Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
17. 3. 2019,
10.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Natisni članek

Frida Hansdotter Lindsey Vonn svetovni pokal Aksel Lund Svindal Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Nedelja, 17. 3. 2019, 10.24

5 let, 1 mesec

KDO SE POSLAVLJA?

Ko napoči čas za slovo: danes Frida, jutri ...

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36
Frida Hansdotter poslovilna Soldeu | Frida Hansdotter in njena oprava na zadnji tekmi v karieri. | Foto Reuters

Frida Hansdotter in njena oprava na zadnji tekmi v karieri.

Foto: Reuters

Ob robu boja za zadnje točke in globuse svetovnega pokala so finalne tekme že po tradiciji tudi oder za poslovilne nastope. V zanimivem slogu je smuči postavila v kot Frida Hansdotter. Kdo se še poslavlja?

Mikaela Shiffrin
Sportal Še zadnji udarec Mikaele Shiffrin

Ker sezona 2019/20 ne prinaša velikega tekmovanja, bo upokojitev verjetno letos več kot v preteklih letih. Kar nekaj zvezdniških smo že zabeležili. Že na svetovnem prvenstvu v Aareju sta blesteči karieri zaključila ameriška zvezdnica Lindsey Vonn in povsod priljubljeni Norvežan Aksel Lund Svindal. V začetku meseca se je nato od "belega cirkusa" poslovil izkušeni italijanski smukač Werner Heel.

Za odmevno in prikupno slovo pa je na zadnjem veleslalomu poskrbela Frida Hansdotter. Svetovna slalomska prvakinja je namreč s pridihom švedske tradicije nastopila v nesmučarskih oblačilih. Namesto palic je v rokah držala pleteno košaro, napolnjeno z rogljički, ki jih je delila med trenerje ob progi. V cilju jo je nato pričakala še šampanjska prha.

Frida Hansdotter poslovilna Soldeu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Že pred švedsko specialistko za tehnični disciplini je v Soldeuu smuči v kot postavil Francoz Thomas Fanara. V Andori je zadnjič v tekmovalni areni tudi Nemec Felix Neureuther. Kar nekaj upokojitev pa bo po vsej verjetnosti prinesla tudi pomlad. V Sloveniji lahko pričakujemo umik Ane Drev, na svetovni ravni pa bo največ pozornosti namenjeno vprašanju, ali bo svojo kariero nadaljeval Marcel Hirscher.

Kako je slovo napovedal Felix Neureuther?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danke!!! Danke für die eine unglaubliche Zeit. Für all die Daumen die ihr mir gedrückt habt, die Freude, Tränen und das Lachen was ihr mit mir in all den Jahren geteilt habt! Ich habe meinen Kindheitstraum in vollen Zügen leben dürfen und dafür bin ich so unendlich dankbar. Aber mein Herz und vor allem mein Körper haben mir in den letzten Monaten deutlich zu verstehen gegeben, dass es an der Zeit ist, dieses für mich so wunderschönes Kapitel „Skirennsport“ zu beenden. Morgen werde ich zum letzten Mal im Starthaus stehen, die Piste runterschauen, tief einatmen, das Adrenalin spüren und mit einem riesengroßen Lächeln meine letzten Slalomtore fahren. Danke das ihr diese Reise mit mir gemacht habt! Ich werde immer glücklich auf diese Zeit zurückblicken. Aber jetzt ist es an der Zeit weiterzugehen und ein neues Kapitel zu schreiben. Der Skisport war mein Leben und wird es in Zukunft auch bleiben. Deswegen sag ich nicht „servus“, sondern bis bald. Alles Liebe!!! Euer Felix

A post shared by Felix Neureuther (@felix_neureuther) on

Clement Noel
Sportal Umirjeni Hirscher z globusom zaploskal Noelu
Žan Kranjec
Sportal Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči

Frida Hansdotter | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kraljica v Zagrebu, kraljica v Pjongčangu

"Frida je bila moja kraljica," zveni refren priljubljenega hita hrvaške glasbene skupine Psihomodo pop. To pesem so zagrebški prireditelji slaloma svetovnega pokala redno predvajali, ko se je med količke na Sljemenu podala Frida Hansdotter. "Ne vem, kaj pesem pomeni, a ime sem slišala," je priznala Skandinavka.

Kot kaže, je bila pesem preroška, saj je Frida postala slalomska kraljica. V sezoni 2015/16 je namreč osvojila slalomski kristalni globus svetovnega pokala, lani pa je bila na olimpijskih igrah v Pjongčangu okronana še za olimpijsko slalomsko kraljico.

Ob dveh največjih uspehih kariere se specialistka za tehnični disciplini lahko pohvali še s štirimi zmagami svetovnega pokala, kar 35 uvrstitvami na stopničke, štirimi kolajnami na svetovnih prvenstvih (ena srebra in tri bronaste) ter skupno štirimi odličji v svetovnem pokalu.
Lindsey Vonn
Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport
Ne spreglejte