Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
16.45

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Ruka Domen Prevc

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 16.45

5 mesecev, 2 tedna

Interni pritisk med slovenskimi skakalci dobrodošel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Domen Prevc | Domen Prevc bo del slovenske peterice, ki bo ta konec tedna nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v Ruki. | Foto Sportida

Domen Prevc bo del slovenske peterice, ki bo ta konec tedna nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v Ruki.

Foto: Sportida

Pred slovenskim smučarskim skakalcem Domnom Prevcem je sezona, polna izzivov in priložnosti. Glede na letalske sposobnosti bo eden od vrhuncev zagotovo svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, a se zaveda, da je njegov nastop vse prej kot samoumeven, saj je konkurenca znotraj slovenske reprezentance zelo močna.

Pred začetkom nove sezone ta konec tedna v Ruki ima Domen Prevc razlog za optimizem. Skupaj s strokovnim vodstvom so v dolgih pripravah naredili vse potrebno pred vstopom v novo zimo: "Forma je dobra, z opremo sem se dobro ujel. Imam kakšne prebliske. Manjka mi le še to, da bi izvajal res vrhunske skoke na treningih. V Ruko grem s pozitivno mislijo, da imam še dosti rezerve."

Robert Hrgota
Sportal Selektor razgrnil karte in naznanil imena #video

Kako dobro pripravljeni so slovenski orli, bomo dobili odgovor že čez nekaj dni – kvalifikacije bodo v petek, posamični tekmi pa v soboto in nedeljo. Glede konkurence je priznal, da ni dosti informacij, hkrati pa izpostavil, da je bil v pripravljalnem obdobju fokus na lastnih pripravah, treningih. Poletne tekme so bile zanj bolj del pripravljalnega obdobja, vendar je zdaj v svetovnem pokalu odločen pokazati, kaj zmore v hladnejših temperaturah.

Ruka je zanj super prizorišče

Slovenija bo na uvodu nastopila s petimi skakalci: ob Domnu še Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc in Žiga Jelar. Kvote so se za letošnjo zimo zmanjšale za eno mesto, bo pa lahko vsaka nacija v posamezni periodi z dobrimi nastopi skakalcev na tekmah celinskega pokala dobila dodatno vozovnico za svetovni pokal.

Planica Domen Prevc | Foto: Reuters Foto: Reuters

Domen omejenost s kvotami vidi kot dodatno motivacijo, ki prinaša pritisk in tekmovalnost: "Po eni strani je dobrodošlo, da imaš dodatno motivacijo, pritisk. Če ne boš dober, boš šel domov, spakiral in se jokal na celinskem pokalu."

Spored Ruka

Petek
16.00, kvalifikacije

Sobota
16.15, posamična tekma

Nedelja
14.50, kvalifikacije
16.15, posamična tekma

Ruka, prva postojanka v novi sezoni, je prizorišče, ki ga zelo navdihuje. Pred sedmimi leti je v tem finskem skakalnem prizorišču že zmagal, skupaj pa ima v svetovnem pokalu pet zmag: "Ruka je super prizorišče. Ugoden veter, velika skakalnica, mraz prinašajo užitek. To je pika na i, da mi takšne skakalnice bolj ugajajo."

Eva Pinkelnig
Sportal Smola zmagovalke lanske zime

Glede zagozd nima težav, ker mu že prej niso prinesle nič pozitivnega

Medtem ko so se pojavile spremembe pri opremi, kot so skrajšane zagozd, Domen izpostavlja, da to njega ni bremenilo, saj mu zagozde že v preteklosti niso prinesle želenega napredka. "Velikokrat sem testiral zagozde, a so mi prinesle veliko več minusa in veliko več težav, tudi če sem jih testiral pol meseca, mesec. Ni bilo vidnega napredka. Videti je, da to pri meni ne deluje in jih ne potrebujem. Pri meni je to prej deficit."

Planica Domen Prevc | Foto: Reuters Foto: Reuters

O tem, ali ga že srbi začetek sezone, pa je še pristavil: "Čakaš, da pride datum. Pilimo zadnje stvari, šivamo zadnje drese, dela jih Robert Kranjec. Da bi komaj čakal, kot sem kot otrok na Miklavža, tega pa ni več."

Iztok Pergarec
Sportal Tragično slovo planiškega velikana
Ne spreglejte