Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 3. 2019,
16.04

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal Klemen Bergant

Sobota, 16. 3. 2019, 16.04

5 let, 1 mesec

ŽAN KRANJEC

Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Žan Kranjec | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Težko bi si zamislil lepši konec sezone," je bil tretjega veleslalomskega mesta v Soldeuu vesel Žan Kranjec, za katerega pa, predvsem s pogledom v prihodnjo sezono, zime še en mesec ne bo konec.

Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec se je od najboljše sezone poslovil s stopničkami

"V zadnjem obdobju sem bil blizu najboljšim, a je večkrat zmanjkalo le malo za tako želene stopničke. Je pa precejšnja razlika, ali tekmo končaš med najboljšo trojico ali za njo. Vesel sem, da mi je znova uspelo prav na zadnji tekmi sezone. Zdaj grem lahko miren in zadovoljen na počitek," po tretjem mestu na zadnjem veleslalomu sezone v Soldeuu v Andori, kjer sta ga prehitela le Francoz Alexis Pinturault in Švicar Marco Odermatt, ugotavlja trenutno najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec, ki je še drugič v sezoni premagal tudi nespornega smučarskega kralja Marcela Hirscherja.

Vseh nabojev (še) ni izstrelil

S tretjim mestom, sicer svojo tretjo uvrstitvijo na stopničke za zmagovalce, je 26-letni olimpijec iz Bukovice pri Vodicah postavil piko na i najboljši sezoni v karieri. Spominjal se je bo predvsem po večji stabilnosti in kajpak prvi zmagi v karieri. "Konstantno sem dosegal dobre rezultate. Večinoma sem bil blizu najboljšim, čeprav sem imel večkrat občutek, da nisem pokazal vsega, kar znam. Ta sezona je pokazatelj moje smučarske širine," ponosno pripoveduje Kranjec, čigar pomemben uspeh sezone je tudi slalomski preboj. Kar dvakrat je bil enajsti in enkrat 24., tako da bo že v Leviju lahko nastopil za najboljšo trideseterico.

Letos je še dodatno izpilil že tako napreden veleslalom. | Foto: Getty Images Letos je še dodatno izpilil že tako napreden veleslalom. Foto: Getty Images

Član elite

Jasno pa je, kaj ostaja njegova paradna disciplina. Sezono zaključuje kot četrti veleslalomist svetovnega pokala in četrti na WCSL-lestvici. Pred njim je le trojica, ki ga je ugnala tudi na olimpijskem veleslalomu – Hirscher, Kristoffersen, Pinturault. Na osmih veleslalomih sezone se le enkrat, konkretno v Beaver Creeku, kjer se še ni povsem sprijaznil z ameriškim snegom, ni uvrstil med najboljšo deseterico. Ob krstni zmagi v Saalbachu in tretjem mestu v Andori je bil še dvakrat peti in kar trikrat deveti. Če dodamo še peto mesto na svetovnem prvenstvu v Aareju, zlahka zaključimo, da je tekem, kjer bi bil zaradi podlage ali konfiguracije že pred štartom "izločen" le še za vzorec.

Ko se odloči …

Kot rad poudari trener dvojca v ekipi za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki si na račun kakovostnega, sistematičnega in individualno osredotočenega dela lahko pripiše lep del zaslug za Žanov preboj, o (ne)konkurenčnosti najboljšega slovenskega veleslalomistka vpliva predvsem štartna odločitev. Ta je bila v dobršnem delu letošnjih voženj jasna – napad. Zavoji, na katerih tekmecem še "podarja" stotinke, se zmanjšujejo, zato gre verjeti oceni, da lahko v prihodnjih sezonah pričakujemo še večjo šampionsko stabilnost.   

19. 12. 2018: dan, ko je slavil svojo prvo zmago v karieri. | Foto: Reuters 19. 12. 2018: dan, ko je slavil svojo prvo zmago v karieri. Foto: Reuters

Ni še rekel zadnje besede

To je bila zanj že šesta zaporedna članska sezona stalnega napredka. Rezerv je vse manj, kot tudi tekmecev pred njim. S trenerjem Bergantom pa sta prepričana, da še zdaleč ni dosegel zenita. "Na zadnji tekmi v sezoni si po prihodu v cilj nisem imel prav veliko očitati. Dal sem maksimum. No, pred tem pa je bilo nekaj tekem, na katerih nisem pokazal vsega. Takšnih priložnosti ne smem zapravljati. Na tem področju sem vse boljši, a še ne popoln. Želim biti še bolj konstanten in večkrat na vrhu," v prihodnost zre Kranjec, po Borisu Strelu šele drugi slovenski zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala in po Bojanu Križaju drugi, ki se je na stopničke v tej disciplini zavihtel vsaj trikrat.

Še en mesec na smučeh

Prav zaradi smelega pogleda v prihodnost pa zanj zima 2018/19 še ni končana. Že v kratkem ga čaka nastop na državnem prvenstvu na Krvavcu, nato pa zdaj že kar tradicionalna selitev v Bansko. Tam Bergantova ekipa nabira pomladne kilometre na snegu, zadnje pred več kot trimesečnim smučarskim premorom. Smuči bo Kranjec tako snel šele 14. aprila. Po zasluženem oddihu pa ga nato čaka nadaljnje sodelovanje s trenerjem za kondicijsko pripravo Mitjo Bračičem. "Ta proces dela prinaša rezultate, zato ga ohranjamo in nadgrajujejo. Vesel sem tudi, da naša tekmovalna ekipa ostaja nespremenjena," je pogovor zaključil Kranjec.  

Ilka Štuhec
Sportal Veliko olajšanje za Ilko Štuhec
Brice Roger
Sportal Neprijetno presenečenje: "airbag" brez padca
Ne spreglejte