kranjec, ki zdaj pomaga pri izdelavi skakalnih dresov, Domen Prevc je bil uspešen pred štirimi leti, Jernej Damjan pa pred tremi.

Andreas Widhoelzl
Sportal Koronavirus ustavil glavne avstrijske adute

Nepredvidljiva Ruka večkrat po slovenskih notah

Zadnjih dveh ne bomo videli na delu ta konec tedna, saj njuna forma še ni prava. A prihaja iz Planice spodbudna novica, da najmlajši od bratov Prevc napreduje v formi, kar je ob pogledu na svetovno prvenstvo v poletih na Letalnici bratov Gorišek, ki bo med 10. in 13. decembrom, dober podatek.

Peter Prevc je bil lani po prvi seriji Ruke drugi, nato se je v drugi že veselil tretjega mesta, na koncu pa je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. | Foto: Sportida Peter Prevc je bil lani po prvi seriji Ruke drugi, nato se je v drugi že veselil tretjega mesta, na koncu pa je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Foto: Sportida

Ker se bo karavana takoj po Ruki s čarterjem selila v Nižni Tagil, ne bo nastopil na nobeni tekmi svetovnega pokala, pričakujemo pa lahko, da bo dobil mesto v ekipi, saj je med najboljšimi letalci na svetu.

Z zmago sta se lani v Ruki spogledovala tudi Timi Zajc in Peter Prevc. Po prvi seriji sta bila soseda na prvem in drugem mestu. Mlajši je v drugo padel na osmo mesto, Prevc pa zaradi diskvalifikacije, ki je bila posledica nepravilnega dresa, ostal brez odra za zmagovalce, na katerem je nato pristal Anže Lanišek.

Anže Lanišek
Sportal Prvi mož stroke ni bil zadovoljen, a upa na takojšen zasuk

Ista sedmerica vse do Planice, nato pa ...

Tudi letos računata, da se bosta dvignila na tej napravi, potem ko se v Wisli na posamični tekmi tudi zaradi slabšega vetra nista proslavila (23. in 30. mesto). Zato pa se je na Poljskem spet izkazal Lanišek. Lanskemu drugemu je pretekli konec tedna dodal šesto mesto. Pred finalno serijo je imel celo najboljše izhodišče, vendar mu ga ni uspelo kronati s premierno zmago v svetovnem pokalu, na katero še čaka.

Timi Zajc se je lani v Ruki spogledoval z zmago, potem ko je po prvi seriji vodil. Na koncu je pristal na osmem mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc se je lani v Ruki spogledoval z zmago, potem ko je po prvi seriji vodil. Na koncu je pristal na osmem mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z 20. mestom je presenetil Bor Pavlovčič, medtem ko se Žiga Jelar, Tilen Bartol in Anže Semenič niso proslavili. A bodo morali konkretno zavihati rokave, saj jih čaka interna tekma za vstopnice za prvenstvo v Planici.

Markus Eisenbichler
Sportal Nemško zmagoslavje, Lanišek Wislo zapušča zelo zadovoljen

Prosti le še dve mesti?

Glavni trener Gorazd Bertoncelj bo lahko v reprezentanco vključil šest mož. Jasno je, da to mesto že imajo zagotovljeno Peter Prevc, Zajc in Lanišek. Pričakovati je mogoče, da ga bo dobil tudi Domen Prevc, kar pomeni, da sta na voljo le še dve mesti, kandidatov pa je kar nekaj.

Domen Prevc nabira skakalne kilometre v Planici. | Foto: Sportida Domen Prevc nabira skakalne kilometre v Planici. Foto: Sportida

V Ruki, Nižnem Tagilu in verjetno na treningu v Planici na Bloudkovi velikanki bo postalo jasno, komu bo zaupal prvi mož stroke v naši izbrani vrsti. Dodatno sito bo nato uradni trening na Letalnici bratov Gorišek, saj lahko v kvalifikacijah nastopijo le štirje skakalci iz posamezne države. V Oberstdorfu leta 2018 je bila Slovenija izjema s petimi, saj ji je dodatno mesto pripadlo zaradi naslova prvaka Petra Prevca iz leta 2016 na avstrijski letalnici na Kulmu.

Peter Prevc
Sportal V Wisli zmagali Avstrijci, Slovenci izgubili boj za peto mesto z Japonci

Program v Ruki

Petek
18.45, kvalifikacije

Sobota
18.30, posamična tekma

Nedelja
17.30, posamična tekma

Ne spreglejte