Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
17.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

7

Natisni članek

Cortina d'Ampezzo svetovno prvenstvo Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 17.20

3 leta, 2 meseca

PRED SVETOVNIM PRVENSTVOM V CORTINI D'AMPEZZO

Ilka Štuhec: Nič več mi ni treba dokazati

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

7

Ilka Štuhec | Foto MaPa

Foto: MaPa

Slovenske barve bo na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo (8.–21. 2.) branilo kar 16 smučarjev in smučark. Med njimi z vlogo branilke naslova svetovne prvakinje v smuku znova tudi Ilka Štuhec, ki pa se v Dolomite odpravlja s precej slabšo popotnico, kot leta 2017 v St. Moritz ali predlani v Aare.

Ilka Štuhec se po več kot enotedenskem smučarskem premoru, med katerim je v dobršni merili sanirala poškodovani gleženj (nateg struktur), predvidoma v torek vrača na sneg. "Bolečine bodo verjetno prisotne še nekaj časa. A moram naprej. Za menoj je ob terapijah zajeten sklop kondicijskih treningov. Kako bo šlo na snegu? Bomo videli. Stisnila bom zobe," pravi dvakratna svetovna prvakinja, ki naj bi zadnje treninge pred svetovnim prvenstvom opravila na smučišču San Pellegrino. Po prvotnem načrtu naj bi v Cortini d'Ampezzo nastopila v obeh hitrih disciplinah, kombinaciji in celo veleslalomu, a bo dokončna odločitev padla na podlagi zadnjih treningov.

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida Prioriteta bo seveda smuk. Disciplina, v kateri je naslov svetovne prvakinje že vse od leta 2015 rezerviran za Slovenijo. Po Tini Maze je bila namreč dvakrat prva prav Štuhčeva. Resda v obeh primerih po boljših predhodnih rezultatih. "Nisem pozabila smučati," v svojem izmuzljivem slogu seznam favoritinj komentira najboljša slovenska smukačica, ki si ne beli glave z zgodovinskimi lestvicami. "Ni mi vseeno. Lepo je slišati. Se pa s tem ne obremenjujem. Statistiko prepuščam drugim. Ukvarjam se samo s seboj. Tukaj in zdaj. Morda bom o tem razmišljala, ko bom ob koncu kariere potegnila črto," pravi.

Ključni misli sta dokončna stabilizacija zdravstvenega stanja in priprava do točke, ko bo lahko v štartni hišici znova razmišljala izključno o izvedbi. "V mislih sem že večkrat presmučala progo v Cortini. Fino je bilo. Kako bo v živo, pač ne vem. A dejstvo je, da sem lahko povsem neobremenjena. Nič več mi ni treba dokazati. Lahko le uživam in poskušam iztržiti maksimum," pravi Branikovka, ki je hitro prikimala tudi tezi o tem, da ji proga, na kateri bodo potekali boji za snežinke FIS, ustreza. Navsezadnje je tam ob superveleslalomski zmagi že trikrat stala na odru za zmagovalke. Tudi njen zadnji skok na stopničke se je zgodil prav na progi  Olympia delle Tofane, ki je vpeta v čudovito dolomitsko kuliso.

Ilka Štuhec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"En dan, ena priložnost"

Sezona 2020/21, na katero se je pripravljala brez omembe vrednih večjih zdravstvenih zadržkov, se je sicer za 30-letno Mariborčanko začela zelo obetavno. Predvsem v smuku, saj je uvodne tri preizkušnje končala med najboljšo sedmerico. Zmanjkal je le drobec večje odločnosti in prava stran v igri stotink za vrnitev na zmagovalni oder, na katerem je nazadnje stala 19. januarja 2019. Namesto želenega koraka naprej pa je sledil niz razočaranj. Najprej odstop na superveleslalomu v St. Antonu, nato težave z gležnjem in ponesrečena tekmovalna trilogija v Crans Montani, kjer je na treh tekmah prišla do le štirih točk.  

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida "Do tekem v St. Antonu si nimam česa očitati. Vse je šlo v pravo smer. Crans Montana? Da, bila sem poškodovana, a sem si dopovedovala, da gre zgolj za udarec v gleženj, da bom lahko, sem si govorila. Žal se ni izteklo povsem tako, kar je načelo moje živce. A nisem več povsem zelena. Vem, kaj je bilo treba storiti," pripoveduje Štuhčeva, ki se je odločila za tekmovalni premor. Izpustila je pot v Garmisch-Partenkirchen, kjer so nato dekleta ostala brez smukaških treningov in tekme, tako da so organizatorji izpeljali dva superveleslaloma. Ilka je s tem izgubila manj, kot je pričakovala.

Ker ima v svetovnem pokalu skromne možnosti za kolajno v smukaškem seštevku, se poraja vprašanje, ali ne bo, vsaj podzavestno, poskušala v Cortini d'Ampezzo reševati sezone. "Poskušam se otresti vseh nahrbtnikov. Da, statistika sezone ne govori meni v korist. Toda to je velika tekma. En dan, ena priložnost. Povsem vseeno je, kaj je bilo do takrat. Vseeno je tudi, kdo je bil prvi predlani. Vseeno je, kaj bo naslednji dan. Vemo, da se na velikih tekmovanjih dogaja marsikaj. Jaz bom dala od sebe vse, kar bom zmožna," odgovarja Štuhčeva, za katero bo to sicer že peto svetovno prvenstvo.

Ilka Štuhec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poleg Štuhčeve je sicer na seznamu slovenskih potnikov na SP 2021 še šest smučark in devet smučarjev. Svojo priložnost bodo poleg tistih, ki osvajajo točke svetovnega pokala, dobili tudi Rok Ažnoh, Tijan Marovt in Nejc Naraločnik.

Slovenska reprezentanca na SP 2021

Ženske

ILKA ŠTUHEC 

smuk, svsl, kombinacija

MARUŠA FERK 

smuk, svsl, kombinacija

META HROVAT 

svsl, kombinacija, veleslalom, slalom, paralelna tekma, ekipna tekma 

ANA BUCIK 

veleslalom, slalom, paralelna tekma, ekipna tekma

TINA ROBNIK 

veleslalom, paralelna tekma, ekipna tekma

NEJA DVORNIK 

veleslalom, slalom, paralelna tekma, ekipna tekma

ANDREJA SLOKAR 

slalom, paralelna tekma, ekipna tekma

Moški

MARTIN ČATER 

smuk, svsl, kombinacija

BOŠTJAN KLINE 

smuk, svsl

MIHA HROBAT 

smuk, svsl, kombinacija

NEJC NARALOČNIK 

smuk, kombinacija

ŽAN KRANJEC 

veleslalom, slalom, paralelna tekma

ŠTEFAN HADALIN 

svsl, veleslalom, slalom, kombinacija, paralelna tekma, ekipna tekma 

ROK AŽNOH 

veleslalom, paralelna tekma, ekipna tekma

TIJAN MAROVT 

slalom

ALJAŽ DVORNIK 

slalom

 
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec se začasno umika iz belega cirkusa
Mateja Robnik
Sportal (Pre)hitro slovo ji je odprlo nove poti
Lara Gut-Behrami
Sportal Jubilejna zmaga prerojene Švicarke
Ne spreglejte