Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
7. 2. 2021,
12.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Gašper Markič Rok Ažnoh svetovni pokal svetovno prvenstvo Cortina d'Ampezzo 2021 Cortina d'Ampezzo 2021

Nedelja, 7. 2. 2021, 12.25

3 leta, 2 meseca

PRVIČ NA SVETOVNEM PRVENSTVU: ROK AŽNOH

Krst mladega upa na veliki sceni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Rok Ažnoh | Rok Ažnoh velja za enega od večjih upov slovenskega smučanja. | Foto Guliver Image

Rok Ažnoh velja za enega od večjih upov slovenskega smučanja.

Foto: Guliver Image

Potem ko je lani osvojil kolajni na mladinskih olimpijskih igrah ter v kategoriji U-18 tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu, čaka 18-letnega Korošca Roka Ažnoha, sicer člana slovenske ekipe evropskega pokala, ta mesec tudi debitantski nastop na članskem svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo.

Rok Ažnoh še ni dočakal nastopa v svetovnem pokalu. Še celo v evropskem pokalu je vknjižil vsega sedem štartov in prav na zadnjih dveh superveleslalomih v Zinalu prišel do prvih točk. Uvrstitev v reprezentanco za člansko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo (8.–21. 2.), kjer bo priložnost dobil v veleslalomu, na paralelni tekmi ter verjetno še na ekipni preizkušnji, je mogoče tako razumeti izključno kot "tipanje" terena in nabiranje izkušenj. Od konkurenčnosti na najvišji ravni namreč mladega Korošca, nečaka znanega trenerja Rasta Ažnoha, loči še kar nekaj velikih korakov.

"Zagotovo je to zame izjemna priložnost, da vidim, kako je tekmovati na najvišji ravni. Ponujeno bom poskušal izkoristiti in se pokazati v dobri luči. Seveda pa gre tudi za naložbo v prihodnost. V tem trenutku je to zame velik preskok, torej selitev med smučarje, ki so bolje fizično pripravljeni, imajo več znanja in izkušenj ter tudi boljše pogoje za treninge," proti prvenstvu v Dolomitih pogleduje mladenič, ki v svojem letniku (2002) na FIS-lestvici trenutno zaseda prvo mesto v kombinaciji, drugo v smuku in tretje v superveleslalomu in veleslalomu.

Njegov trener Gašper Markič, ki vodi ekipo evropskega pokala, meni, da gre za enega od bolj nadarjenih slovenskih smučarjev v nizu zadnjih rodov. To je dokazal že na lanskih mladinskih olimpijskih igrah v Lozani, kjer je kot superveleslalomski podprvak zlato odličje zgrešil za vsega šest stotink. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Narviku pa je v konkurenci do 18 let osvojil zlato v superveleslalomu in srebro v smuku. Letos se je odločno in do zdaj uspešno lotil kleščenja svojih FIS-točk. V veleslalomu je pridobil kar 641 mest, v superveleslalomu 195, v smuku pa 43.

Rok Ažnoh | Foto: MaPa Foto: MaPa A pot je še dolga. "Že evropski pokal je zame velika stopnica. A s prikazanim sem zadovoljen. Tudi z izboljšanjem položaja na lestvicah FIS. Želim vztrajati pri tem. Največ priložnosti vidim na državnih prvenstvih, pa tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu. Tam sem že lani pokazal, da sem v stiku z vrstniki. Vem pa, da je prehod do prave kolajne na MSP še velik. Vanj verjamem," pripoveduje Ažnoh, čigar velik izziv bo tudi že omenjeno mladinsko svetovno prvenstvo. Letos ga bo v začetku marca gostilo Bansko.

Ko pa vprašamo o usmeritvah v disciplinah, namigne, da mu še ni do specializacije. Najbolj je zadovoljen z napredkom v veleslalomu. Največ uspeha pa mu je prinesel superveleslalom. "Rad se vozim hitro. Tudi v smuku, čeprav sem tam še kar oddaljen od konkurence," pripoveduje Korošec, ki ob obrabljenem vprašanju o vzornikih pove, da je to Didier Cuche. Kar je kar malce presenetljivo, saj je Švicar smuči v kot postavil, ko je imel Rok vsega devet let. Med aktivnimi smučarji pa ga navdušujeta veleslalomska tehnika rojaka Žana Kranjca in pa slalomski pristop Avstrijca Manuela Fellerja.

Tretji Slovenec s kolajno na mladinskih olimpijskih igrah. Pred tem sta se na stopničke povzpela Meta Hrovat in Miha Hrobat. | Foto: AP / Guliverimage Tretji Slovenec s kolajno na mladinskih olimpijskih igrah. Pred tem sta se na stopničke povzpela Meta Hrovat in Miha Hrobat. Foto: AP / Guliverimage

Pri Smučarski zvezi Slovenije so tokrat ob sestavi odprave za največje tekmovanje v tej predolimpijski zimi sicer na široko odprli vrata. Poleg Ažnoha bodo namreč v kar 16-članski slovenski reprezentanci v Cortini d'Ampezzo krst na članskem svetovnem prvenstvu doživeli še Aljaž Dvornik, Nejc Naraločnik in Andreja Slokar.
 
Stefan Abplanalp
Sportal Mož, ki želi Ilki pokazati pot do tretjega zlata
Max Franz
Sportal Koštomaj odločno nad največjega slovenskega tekmeca
Zrinka Ljutić
Sportal "Nova Janica? Ne, jaz sem Zrinka!"
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec je bil prisiljen obrniti novo stran
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Nič več mi ni treba dokazati
Ne spreglejte