Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2021,
13.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

27

Natisni članek

Vili Črv Janez Lampič Anamarija Lampič Anamarija Lampič Tour de Ski smučarski tek

Petek, 1. 1. 2021, 13.47

3 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, sprint v prosti tehniki

Po odločitvi tekmovalne žirije je Lampičeva padla na 6. mesto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

27

Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je uvodne kvalifikacije letošnje novoletne turneje začela s 6. mestom.  | Foto Guliverimage/Getty Images

Anamarija Lampič je uvodne kvalifikacije letošnje novoletne turneje začela s 6. mestom.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Anamarija Lampič, naša najboljša tekačica na smučeh, je v švicarskem Müstairju, kjer poteka uvodna tekma novoletne turneje v teku na smučeh, sprva osvojila drugo mesto. Pozneje se je tekmovalna žirija odločila, da je naša tekmovalka na progi naredila napako in tekmovanje končala na šestem mestu. Lampičeva je izrazila razočaranje nad odločitvijo Fis, slovenski tabor pa je napovedal pritožbo.

Sporen trenutek, ko naj bi naša tekmovalka ovirala Švicarko.

Oviranje Švicarke pri prehitevanju V slovenski ekipi je bila po odločitvi žirije zagotovo slaba volja. | Foto: Peter Podobnik/Sportida V slovenski ekipi je bila po odločitvi žirije zagotovo slaba volja. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ko je že vse kazalo na popolni slovenski dan, je tekmovalna žirija odločila, da je naša Anamarija Lampič v finalu nepravilno ovirala švicarsko tekmovalko Nadine Faehndrich, ki je na zadnjem spustu padla in s tem zapravila možnost za visoko uvrstitev. S tem so naši tekmovalki vzeli drugo mesto in jo potisnili na zadnje, šesto mesto v finalu. Za isto prehitevanje se je Lampičeva odločila tudi v polfinalu, a takrat je bilo po mnenju žirije vse v redu. Na koncu je zmagala Švedinja Linn Svahn, druga je bila Američanka Jessica Diggins, tretja pa Švedinja Frida Karlsson.

Petindvajsetletna tekmovalka Valburge tako ostaja pri dveh posamičnih stopničkah v tej sezoni. V Davosu je bila druga, potem ko je v nemškem Dresdnu osvojila tretje mesto. Lampičeva pa ima tretje mesto tudi iz ekipnega sprinta, ko sta z Evo Urevc zasedli tretje mesto.

Lampičeva jezna na Fis

"Danes sem se res počutila dobro, tudi tekla sem suvereno. Taktika je bila vrhunska od kvalifikacij naprej do finala. Vem, da sem si to drugo mesto čisto zaslužila! Po tekmi pa so prišli do mene z informacijo, da sem na šestem mestu, da sem ovirala Švicarko, ampak jaz zase lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Jaz ne morem gledati kaj se potem dogaja za mano. Ni bilo nobenega dotika, Mednarodna smučarska zveza (Fis) me je zelo razočarala. Mislim, da me je Fis danes kar dobro razjezila, to jezo pa bom skušala pokazati tudi jutri na tekmi," je bila jezna Lampičeva.

V polfinalu je bilo napeto vse do konca

V prvi polfinalni skupini, v kateri je nastopila Lampičeva, smo lahko videli izjemno napet boj do konca. Naša tekmovalka je vseskozi tekla na tretjem mestu, proti koncu ji je uspelo izjemno prehitevanje na spustu in se na ta način prebila na drugo mesto. Za tem smo gledali izjemni ciljni sprint treh tekmovalk. Za prvi dve mesti so se udarile Nadine Faehndrich, Maja Dahlqvist  in Lampičeva. Anamarija je bila na koncu zasedla drugo mesto in se neposredno uvrstila v veliki finale.

Eva Urevc je tekmovanje končala v četrtfinalu. | Foto: SZS Eva Urevc je tekmovanje končala v četrtfinalu. Foto: SZS Lampičeva v polfinale brez težav, Urevčeva izpadla

Anamarija Lampič je nastopila v drugi četrtfinalni skupini. Naša najboljša tekačica se je v uvodu nekoliko zapletla z eno od tekmovalk, a hujših posledic ni bilo. Anamarija se je vseskozi vozila na drugem mestu in na tem mestu tudi končala četrtfinalno preizkušnjo. S tem pa se je vrstila v polfinale.

V peti četrtfinalni skupini je nastopila tudi naša Eva Urevc. Jeseničanka se je morala posloviti že v četrtfinalu, potem ko je v svoji skupini zasedla peto mesto in za prvo uvrščeno tekmovalko zaostala nekaj več kot štiri sekunde. Eva je na koncu tekmovanje končala na 22. mestu.

