Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 11. 2020,
14.07

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

svetovni pokal Levi Neja Dvornik Ana Bucik Meta Hrovat Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Četrtek, 19. 11. 2020, 14.07

3 leta, 5 mesecev

SVETOVNI POKAL V LEVIJU

Mikaela Shiffrin se vrača na veliki oder

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin se vrača. | Foto Sportida

Mikaela Shiffrin se vrača.

Foto: Sportida

Z dvojnim slalomskim programom v Leviju, ki se ga bodo udeležile tudi Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik, se v karavano svetovnega pokala po skoraj desetih mesecih vrača trikratna zmagovalka skupnega seštevka Mikaela Shiffrin.

V švedskem smučarskem taboru se je ob selitvi na Finsko prižgal covidni alarm, potem ko je bil trener Christian Thoma pozitiven na novi koronavirus. V taboru "treh kron" zatrjujejo, da so vsi preostali člani strokovnega štaba in tekmovalke na čelu z eno od favoritinj Anno Swenn-Larsson negativni.

Anna Swen Larsson
Sportal Koronska rdeča luč za Švedinje

Z negativnimi rezultati obveznih testiranj so prek Züricha v Levi, kjer bosta ob koncu tedna na sporedu uvodna ženska slaloma nove sezone, že pripotovale tudi slovenske tekmovalke. Za točke med laponskimi količki se bodo potegovale tri smučarke, ki prihajajo iz treh različnih delovnih ekip – Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik.

Tristo dni od zadnje tekme, na kateri je slavila že 66. zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Gulliver/Getty Images Tristo dni od zadnje tekme, na kateri je slavila že 66. zmago v svetovnem pokalu. Foto: Gulliver/Getty Images Tristo dni čakanja

V središču pozornosti pa bo v soboto predvsem Mikaela Shiffrin. Pa ne le zato, ker je Američanka dobila zadnji dve slalomski preizkušnji v Leviju in skupno v zadnjih sedmih letih kar štiri, temveč zaradi dolgo pričakovane vrnitve v karavano svetovnega pokala.

Prav v soboto bo minilo okroglih 300 dni od njenega zadnjega nastopa. V Banskem je 26. januarja dobila superveleslalomsko preizkušnjo. Nekaj dni zatem je v tragični delovni nesreči umrl njen oče Jeff, zato se je umaknila v ZDA. Tekmovalno vrnitev ji je nato preprečil predčasen konec sezone, oktobrski veleslalom v Söldnu pa je izpustila zaradi bolečin v vratu.

Ana Bucik
Sportal Slabih dni je vedno manj

Po petega jelena

Rudolph, Sven, Mr. Gru in Ingemar so imena jelenov, ki jih je svojim simboličnim živim nagradam ob zmagah v Leviju izbrala Shiffrinova. Kandidatka za zmago, 100 točk, 120 tisoč švicarskih frankov in novega jelena bo 25-letna Američanka kljub negotovosti po dolgotrajni odsotnosti tudi tokrat. Ne le enkrat, temveč dvakrat, saj bosta tokrat na sporedu kar dve tekmi, nedeljska zaradi ločitve moške in ženske karavane.

Zmagovalke tekem v Leviju kot simbolično nagrado vselej prejmejo tudi severnega jelena. Mikaela Shiffrin ima v tamkajšnji farmi v lasti že kar štiri. | Foto: Getty Images Zmagovalke tekem v Leviju kot simbolično nagrado vselej prejmejo tudi severnega jelena. Mikaela Shiffrin ima v tamkajšnji farmi v lasti že kar štiri. Foto: Getty Images

Na zadnjih dveh slalomih svetovnega pokala je bila sicer Shiffrinova druga in tretja. Tako je bila prvič po letu 2017 "poražena" na kar dveh zaporednih tekmah. Če izvzamemo dva odstopa v Lenzerheideju in Zagrebu, pa pridemo do podatka, da je v šestih letih na kar 41 zaporednih tekmah, na katerih je prišla v cilj, stala na stopničkah, od tega kar 34-krat na najvišji.

Američankina slalomska izjemnost, ki jo dopolnjujejo še šest malih globusov, olimpijsko zlato in štirje zaporedni naslovi svetovne prvakinje, je še toliko bolj fascinantna ob upoštevanju dejstva, da je vmes dodobra dopolnila svojo tekmovalno ponudbo ter slavila zmage še v vseh preostalih disciplinah, kot prva v zgodovini tudi v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, kombinaciji in paralelni preizkušnji.

Slovaška "grožnja"

Je pa Shiffrinova pred umikom vendarle naletela tudi na več kot dostojno tekmico. Gre za izjemno Slovakinjo Petro Vlhovo, ki je lani v Leviju po najboljšem času prve vožnje resda odstopila, a je nato nanizala pet zaporednih uvrstitev na prvi dve mesti. Še posebej sanjski je bil zanjo januar, ki ga je kronala s tremi zmagami v nizu, v Kranjski Gori resda brez ameriške tekmice, ki pa jo je pred tem ugnala v Zagrebu in Flachauu.

Petra Vlhova je sezono odprla s tretjim mestom v Söldnu. | Foto: Sportida Petra Vlhova je sezono odprla s tretjim mestom v Söldnu. Foto: Sportida

Novo sezono je 25-letna Slovakinja odprla s tretjim mestom na veleslalomu v Söldnu, ob osredotočanju na slalom pa se je varovanka trenerja Livia Magonija ob koncu preteklega tedna udeležila dveh FIS-tekem v Suomu v bližini Levija in deklasirala neizkušeno konkurenco. Obakrat je namreč prvo zasledovalko prehitela za več kot štiri sekunde in pol.

Čeprav je poleti veliko trenirala tudi hitri disciplini, pa slalom ostaja njen zaščitni znak in baza moči. In čeprav še zdaleč ne gre odpisati preostalih tekmic na čelu z Wendy Holdener, gre v soboto in nedeljo znova pričakovati slovaško-ameriški spopad, ki je še posebej zanimiv tudi zaradi različnih slogov tekmovanja.

Zelena luč za prihajajoče tekme

Z ženskima preizkušnjama v Leviju naj bi smučarska sezona vendarle vstopila v stabilnejši tekmovalni urnik. Pri Mednarodni smučarski zvezi so namreč pred dnevi prižgali kar nekaj zelenih luči za prihajajoča tekmovanja. Tako sta potrjeni prestavljeni paralelni preizkušnji za oba spola, ki ju bo Lech v Avstriji gostil 26. in 27. novembra. Kljub slabi epidemiološki sliki in zaostrenim ukrepom je zdaj potrjen tudi francoski paket tekem. Val d'Isere bo naprej gostil dva moška veleslaloma (5. in 6. 12.), en teden pozneje še prvi dvojček hitrih disciplin, 16. in 20. 12. pa še ženski superveleslalom in smuk. Vmes bo 12. in 13. decembra Courchevel gostil dva veleslaloma za dekleta.
Drago Grubelnik
Sportal Slovenska smučarska tragedija, ki je sprožila akcijo
Hansi Hinterseer
Sportal Zvezdniško življenje smučarskega "šlager" pevca
Boštjan Kline
Sportal Smukaški zvonec zadnje priložnosti
Meta Hrovat
Sportal Meta Hrovat na stopničkah pred hrvaško senzacijo
Žan Kranjec
Sportal Slovenski smučarji ostajajo brezdomci
Meta Hrovat
Sportal Oteženo oblikovanje "nove" Mete Hrovat
Ne spreglejte