Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
12.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

svetovni pokal superveleslalom Garmisch-Partenkirchen Lara Gut Maruša Ferk

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 12.20

3 leta, 2 meseca

Garmisch-Partenkirchen, superveleslalom, ženske

Jubilejna zmaga prerojene Švicarke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Lara Gut-Behrami | Lara Gut-Behrami je od petih dobila kar štiri superveleslalome v tej sezoni. | Foto Guliver Image

Lara Gut-Behrami je od petih dobila kar štiri superveleslalome v tej sezoni.

Foto: Guliver Image

Ponedeljkova superveleslalomska preizkušnja v Garmisch-Partenkirchnu se je končala s še četrto zaporedno zmago Lare Gut-Behrami. Za prerojeno Švicarko je to že 30. zmaga v karieri. V osiromašeni konkurenci je za nove slovenske točke poskrbela Maruša Ferk (20. mesto).

Potem ko je neverjetna češka gostja iz deskarskih vrst Ester Ledecka dobila uvodno supervelslalomsko preizkušnjo sezone, je nato kar štiri zmage v tej disciplini nanizala prerojena Švicarka Lara Gut-Behrami. V Gramisch-Partenkirchnu, kjer so imeli veliko težav z vremenom, zaradi katerega so morali zamenjati tekmovalni spored in ga podaljšati do ponedeljka, ji je uspel celo superveleslalomski dvojček. Najprej je tekmice matirala v soboto, premoč v drugi najhitrejši disciplini pa je kronala še s ponedeljkovo zmago.

V tridesetem letu do tridesete zmage. | Foto: AP / Guliverimage V tridesetem letu do tridesete zmage. Foto: AP / Guliverimage Gutova, ki bo aprila dopolnila 30 let, je še ena redkih predstavnic svojega tekmovalnega rodu. Večina vrstnic se je namreč že odločila za slovo. Med njimi tudi Anna Veith, ki je prav danes sporočila, da s partnerjem pričakuje prvega otroka. Švicarka, poročena z nogometnim reprezentantom kosovskega rodu Valonom Behramijem, pa ima po drugi strani še dovolj tekmovalnih izzivov.

Znova je ujela svoj šampionski ritem. Deluje veliko bolj sproščeno in napadalno kot v zadnjih letih. Tudi ob slabši vidljivosti je bila znova napadalna in natančna, tako da je v velikem slogu dosegla svojo jubilejno trideseto zmago v karieri. Od tega jih je kar 16 slavila v superveleslalomu. Tudi zadnje štiri v sezoni 2020/21.

"Urnik je naporen, zato sem še toliko bolj vesela, da mi je uspelo. Vse skupaj gre v pravo smer, 'poklopilo' se je, zato je vse skupaj lažje," je v prvi izjavi dejala zmagovalka, prva po Lindsey Vonn s štirimi zaporednimi zmagami v superveleslalomu.

Petra Vlhova ostaja vodilna smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala. | Foto: AP / Guliverimage Petra Vlhova ostaja vodilna smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: AP / Guliverimage

Tokrat se ji je nekoliko presenetljivo najbolj približala Petra Vlhova, ki je na ta način tudi obdržala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po kar štiridesetih uvrstitvah med najboljše tri v tehničnih disciplinah in kombinaciji se je Slovakinja na stopničke prvič v karieri povzpela tudi v hitrih disciplinah. Do zdaj je bila namreč že dvakrat četrta v smuku in enkrat v superveleslalomu. Tokrat je bila blizu celo najvišji stopnički, saj je za zmagovalko zaostala 28 stotink. "Bila sem samozavestna. Uspela mi je dobra vožnja. Dober dan. Vesela sem," je dejala Vlhova, ki je za 46 stotink sekunde prehitela Avstrijko Tamaro Tippler.

Zadnja smučarska tekma pred svetovnim prvenstvom v Cortidi d'Ampezzo je sicer minila z močno osiromašenim seznamom nastopajočih. Zadnja žrtev vala poškodb je Italijanka Sofia Goggia, ki se je nesrečno poškodovala med nedeljskim prostim smučanjem. Zanjo je sezona predčasno končana. Tudi sicer je bila udeležba na generalki pred SP skromnejša. Med tistimi, ki niso pripotovale na Bavarsko, je tudi Ilka Štuhec. Slovenske barve je tako branila le Maruša Ferk, ki je prav v Garmischu pred 12 leti stopila na (slalomske) stopničke svetovnega pokala. Nastopila je v slogu dozdajšnjega dela sezone, v katerem je unovčila tekmovalno preobrazbo in vrnitev v hitri disciplini. Še petič je osvojila točke. Tokrat je zaostanek 2,05 zadostoval za 20. mesto.

Maruša Ferk je dosegla drugi najboljši rezultat v sezoni. | Foto: AP / Guliverimage Maruša Ferk je dosegla drugi najboljši rezultat v sezoni. Foto: AP / Guliverimage

 

 

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec se začasno umika iz belega cirkusa
Mateja Robnik
Sportal (Pre)hitro slovo ji je odprlo nove poti
Ne spreglejte