SiolNET. Sportal Zimski športi
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
nov mandat

Kocijančič še naprej na podpredsedniškem stolčku Fis

0,03

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič ostaja podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), so določili na seji predsedstva zveze po kongresu v grškem letovišču Costa Navarino. Kocijančič bo tudi na čelu delovne skupine za vodenje zveze.

Za podpredsednike Fisa so bili izbrani še Japonec Aki Murasato, Šved Mats Arjes in Kanadčan Patrick Smith.

Tone Vogrinec je kot nekdanji predsednik komisije Fisa za alpsko smučanje za izjemen prispevek postal častni član tega komiteja. To čast je doživela še šesterica nekdanjih predsednikov različnih komitejev zveze.

janez Kocijančič Sportal Kocijančič še naprej v svetu Fisa

Velika večina za Kocijančiča

Šestinsedemdesetletni Kocijančič, ki je tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), je bil pred tem v petek ob koncu 51. kongresa v Grčiji znova izvoljen v predsedstvo oziroma svet Fisa, kjer je že od leta 1981. Kocijančič je na volitvah, prisotnih je bilo 68 nacionalnih zvez, dobil 117 od 121 možnih glasov.

Šesti mandat Kasperju

Že šesti mandat pa je dobil zdajšnji predsednik Fis Gian Franco Kasper. Ta je šele četrti predsednik Fisa od ustanovitve leta 1924, Kasper pa zvezo vodi od leta 1998.

Že v četrtek pa je Planica za leto 2023 dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, ko je v boju za glasove delegatov na kongresu premagala norveški Trondheim.

Ženska nordijska kombinacija prihaja v koledar SP

Ženska nordijska kombinacija prihaja v uradni koledar smučarskih svetovnih prvenstev že v naslednji sezoni, so potrdili na seji predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) po kongresu zveze v grškem letovišču Costa Navarino. To je bil edini šport v programu zimskih olimpijskih iger, v katerem doslej niso nastopale ženske.

Za odličja se bodo nordijske kombinatorke na članskem svetovnem prvenstvu prvič pomerile leta 2021 v Oberstdorfu, na mladinskem SP pa že prihodnje leto, ko bo prvenstvo januarja 2019 gostil finski Lahti. Na programu tega tekmovanja bo ena serija skokov ter nato tek na pet kilometrov.

Moška nordijska kombinacija se je že ustalila, ženska prihaja z naslednjo sezono. | Foto: Peter Kastelic Moška nordijska kombinacija se je že ustalila, ženska prihaja z naslednjo sezono. Foto: Peter Kastelic

Prvič bodo že avgusta letos nordijske kombinatorke tekmovale tudi na tekmi poletne velike nagrade, ki bo avgusta v Oberwiesenthalu, potrdili pa so tudi koledar tekem druge sezone celinskega pokala za ženske z 12 tekmovanji na petih prizoriščih v ZDA, Estoniji, Norveški in Rusiji. O tem je poročal vodja tekmovanj tega športa Lasse Ottesen iz Norveške, nekdanji smučarski skakalec in dobitnik srebrne olimpijske medalje leta 1994 v Lillehammerju.

Na seji predsedstva so obravnavali tudi poročila različnih komitejev in odborov zveze, tudi tu pa je ena posebej povezana z napredkom ženskega športa. Tako ne bo več omejitev za velikost skakalnic, na katerih lahko nastopajo skakalke in bo že v naslednji sezoni poleg malih skakalnic skoraj polovica tekem potekala na velikih skakalnicah.

Italijani suspenz

Protidopinška komisija pa je uvedla dvoletno prepoved nastopanja italijanski smučarski tekačici Marini Piller, ki so ji dokazali nepravilnosti v njenem biološkem potnem listu, z začetkom od 1. januarja 2017, ko je dobila začasni suspenz.

Napovedali so nadaljnji poostren boju proti jemanju nedovoljenih poživil in v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem sprejeli poseben program v boju proti različnim zlorabam, tudi spolnim, v športu.

Planica Sportal Kdor čaka, dočaka, a tudi plača Peter Prevc Sportal Peter Prevc še zdaleč ne bo za odpis #video Planica Sportal V četrto gre rado: Planica dobila organizacijo nordijskega SP!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin