Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
1. 12. 2018,
0.54

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Lindsey Vonn svetovni pokal Lake Louise Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sobota, 1. 12. 2018, 0.54

5 let, 4 mesece

Ameriško presenečenje:

Lindsey Vonn se bo poslovila v Lake Louiseu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Lindsey Vonn | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Lake Louise. To je moja najljubša proga. Ne morem se sprijazniti s tem, da na njej ne bi več nastopila," je podaljšek kariere na začetek prihodnje sezone napovedala ameriška smučarska diva Lindsey Vonn, ki bo torej smuči v kot postavila čez natančno eno leto.

LAKE LOUISE
Sportal Uspešna vrnitev Ilke Štuhec, zmaga je šla v Avstrijo

Ne glede na to, kaj vse se bo ob koncu tega tedna zgodilo v Lake Louiseu, bo z naskokom najuspešnejša tekmovalka v tem kanadskem smučarskem središču ostala Lindsey Vonn. Dovolj namreč pove podatek, da je na olimpijski progi v Alberti dosegla kar 18 zmag. Letos zaradi nedavne poškodbe kolena (udarnina in nateg vezi) ne nastopa.

V petek ni ukradla šova 29-letni Avstrijki Nicole Schdimhofer, ki je prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Tudi njeni partnerici na stopničkah, Švicarka Michelle Gisin in Nemka Kira Weidle, sta lahko nemoteno uživali v svojih najboljših smukaških predstavah v karieri. Čustveno osebno zmago pa je z vrnitvijo in šestim mestom dosegla tudi Ilka Štuhec. Vseeno pa si je Vonnova kar z domačega kavča vzela nekaj minut slave.

"Vrnila se bom!"

Ameriška zvezdnica je namreč na novoustanovljenem kanalu na YouTubu objavila čustven videozapis, v katerem je prvič javno prikazala nedavni padec v Copper Mountainu, zaradi katerega je zamaknila vstop v sezono. Obenem pa je priznala, da je zaradi izpuščenega Lake Louisea veliko prejokala.   

Vztraja, da je sezona 2018/19 njena zadnja v dolgi in uspešni karieri. Toda … Ker se želi posloviti od ključnih postaj svetovnega pokala, se namerava na začetku sezone 2019/20 vendarle udeležiti tudi tekem v Lake Louiseu. Tako bi kariero zaključila kar na svoji najljubši tekmi. Decembra 2019.

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vseeno ji je, kaj pravijo ljudje

"Morda se za druge sliši zmedeno, a zame je vse skupaj smiselno. Če bom zdrava, se bom vrnila in smučala," pravi Vonnova in dodaja: "Lake Louise je zame nekaj posebnega. Veliko mi pomeni, da mu nekateri domačini pravijo kar Lake Lindsey. Ustvarila sem poseben odnos z otroki tukaj. Želim deliti to izkušnjo z njimi, z vsemi navijači. Želim še enkrat stati na štartu. Želim se še enkrat podati na progo, četudi ne bi bila v boju za zmago."

"Vem, ljudje bodo rekli: 'Pa saj si se že poslovila!' Vseeno mi je. To želim storiti zase. To je pomen zadnje sezone. Želim zadnje spomine, zadnje fotografije. Poškodba mi je to preprečila. Če se ne bi še enkrat podala s štarta, bi to obžalovala do konca življenja. To mi veliko pomeni," pravi Američanka, ki naj bi se sicer v "beli cirkus" vrnila v nekaj tednih.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn in njeno desetletje bolečin, zlomov …

Ne gre za rekord

Spomnimo, najboljša ameriška alpska smučarka vseh časov ima na svojem računu trenutno 82 zmag. Absolutni rekorder v zgodovini svetovnega pokala Ingemar Stenmark jih ima 86. Že večkrat je dejala, da je to njen izziv. A napoved vrnitve v Lake Louise po njenih besedah nima prav veliko skupnega z lovom na rekord.

"Najlepše bi bilo, če bi rekord podrla že letos in potem to niti ne bi bilo vprašanje. Ne, ne gre za rekord. Sicer pa niti ne želim, da ta rekord določa raven uspešnosti moje kariere. Rekord me ne bo zaznamoval. Ponosna sem na doseženo," še dodaja večkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Tina Robnik
Sportal Tina Robnik znova na smučeh
Ilka Štuhec
Sportal "Ilka ne bo zmagovala na račun nesreče drugih"
Estelle Alphand
Sportal Poškodbam v "belem cirkusu" ni videti konca
Ne spreglejte