Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
15. 5. 2020,
10.20

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec Meta Hrovat

Petek, 15. 5. 2020, 10.20

3 leta, 11 mesecev

META HROVAT NA KANINU

Meta Hrovat še brez ključnih odgovorov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Meta Hrovat | Če ne bo sprememb, Meto Hrovat od prve tekme nove sezone loči še 162 dni. | Foto Getty Images

Če ne bo sprememb, Meto Hrovat od prve tekme nove sezone loči še 162 dni.

Foto: Getty Images

"Iz manj bomo morali narediti več," razmišlja na začetku treningov na Kaninu, kamor se je preselila v družbi Ilke Štuhec, veleslalomska prvokategornica Meta Hrovat. Ob tem se zaveda, da je zaradi močno ohromljenega športa odprtih vprašanj precej več, kot običajno, o svojem reprezentančnem statusu pa še ne želi govoriti. 

"Treba je izkoristiti, če imamo to možnost," ob vrnitvi na sneg ne skriva nasmeha najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat, ki je v zadnjih dveh mesecih stala le na turnih smučeh. V sredo si je kar v jedilnici restavracije na Kaninu postavila šotor kot začasno prebivališče. S treningi naj bi ob pomoči snežnih sani namreč zaradi pomladnih temperatur in sonca, ki se po vzhodu upre na smučišče, začenjala že ob 5.30, torej krepko pred zagonom gondole. Skupaj z Ilko Štuhec, katere štab je bil tudi gonilna sila kaninske "smučarske telovadnice", upa predvsem na jasne noči, a vremenska napoved vsaj za konec tedna ni ugodna.

"Ne bom prehitevala"

"Ti treningi so namenjeni predvsem tehniki in pridobivanju občutkov. Veliko smo se pogovarjali o mojih napakah, predvsem tistih, iz minule sezone. Zdaj je najboljši čas za ukvarjanje s temi težavami. Začela sem z vajami. Ne bom prehitevala dogodkov. Iz dneva v dan. Najprej moram zares začutiti smuči, nato grem lahko naprej," umirjeno pripoveduje dvakratna mladinska svetovna prvakinja v slalomu in aktualna veleslalomska prvokategornica, ki jasnega terminskega načrta za delo na Kaninu nima, a upa na zajetnejše število smučarskih dni.

Iz manj narediti več

Moški del reprezentance bo z vrnitvijo na sneg po vsej verjetnosti počakal do junija, ko naj bi bilo mogoče treniranje v Avstriji. V preostalem delu ženske ekipe pa ne izključujejo niti kaninske vadbe. Kot na dlani je, da bo letošnje pripravljalno obdobje zaradi koronavirusa precej drugačno. Brez južne poloble in z veliko evropske improvizacije.  "Letošnja sezona bo zanimiva. Treba se bo znajti in iz manj narediti več. Še toliko bolj pomembno bo, kdaj in kako trenirati. V takšnih situacijah se pokaže, da je treba biti trmast in delati največ v danih pogojih," razmišlja Hrovatova.

Najboljša sezona, toda …

Za 22-letno Kranjskogorčanko je sicer statistično najboljša sezona v karieri, v kateri je osvojila 279 točk, zasedla deveto mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala in ostala med najboljših 25 v veleslalomu, vrhunec pa je dosegla s tretjim mestom v Kranjski Gori. A ker je pred tem premagala zdravstvene težave, ki so jo omejevale, obenem pa ni skrivnost, da meri proti samemu vrhu, zgolj s točkovnim napredkom ni bila zadovoljna. Pogrešala je predvsem večjo tekmovalno stabilnost.

Brez poglavitnih odgovorov

Smučarskih aktivnosti na Kaninu se je lotila v lastni režiji oziroma v sodelovanju z Ilkinim taborom. Kakšen bo protokol njenega dela v poletnem pripravljalnem obdobju in nato tudi reprezentančni status med sezono, pa, vsaj uradno, še ni znano. Ob vrnitvi na sneg ni želela govoriti o morebitnem delnem umikanju od reprezentančnih sotekmovalk oziroma o oblikovanju ekipe znotraj ekipe, o čemer se v smučarskih kuloarjih govori že nekaj časa. Do dokončnega dogovora s Hrovatovo ter predvsem do uradne potrditve tekmovalnih ekip in trenerske piramide pa dogajanja ne komentirajo niti pri Smučarski zvezi Slovenije.

Okužba v avstrijskem taboru

Še na precej višji ravni lahko te dni na domačih ledenikih trenirajo avstrijski smučarji, ki so se na sneg vrnili že v začetku meseca. Vodstvo reprezentanc je ob tem uvedlo stroge varovalne ukrepe, ki pred začetkom vadbe vključujejo tudi testiranja na novi koronavirus. Kot poročajo avstrijski mediji, je bil rezultat pri enem od tekmovalcev pozitiven, zato ga je pot namesto na ledenik vodila v domačo karanteno. V avstrijski ekipi imena smučarja seveda ne bodo razkrili. 
Meta Hrovat
Sportal Smučarska zmaga: kdor čaka, dočaka
Sportal V slovo pomahala še velika tekmica Tine Maze
Mikaela Shiffrin
Sportal Nič ni samoumevno: velike smučarske spremembe?
Boštjan Kline
Sportal Boštjan Kline bo segel v žep in vztrajal
Miha Hrobat
Sportal Ne bi vztrajal, če se ne bi videl z olimpijsko kolajno
Msrtin Čater
Sportal S kritikami se bo spopadel kot oče

 

Ne spreglejte