Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
24. 11. 2023,
11.00

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Ruka Anže Lanišek Anže Lanišek

Petek, 24. 11. 2023, 11.00

5 mesecev, 2 tedna

Pogovor z Anžetom Laniškom

"Nobene stvari v življenju ne moreš izsiliti" #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Anže Lanišek | Anže Lanišek bo tudi v novi sezoni igral pomembno vlogo v svetovnem pokalu. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek bo tudi v novi sezoni igral pomembno vlogo v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Pretekla zima je bila za slovenskega skakalca Anžeta Laniška najboljša v karieri. A se nima namena ustavljati. Ženejo ga še višji cilji, zato je v pripravljalnem obdobju z razlogom temelje dvigoval na višjo raven.

Ruka
Sportal Kaj vse v novi zimi čaka skakalce?

Tretje mesto v svetovnem pokalu, tretje mesto na novoletni turneji, tretje mesto na norveški RAW Air turneji, tretje mesto v razvrstitvi poletov, zlata ekipna medalja in bronasta na mešani tekmi na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici so bera Anžeta Laniška v zadnji sezoni.

Povrhu vsega se je veselil štirih zmag v svetovnem pokalu, v karieri jih ima tako pet. Od tega je do dveh skočil v Ruki, ki bo letos po daljšem času spet uvodno prizorišče svetovnega pokala. Bi morda že na prvi tekmi nove sezone, ki se začne z današnjimi kvalifikacijami, oblekel rumeno majico vodilnega? "Če se zgodi, se zgodi. Nobene stvari v življenju ne moreš izsiliti. Lepo po vrsti je treba iti. Uživati moram v tistem, kar najraje delam," odgovarja slovenski skakalec.

Peter Prevc
Sportal "S kakšnimi zakoni nismo zadovoljni, a jih moramo upoštevati"

"Sem Anže Lanišek in rad kompliciram"

"Sproščeno je. Vse bolj lahkotnega se počutim. Z opremo se je lepo izšlo – smuči, dresi. Začenjam kar pomirjeno," je pred vstopom v zimo dejal član SSK Mengeš. O tem, kaj so spremembe pri opremi prinesle zanj, je dal vedeti: "Veliko nepotrebnega obremenjevanja. Včasih bi bilo bolje, če bi vse vzel bolj z lahkoto. Sem Anže Lanišek in rad kompliciram. Zdaj lepo teče in se že veselim."

V fazi priprav je veliko delal na sebi, saj si želi, da bi se uspešno skakanje nadaljevalo tudi v prihodnje. Iz leta v leto raste, postaja konstanten, zato se tekmeci vseskozi ozirajo za njim: "Po uspehih si na določeni ravni. Če želiš več, moraš osnovo dvigniti na višjo raven. Vedno želim biti najboljši. Vse aspekte je treba izboljšati."

smučarski skoki, Timi Zajc
Sportal "Na koncu ne moreš z glavo skozi zid. Za ta uspeh ni neke formule."

Delovati kot otrok

V skakalnem svetu sta ključna sproščenost in mirna glava, česar se skakalci zelo dobro zavedajo. Pomembno je, da so v sebi pomirjeni. Ali Žaba, kot ga kličejo, v zadnjih letih ob vseh uspehih bolj uživa kot takrat, ko mu ni šlo po željah? "Vseskozi uživaš. Pridejo trenutki, ko si v krču. Ko ti ni najbolje. Takrat je malce več komplikacij. Začeti moraš na novo. Najti gumb, da začneš spet delovati kot otrok, ko sem prišel na trening in sem želel le skakati."

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Z današnjimi kvalifikacijami v hladni Ruki se bo torej začela nova sezona smučarskih skokov, v soboto in nedeljo pa se bodo nato skakalci potegovali za prve točke in zmage na posamičnih preizkušnjah.

Spored Ruka

Petek
16.00, kvalifikacije

Sobota
16.15, posamična tekma

Nedelja
14.50, kvalifikacije
16.15, posamična tekma

Žiga Jelar
Sportal "Kot bi iskal iglo v senu"
Domen Prevc
Sportal Interni pritisk med slovenskimi skakalci dobrodošel
Ne spreglejte