Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 3. 2019,
14.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

Natisni članek

svetovni pokal Dominik Paris Boštjan Kline Brice Roger

Četrtek, 14. 3. 2019, 14.17

5 let, 1 mesec

Brice Roger

Neprijetno presenečenje: "airbag" brez padca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69
Brice Roger | "Okrepljeni" Brice Roger | Foto Getty Images

"Okrepljeni" Brice Roger

Foto: Getty Images

V senci superveleslalomskega zmagoslavja Dominika Parisa v Soldeuu, ki gosti finale svetovnega pokala, je bil neprijetnega, a na srečo ne usodnega presenečenja deležen Francoz Brice Roger, ki je svojo zračno blazino sprožil brez padca.

Dominik Paris
Sportal Paris je prekinil norveško vladavino

Zadnji superveleslalom sezone, ki se je končal z zmago svetovnega prvaka in novega dobitnika malega globusa Dominika Parisa ter 12. mestom Boštjana Klineta, v Soldeuu ni postregel s pretirano dobro reklamo za posebne jopiče z zračnimi blazinami, s katerimi tekmuje del smučarske karavane. "Airbag", ki ga smučarjem ponuja podjetje Dainese in ki po odločitvi FIS ni obvezna oprema, temveč zgolj dovoljena in svetovana, naj bi se sprožil ob padcih in tako zmanjšal možnost poškodb trupa. A kot kaže, ne vedno.  

Francoski reprezentant Brice Roger je zračno varovalo po 25 sekundah nastopa "prejel" brez padca. Po resda dolgem skoku in čvrstem pristanku je ostal trdno na nogah, senzorji pa so njegovo gibanje razumeli kot izgubo nadzora nad telesom. Zračna blazina se je sprožila, tako da je 28-letni smučar večji del proge prevozil kot navidezni mišičnjak, zaradi česar je po dobrem začetku izgubil tudi možnosti za uvrstitev med dobitnike točk.

Roger je z zaostankom 2,20 pristal na 17. mestu, zanesljivo pa bo sprožil ugibanja o tehnološki razvitosti sistema zračnih blazin. Zanje se v številnih taborih do zdaj še niso odločili. Tudi v slovenskem ne, saj se, kot pravijo smučarji, počutijo bolj okorne.

Še štiri tekme sezone

V petek se bo finale svetovnega pokala v Soldeuu nadaljevalo z ekipno tekmo, konec tedna pa prinaša zadnje dejanje v tehničnih disciplinah. V soboto bodo moški nastopili v veleslalomu, dekleta pa v slalomu. V nedeljo bodo vloge zamenjali. Slovenske barve bodo branili Meta Hrovat (obe disciplini), Štefan Hadalin (slalom) in Žan Krajec (veleslalom).

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova prestopila čarobno mejo in prišla do novega globusa
Ilka Štuhec
Sportal Veliko olajšanje za Ilko Štuhec
Ne spreglejte