Janez Lampič | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenca obstala v kvalifikacijah

V kvalifikacijah so se pomerili tudi že tekači, kjer pa se naša predstavnika nista uvrstila v izločilne dvoboje. Vili Črv je zasedel 43. mesto, medtem ko je Janez Lampič tekmovanje končal na 65. mestu. V moški konkurenci je slavil Italijan Federico Pellegrino, drugi je bil Rus Alexander Bolšunov, tretji pa Francoz Richard Jouve.

Vrnili so se Švedi in Finci, Norvežani še ne

Na tekme svetovnega pokala sta se vrnili švedska in finska reprezentanca, kar pomeni, da je konkurenca zdaj močnejša. Norvežani pa še vedno niso prisotni v svetovnem pokalu in tudi ne vedo, kdaj bi se lahko vrnili v tekaško karavano.

Tour de Ski se bo jutri nadaljeval s preizkušnjo na 10- oziroma 15-kilometrski razdalji s skupinskim startom v klasičnem koraku.

Sledila bo pritožba na odločitev žirije

Vodstvo reprezentance v teku na smučeh je po odločitvi tekmovalne žirije na finalu sprinta v Val Mustairu, v skladu s pravili FIS vložilo pritožbo. Pritožba je bila zavrnjena in obveljala je odločitev, da se Anamarija Lampič uvrsti na 6.mesto. Pri odločitvi je bil uporabljen 343.10.2 člen pravil FIS, ki govori o prehitevanju med tekmo. V skladu s pravili ima Smučarska zveza Slovenije dodatnih 48 ur za pritožbo na odločitev tekmovalne žirije, kar bodo tudi storili.

Argumenti za pritožbo so naslednji:

Anamarija Lampič je že prehitela švicarsko tekmovalko, ko je prišlo do nenamernega stika. Tekmovalec lahko med prehitevanjem po smuku (veika hitrost, zmanjšana možnost zavestne kontrole gibanja, ni možno primerjat s tekom na ravnini) zagotavlja svoj način vožnje v skladu s pravilom 343.10.2 dokler s telesom varno ne prehiti sotekmovalca, pri tem je pomembno, da  je potem  zaradi velike hitrosti tekmovalec osredotočen na svojo vožnjo. Tako lahko ravna le na osnovi lastnih občutkov, kar pomeni, da po prehitevanju ne more zavestno kontrolirati položaja sotekmovalca za seboj in postavitve zadnjega dela lastnih smuči med zavojem.  V takem primeru tekmovalec  zavestno ne more več voziti v skladu z omenjenim pravilom, tako tekmovalcu za seboj ne more zagotavljati popolnoma varne vožnje v zavoju in sam nadaljuje vožnjo v skladu z izbiro linije in proge. V času prehitevanja  je Anamarija ravnala v skladu s pravilom. Smatramo, da v tem primeru uporaba omenjenega člena ni pravilna.

* Izidi, sprint, prosta tehnika:

- moški:

 1. Federico Pellegrino (Ita)             3:08,44

 2. Aleksander Boljšunov (Rus)              +0,57

 3. Richard Jouve (Fra)                      2,53

 4. Gleb Retivih (Rus)                       4,33

 5. Artem Malcev (Rus)                       4,82

 6. Lucas Chanavat (Fra)                    28,28

...

- izpadli v kvalifikacijah:

43. Vili Črv (Slo)

65. Janez Lampič (Slo)

 

- svetovni pokal (9):

 1. Aleksander Boljšunov                      558

 2. Federico Pellegrino (Ita)                 320

 3. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)            296

 4. Andrew Young (VBr)                        261

 5. Andrej Meljničenko (Rus)                  239

 6. Emil Iverson (Nor)                        219

...

60. Janez Lampič (Slo)                         15

 

- ženske:

 1. Linn Svahn (Šve)                      3:22,01

 2. Jessie Diggins (ZDA)                     3,41

 3. Frida Karlsson (Šve)                     5,83

 4. Rosie Brennan (ZDA)                      8,00

 5. Nadine Fähndrich (Švi)                1:02,00

 6. Anamarija Lampič (Slo), rumeni karton zaradi oviranja

- izpadla v četrtfinalu:

22. Eva Urevc (Slo)

...

- skupni vrstni red (9):

 1. Rosie Brennan (ZDA)                       417

 2. Tatjana Sorina (Rus)                      362

 3. Natalija Neprjajeva (Rus)                 325

 4. Therese Johaug (Nor)                      301

 5. Nadine Fähndrich (Švi)                    289

 6. Anamarija Lampič (Slo)                    277

...

21. Eva Urevc (Slo)                           106

 

Preberite še:

Rokomet Slovenija Navijač
Sportal Kateri slovenski športnik je najboljši?
Anamarija Lampič
Sportal Še drugi naslov za Lampičevo in Mandeljčevo
Sportal Mandeljčeva in Lampičeva pometli s konkurenco
slovenski navijači
Sportal Leto, ko je Slovenija dihala kot eno …
Miha Šimenc
Sportal Veliko olajšanje: prvič po treh letih ne čuti bolečin
Ne spreglejte