Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 3. 2019,
10.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

1

Natisni članek

Soldeu svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Tina Weirather Nicole Schmidhofer

Četrtek, 14. 3. 2019, 10.50

5 let, 1 mesec

Soldeu, finale svetovnega pokala, superveleslalom (ženske)

Shiffrinova prestopila čarobno mejo in prišla do novega globusa

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

1

Mikaela Shiffrin | Prvo ime superveleslalomske sezone: Mikaela Shiffrin | Foto Reuters

Prvo ime superveleslalomske sezone: Mikaela Shiffrin

Foto: Reuters

Zmago na zadnjem superveleslalomu sezone v Soldeuu je slavila Viktoria Rebensburg. S tokratnim četrtim mestom je mali kristalni globus, prvega v tej disciplini, potrdila Mikaela Shiffrin. Kot tretja v zgodovini je prekoračila tudi mejo 2.000 točk.

Kar izkušeni Viktorii Rebensburg ni uspelo na sredinem smuku, ko jo je za tri stotinke sekunde prehitela Mirjan Puchner, ji je v drugem dejanju finala svetovnega pokala v andorskem smučarskem središču Grandvalira Soldeu. Nemka je slavila zmago na zadnjem superveleslalomu zime. V pravljičnem vremenu je za 15 stotink sekunde prehitela Tamaro Tipler, ki je odprla preizkušnjo. Na stopničkah se jima je pridružila še Italijanka Federica Brignone (+0,34), zanimivo pa je, da nobena od teh smučark ni bila v boju za globus ali kolajne superveleslalomskega seštevka svetovnega pokala.

Viktoria Rebensburg: 17. zmaga v sezoni  | Foto: Reuters Viktoria Rebensburg: 17. zmaga v sezoni Foto: Reuters

Mikaela Shiffrin prvič

Nesporna superveleslalomska junakinja sezone je postala Mikaela Shiffrin, sicer tudi svetovna prvakinja v tej disciplini. Danes si je z Avstrijko Nicole Schmidhofer razdelila četrto mesto, kar je bilo več kot dovolj za mali globus. Medtem ko se je Norvežanka Ragnhil Mowinckel poškodovala na uradnem treningu smuka, pa sta imeli pred zadnjim superveleslalomom sezone možnost za mali globus še Tina Weirather in Schmidhoferjeva. Prva je po veliki napaki odstopila, druga pa je bila izenačena z Američanko in zaradi tega za 47 točk "prekratka". Velja dodati, da je Shiffrinova nastopila le na štirih tekmah (od šestih). Na treh je bila najboljša, danes, tudi ob zavedanju, da ji globus prinaša že 15. mesto, četrta.

Nasmihajo se ji štirje globusi. | Foto: Reuters Nasmihajo se ji štirje globusi. Foto: Reuters Čarobnih 2.000 točk

Z današnjim dnem je 24-letna Američanka prvič v karieri prekoračila mejo 2.000 točk svetovnega pokala v eni sezoni (2004). To je v celotni smučarski zgodovini uspelo le avstrijskemu šampionu Hermannu Maierju (2.000 točk v sezoni 1999/2000) in pa svetovni rekorderki Tini Maze. Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov je v svoji sanjski zimi 2012/13 veliki globus osvojila s kar 2.414 točkami. Ta mejnik letos za Shiffrinovo ni dosegljiv. Morda prihodnje leto, v sezoni brez velikega tekmovanja, a s kar 42 tekmami svetovnega pokala.

Do sezone 2018/19 je bila na osmih tekmah najboljša superveleslalomska uvrstitev Mikaele Shiffrin četrto mesto. Letos je na petih tekmah postala svetovna prvakinja, slavila tri zmage svetovnega pokala in prišla do globusa. | Foto: Reuters Do sezone 2018/19 je bila na osmih tekmah najboljša superveleslalomska uvrstitev Mikaele Shiffrin četrto mesto. Letos je na petih tekmah postala svetovna prvakinja, slavila tri zmage svetovnega pokala in prišla do globusa. Foto: Reuters

V pričakovanju novih globusov

Shiffrinova ima sicer že lep čas zagotovljeno tudi zmago v skupnem seštevku, torej veliki kristalni globus. Že tretjega zaporednega. Čvrsta ostaja tudi njena slalomska vladavina. Prejela bo še šesti mali kristalni globus v zadnjih sedmih letih. Tekmicam ga je "prepustila" le leta 2016, ko je zaradi poškodbe izpustila več tekem. Se ji pa nasmiha prvi veleslalomski globus v karieri. Lovoriko bi ji v Andori še vedno lahko prevzela Petra Vlhova, a le po enem scenariju. Ta predvideva slovaško zmago, Američanka pa bi morala biti 16. ali slabša.

Ilka Štuhec
Sportal Veliko olajšanje za Ilko Štuhec

Med zmagovalkami tudi Ilka Štuhec

Tudi druga ženska tekma finala svetovnega pokala v Andori je minila brez slovenske udeležbe, vseeno pa je Ilka Štuhec sezono končala kot sedma superveleslalomistka. Obenem je Štajerka, ki je skupno zbrala 153 točk, tudi ena od zmagovalk zime. Dobila je namreč preizkušnjo v Val Gardeni, kjer Shiffrinova sicer ni tekmovala. Ilkine misli so po nedavni poškodbi v Crans Montani medtem že pri novi sezoni, v kateri se bo vrnila v karavano svetovnega pokala. Prav včeraj je po pregledu v Švici dokončno zavrnila možnost operacije levega kolena, tako da bo proces rehabilitacije hitrejši.

Soldeu, superveleslalom:

 

Preberite še:

Beat Feuz
Sportal Švicar ostaja smukaški kralj, Italijan zmagal že četrtič

 

Nicole Schmidhofer
Sportal Ob popolnem avstrijskem prazniku Ilka Štuhec praznih rok
Ragnhild Mowinckel
Sportal Smučarska karavana se še naprej redči
Ne spreglejte